Σάββατο 20 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι κομμουνιστές συνεχίζουν μαζί με το λαό

Αποσπάσματα της ομιλίας του Σπ. Χαλβατζή σε εκδήλωση για τα 77χρονα του ΚΚΕ στην Κοζάνη

Οι κομμουνιστές συνεχίζουν και σήμερα, όπως έκαναν στα 77 χρόνια ύπαρξης του ΚΚΕ, να παλεύουν για τα προβλήματα που βασανίζουν τους εργαζόμενους και όλο το λαό. Και η πάλη τους αυτή σταθερά βρίσκει αποδέκτες, καθώς σήμερα νέες δυνάμεις συσπειρώνονται στην πολιτική και στις θέσεις του ΚΚΕ. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες σε εκδήλωση για τα 77χρονα του ΚΚΕ στην Κοζάνη.

Χάθηκαν οι μεταξύ τους "διαφορές"

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Σπ. Χαλβατζής αναφέρθηκε στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, σημειώνοντας: "Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι.

Το ΚΚΕ είναι σήμερα κοντά σας με αφορμή τα 77 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματός μας. Για να μιλήσουμε για τη ζωή και τη δράση του.

Είμαστε κοντά σας, για να συζητήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν το λαό και τον τόπο. Να καταθέσουμε την πρότασή μας για την αντιμετώπισή τους, αλλά και για τη γενικότερη προοπτική των λαϊκών αγώνων. Γιατί είναι κοινή πεποίθηση ότι όλα τα προβλήματα των εργαζομένων, της νεολαίας, του λαού και της χώρας οξύνονται.

Ειδικά τώρα, που έχει η χώρα νέο πρωθυπουργό.

Από χτες το βράδυ, επιφανή στελέχη των ΜΜΕ αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι τώρα έχουν χαθεί οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, όχι μόνο στις διακηρύξεις, αλλά και στην πρακτική πλέον.Ολα τα κόμματα κάνουν, σχεδόν, την ίδια διαπίστωση, την ίδια καταγραφή των προβλημάτων.

Η ουσιαστική διαφορά του ΚΚΕ με τα άλλα κόμματα είναι ότι, πέρα από τις διαπιστώσεις, καταγράφει και αναλύει τις βαθύτερες αιτίες των προβλημάτων. Ποιοι είναι οι υπεύθυνοι γι' αυτά και με ποιους τρόπους και μέσα θα αντιμετωπιστούν.

Τα προβλήματα είναι παρόντα για να τυραννούν τους εργάτες και όλους τους εργαζόμενους.

Πολλά απ' αυτά οξύνονται, σαν αποτέλεσμα και συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής".

Αντιλαϊκή η πολιτική κυβέρνησης και "αντιπολίτευσης"

Αναφερόμενος στη συνέχεια στη φιλολογία περί "μη ύπαρξης κυβέρνησης", ο Σπ. Χαλβατζής την αντέκρουσε, τονίζοντας: "Η ΝΔ ισχυρίζεται ότι δεν έχουμε κυβέρνηση.

Υπάρχει κυβέρνηση και κυβερνητική πολιτική.

Υπάρχει και αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία επαυξάνει για την εφαρμογή αυτής ακριβώς της πολιτικής, που εκπορεύεται από τις Βρυξέλλες, από το Διευθυντήριο της ΕΕ.

Είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που εφαρμόζει τις αντιλαϊκές και αντιαναπτυξιακές κατευθύνσεις που έρχονται από την ΕΕ.

Την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αυτοί, οι της ΝΔ, τη χάραξαν προηγούμενα. Στα δικά τους χνάρια, βαδίζει η κυβέρνηση. Το ότι, βέβαια, αυτοί είναι πιο αυθεντικοί εκφραστές της αντιλαϊκής, αντεργατικής νεοσυντηρητικής πολιτικής, που εκπορεύεται από τις Βρυξέλλες, είναι αλήθεια.

Το κακό όμως, για το λαό και τον τόπο, είναι πως τα αποτελέσματα της πολιτικής και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι ίδια. Βλαπτικά για τους εργαζόμενους. Ωφέλιμα για τα μονοπώλια και τους διάφορους αετονύχηδες και καταστροφικά για την οικονομία και την ανάπτυξη του τόπου.

Υπάρχει, λοιπόν, αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι, κυβέρνηση. Υπάρχει κράτος.

Κυβέρνηση, για να ακολουθεί φιλομονοπωλιακή πολιτική.

Κυβέρνηση, που ασκεί αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική.

Υπάρχουν κόμματα αστικά και μικροαστικά, που στηρίζουν αυτήν ακριβώς την πολιτική, έστω κι αν μερικές φορές στα λόγια είναι, δήθεν, αντίθετα με την κυβέρνηση. Κόμματα και δυνάμεις, δεσμευμένα στις επιταγές των κυρίαρχων δυνάμεων της ΕΕ και των ΗΠΑ".

Ζήτημα εθνικής σημασίας η αντίσταση

Μιλώντας για την αναγκαιότητα αντίστασης σ' αυτήν την πολιτική, ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε: "Η αντίσταση στην εφαρμοζόμενη πολιτική δεν είναι θέμα μόνον των κομμουνιστών και των αριστερών. Είναι εθνικής σημασίας ζήτημα.

Είναι θέμα που μπορεί να συσπειρώσει πολλές δυνάμεις, πέρα από ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές.

Ο αγώνας για τη διάσωση και ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης της χώρας αφορά όλους τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους.

Η πάλη για να μην συρρικνώνεται η αγροτική παραγωγή ενδιαφέρει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Ο αγώνας για να σταματήσει η καταστροφή του περιβάλλοντος αφορά τις σημερινές και τις αυριανές γενιές".

Μεγάλη ιδεολογικοπολιτική σημασία

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην 77χρονη αγωνιστική διαδρομή του ΚΚΕ και στη σημασία των εκδηλώσεων τιμής του Κόμματος, ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε: "Είναι μακρύς ο κατάλογος της ηρωικής δράσης του εργατικού κινήματος και των κομμουνιστών και ακόμα μακρύτερος ο κατάλογος των εγκλημάτων και της δολοφονικής δράσης της αστικής τάξης και των ιμπεριαλιστών εναντίον του λαού. Αν επιμένουμε, αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι, να πραγματοποιούμε εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες για να τιμήσουμε τα 77 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ.

Αν οργανώνουμε εκδηλώσεις για σημαντικές επετείους του εργατικού και επαναστατικού κινήματος στη χώρα μας, είναι επειδή αυτού του είδους οι εκδηλώσεις έχουν τεράστια ιδεολογικοπολιτική σημασία.

Οι κομμουνιστές και οι κνίτες πρέπει να πρωτοστατούν

σ' αυτές. Γιατί δεν έχουν μουσειακό χαρακτήρα.

Φέρνουν στην επικαιρότητα σημαντικά μηνύματα.

Θυμίζουν στους παλιότερους την ηρωική ιστορία του Κόμματος, του εργατικού και επαναστατικού κινήματος.

Δίνουν τη δυνατότητα στους νέους να γνωρίζουν την ιστορία της εργατικής τάξης, να μαθαίνουν για την πάλη του λαού και της νεολαίας, στην περίοδο της νεότερης ιστορίας της πατρίδας μας".

Αντικομμουνιστικές βουτιές στο παρελθόν

Ομως, ο Σπ. Χαλβατζής στάθηκε και σε έναν άλλο λόγο, που καθιστά τη γνώση της ιστορίας του Κόμματος αναγκαία. "Δεν είναι μόνον γι' αυτό, σημείωσε. Είναι και γιατί η αστική τάξη, όταν δε διαστρεβλώνει τα ιστορικά γεγονότα στα οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν οι κομμουνιστές και το εργατικό κίνημα, κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να τα αποσιωπά. Να τα αγνοεί, να τα θέτει στο περιθώριο.

Η πολιτική του ΚΚΕ δικαιώνεται καθημερινά. Αυτή η δικαίωση οδηγεί τους κονδυλοφόρους της αστικής τάξης και τους παρατρεχάμενούς της να ακολουθούν άλλους δρόμους και άλλες ατραπούς.

Κάνουν βουτιά στο παρελθόν.

Γυρίζουν πίσω και ψάχνουν στα αραχνιασμένα ράφια των πιο σκοτεινών περιόδων του αντικομμουνισμού, του αστυνομικού κράτους της ΕΡΕ της δεκαετίας του '50, για να βρουν κάποια συκοφαντία για την πολιτική του ΚΚΕ. Βιβλία επί βιβλίων γράφονται τούτον τον καιρό. Και από πρώην κομμουνιστές. Πολλοί προσπαθούν να συκοφαντήσουν τους κομμουνιστές, για δήθεν αποφάσεις του Κόμματος που πάρθηκαν ή δεν πάρθηκαν στη δεκαετία του '40.

Για την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση

Για τα Δεκεμβριανά

Για τον Εμφύλιο

Ωστόσο, για το σήμερα και την πολιτική του, για τις προτάσεις του Κόμματος για τη διέξοδο από τα σημερινά οξύτατα προβλήματα που τυραννούν το λαό, δε βγάζουν λέξη.

Και υπερπροβάλλονται τα βιβλία των πρώην.

Από τα σαλόνια του αστικού Τύπου.

Από τα ραδιόφωνα.

Από τις τηλεοράσεις.

Από τα περιοδικά.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αμα γίνεις ΠΡΩΗΝ, τότε ανοίγουν όλες οι πόρτες και όχι μόνον οι πόρτες της αστικής τάξης".

Οι κομμουνιστές δεν υποτάσσονται

Στον αντίποδα των "πρώην", ο Σπ. Χαλβατζής αναφέρθηκε στους σημερινούς κομμουνιστές, οι οποίοι δεν το βάζουν κάτω. "Οι κομμουνιστές, όμως, συνεχίζουν στην πρώτη γραμμή και σήμερα. Παλεύουν για τα προβλήματα που βασανίζουν τους εργαζόμενους και όλο το λαό.

Σήμερα, νέες δυνάμεις συσπειρώνονται στην πολιτική και στις θέσεις του ΚΚΕ.

Επιβεβαιώνονται σήμερα η πολιτική και οι θέσεις του Κόμματος στα σημαντικά, στα στρατηγικής σημασίας προβλήματα που απασχολούν το λαό και τον τόπο.

Στα θέματα του πολέμου και της ειρήνης και στην κρίση της Βαλκανικής.

Οταν άλλοι, με εθνικιστικά συλλαλητήρια ένθεν κι εκείθεν των συνόρων με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, δηλητηρίαζαν τις σχέσεις ανάμεσα στους γειτονικούς λαούς, το ΚΚΕ καλούσε σε συζήτηση, για αναγνώριση των υπαρχόντων συνόρων, για αλλαγή του Συντάγματός τους στα σημεία που είχαν αλυτρωτικές βλέψεις, για ανίχνευση των δυνατοτήτων σχέσεων καλής γειτονίας.

Στα ολέθρια αποτελέσματα της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή οικονομική πολιτική.

Σταθήκαμε κόντρα στη λογική της συναίνεσης και του συμβιβασμού, που ακολουθούν όλα τα πολιτικά κόμματα που αποδέχονται τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Δεν αποδεχτήκαμε την κυβερνητική λογική του ΠΑΣΟΚ. Αντιταχθήκαμε στην πολιτική της ΝΔ. Αποκαλύψαμε τις συναινετικές και συμβιβαστικές πρακτικές της Πολιτικής Ανοιξης και του εναπομείναντος "ΣΥΝ" και τις θεωρίες τους για την ωφελιμότητα της συνθήκης αυτής. Σήμερα βέβαια, όλοι γεύονται τα αρνητικά της αποτελέσματα.

Κοντολογίς, ως ΚΚΕ δεν υποταχθήκαμε".

Ανάκτηση των επαναστατικών χαρακτηριστικών

Ομως, ο Σπ. Χαλβατζής δεν έκρυψε τις δυσκολίες και τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν στο μέλλον, σημειώνοντας: "Οχι ότι τα ξεπεράσαμε όλα. Εχουμε ακόμα πολλές δυσκολίες στην καθημερινή μας προσπάθεια. Χρειάζεται μεγαλύτερη και πιο συστηματική προσπάθεια από όλους μας, για τη συνολική βελτίωση της καθημερινής πολιτικής μας δουλιάς. Περισσότερη επιμονή για την ιδεολογική δουλιά του Κόμματος.

Μεγαλύτερη και πιο επίμονη δραστηριότητα για την κατάκτηση της θεωρίας μας.

Ακόμα πιο οργανωμένη προσπάθεια, ειδικά στην πορεία προς το 15ο Συνέδριο του Κόμματος, για την ανάκτηση και εμπέδωση των επαναστατικών χαρακτηριστικών του Κόμματος, που στην περίοδο της κρίσης χαλάρωσαν και σε ορισμένες περιπτώσεις χάθηκαν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ