Σάββατο 20 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΒ
Θα στηρίξουμε τον δικό μας άνθρωπο

Εύσημα απονέμουν στον Κ. Σημίτη ο πρόεδρος των Ελλήνων Βιομηχάνων και οι εκπρόσωποι των μεγάλων επιχειρήσεων

Είναι δικός μας άνθρωπος και θα τον στηρίξουμε, εφόσον συνεχίσει και εμπλουτίσει με νέα αντιλαϊκά μέτρα την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα με ευλαβική συνέπεια. Αυτό είναι το στίγμα των δηλώσεων για το νέο πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη,που έκανε χτες για λογαριασμό των βιομηχάνων, σε ραδιοτηλεοπτικά κανάλια, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ιάσων Στράτος.Εκφράζοντας και δημόσια την ικανοποίησή του, για την εκλογή του Κ. Σημίτη στη θέση του πρωθυπουργού - γεγονός που δείχνει τη σιγουριά του ότι δεν πρόκειται να θιγούν τα προκλητικά προνόμια και οι φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες - ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ι. Στράτος, δήλωσε μεταξύ άλλων:

  • "Είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία με τον κ. Σημίτη στο παρελθόν. Είχε δείξει και στην πρώτη περίοδο του ΠΑΣΟΚ, όταν εφάρμοσε την πρώτη σταθεροποιητική πολιτική το '86, ότι έχει αντιληφθεί τις δυσκολίες που περνάει η χώρα μας".
  • "Πιστεύουμε ότι θα συμβάλει στο να μπορέσει να συνεχιστεί η πολιτική σταθεροποίησης, η οποία (σ.σ. για τον ΣΕΒ) είναι προϋπόθεση για μια σταθεροποιητική πορεία της χώρας".
  • Η αλλαγή της κυβέρνησης δε θα επηρεάσει την εισοδηματική πολιτική στον ιδιωτικό τομέα, επειδή επιλογή και του νέου πρωθυπουργού είναι η συνέχιση της "σταθεροποιητικής" πολιτικής. Η κυβέρνηση, είπε, "έχει καταλήξει στην εισοδηματική πολιτική, την οποία δε βλέπουμε να αλλάζει" και, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, πρόσθεσε πως στον ιδιωτικό τομέα ισχύουν οι "ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις".

Μετά τα εύσημα που απένειμε στον Κ. Σημίτη, ο πρόεδρος του ΣΕΒ επανέλαβε τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου, για σκλήρυνση της λιτότητας με νέα αντιλαϊκά μέτρα, δηλώνοντας προκλητικά: "Εάν δεν περιοριστούν οι δανειακές ανάγκες του δημόσιου τομέα, δε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε πραγματική ανάπτυξη". Και αφού διατύπωσε την άποψη πως ο Κ. Σημίτης "θα μπορέσει να πραγματοποιήσει τη σταθεροποίηση της οικονομίας" και να εξασφαλίσει μια "καλή εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό", απαίτησε από τη νέα κυβέρνηση, που θα ορκιστεί τη Δευτέρα, να:

  • Αναζητηθεί η "εξυγίανση" του δημόσιου τομέα, μέσα από τη συνέχιση της λιτότητας, της πολιτικής περικοπών των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα.
  • "Υλοποιηθούν οι προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα, οι επιχειρήσεις που θα μείνουν στο δημόσιο χώρο, να μπορούν να λειτουργήσουν ως ανώνυμες επιχειρήσεις".
Αλλες αντιδράσεις

Αισιόδοξοι ότι ο νέος πρωθυπουργός θα συνεχίσει απαρέγκλιτα την εφαρμογή του προγράμματος "σύγκλισης" δήλωσαν, ουσιαστικά, και οι εκπρόσωποι των μεγαλοεπιχειρηματιών από το λιανικό εμπόριο, αλλά και η συντηρητική ηγεσία των εμπόρων. Διαφοροποιημένη και ξεκάθαρη ήταν η δήλωση του προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) Δ. Κορφιάτη, ο οποίος τόνισε ότι "ο νέος πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα ακολουθήσει την ίδια οικονομική πολιτική, πράγμα το οποίο δεν αφήνει περιθώρια να πιστεύει κανείς ότι θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο για τους επαγγελματοβιοτέχνες και γενικότερα για τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα".

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) Κ. Βερόπουλος έδωσε τα "θερμά του συγχαρητήρια" στον Κ. Σημίτη και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι "η συνέπειά του στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και στη σύγκλιση επιτρέπει αισιόδοξα συναισθήματα" και εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο νέος πρωθυπουργός "θα εφαρμόσει μια ακόμα πιο... φιλελεύθερη πολιτική" σε ό,τι αφορά την αγορά.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκαν και οι δηλώσεις, τόσο του προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης (ΣΕΛΠΕ) Μ. Παράβαλου, όσο και του προέδρου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Γ. Παπαθανασίου. Τέλος, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Δ. Καψάλης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει "συνέχεια της προσπάθειας για ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας", ενώ συμπλήρωσε με την ακίνδυνη δήλωση ότι "ελπίζει στην αναγνώριση του εμπορίου και στην καλύτερη αντιμετώπιση των ΜΜΕ". Το ίδιο "χλιαρή" ήταν και η δήλωση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας Αλ. Δρακάτου, που εμφανίστηκε και αυτός να "ελπίζει", χωρίς κανένα λόγο, ότι "ο Κ. Σημίτης από τη νέα θέση του θα δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία για τις ΜΜΕ, από αυτήν που είχε ως υπουργός Εμπορίου".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο Σημίτη οι μεγαλοβιομήχανοι(2002-05-28 00:00:00.0)
Πρωθυπουργική ομιλία προ κενών εδράνων...(2002-02-02 00:00:00.0)
Αξιώνουν σκλήρυνση της αντιλαϊκής πολιτικής(2000-04-21 00:00:00.0)
Με ποια κριτήρια αποφασίζει ο Κ. Σημίτης(1996-08-11 00:00:00.0)
Πυρετός αντιλαϊκών μέτρων(1996-07-30 00:00:00.0)
Κ. Σημίτης: "Αδικες" οι... κινητοποιήσεις(1995-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ