Σάββατο 20 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επαφές Σημίτη με ΕΓ και Τσοχατζόπουλο

Την πρώτη του συνάντηση, ως πρωθυπουργός, με το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, είχε χτες ο Κ. Σημίτης.Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός μετά το τέλος της συνεδρίασης, επανέλαβε τα περί "ενότητας, προοπτικής και νίκης" που αποτελεί το "τρίπτυχο της δράσης του" ενώ δεν παρέλειψε - από θέση υπεροχής πλέον - να επιδοκιμάζει την τακτική της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που ακολούθησε όλο το προηγούμενο διάστημα. Οπως είπε, η εκλογή του δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ και οι πολίτες "χαιρετίζουν την ελευθερία σκέψης και ιδεών, την προσπάθεια διαμόρφωσης πολιτικής που δεν είναι απλά η εξακολούθηση σε κάτι που υπάρχει, δεν είναι απλά συμμόρφωση ή συνέχιση τυποποιημένων πρακτικών". Παράλληλα δεν απέφυγε να επαναλάβει την αναφορά στο ρόλο του ως "συνιδρυτή" του ΠΑΣΟΚ μαζί με τον Α. Παπανδρέου. Τέλος έκανε λόγο για "συστράτευση όλων, συντονισμένη λειτουργία και αξιοκρατία" που θα υπάρξει από δω και πέρα, χαρακτηρίζοντας την παρούσα φάση ως "ώρα μιας νέας αρχής, αλλά και ώρα της συνέχειας".

Από την πλευρά του ο Κ. Σκανδαλίδης, υποστήριξε ότι η πολύωρη διάρκεια της συνεδρίασης οφειλόταν στο ότι τα μέλη του ΕΓ "ήθελαν να πουν ένα καλό λόγο στο νέο πρωθυπουργό"... Ισχυρίστηκε ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά την εκλογή του "άξιου, ικανού και ισχυρού πρωθυπουργού", για το ΠΑΣΟΚ, "έδειξαν... ότι είναι ώριμο, χειραφετημένο, υπεύθυνο, με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών του απέναντι στα προβλήματα της χώρας"... Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι η νέα κυβέρνηση "θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση όλων των στελεχών του Κινήματος, όλων των οργανώσεων και των οργάνων του".

Ο Α. Τσοχατζόπουλος
Αργότερα ο νέος πρωθυπουργός μετέβη και πάλι στη Βουλή, όπου από το πρωί είχε συναντήσεις με διάφορους βουλευτές που τον είχαν υποστηρίξει το προηγούμενο διάστημα (Γ. Δρυς, Γ. Πασχαλίδης, Στ. Παπαθεμελής, Ε. Παπαζώη κ.ά.), για να συναντηθεί με τον Α. Τσοχατζόπουλο.Ο εκτελών χρέη αναπληρωτή πρωθυπουργού, παρέδωσε στον Κ. Σημίτη τις παραιτήσεις των υπουργών της κυβέρνησης Παπανδρέου και προχώρησε αργότερα σε δηλώσεις.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος, όταν ρωτήθηκε, απότι θα εξαρτηθεί η συμμετοχή του στην κυβέρνηση, θεώρησε σκόπιμο να απαντήσει: "Γιατί; Συζητούμε και "παζαρεύουμε"; Δεν "παζαρεύουμε"". Για να συμπληρώσει ότι "η συμμετοχή όλων των στελεχών, στο βαθμό που προταθεί, είναι δεδομένη". Πάντως σε προηγούμενες τοποθετήσεις του ο Α. Τσοχατζόπουλος είχε αναφέρει ότι δε συζήτησε με τον Κ. Σημίτη "τίποτα που να αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης", αλλά πως τον ενημέρωσε για τα θέματα της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, που χειρίστηκε από τη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού, το προηγούμενο δίμηνο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ