Σάββατο 26 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διεθνής καταδίκη για τη δολοφονία του Τσε (β)

30ό ΜΕΡΟΣ

Τα τηλεοπτικά κανάλια και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί μετέδιδαν ειδήσεις γύρω από τα γεγονότα στη Βολιβία και τη δολοφονία του Τσε. Το κύμα διαμαρτυρίας εξαπλωνόταν σε όλο τον κόσμο. Αξιωματούχοι κρατών, γραμματείς κομμουνιστικών κομμάτων και άλλων κομμάτων της Αριστεράς και προοδευτικοί άνθρωποι απ' όλον τον κόσμο, έστειλαν συλλυπητήρια γράμματα στο κόμμα, την κυβέρνηση και το λαό της Κούβας.

Στη Νέα Υόρκη, μια πολυάριθμη διαδήλωση πέρασε από τους δρόμους αυτής της πόλης, με καμπάνες, φέρετρα, λιβάνια και λουλούδια, καταδικάζοντας το έγκλημα και στις τρεις το απόγευμα συγκεντρώθηκαν μπροστά στην πόρτα της βολιβιανής αποστολής στα Ηνωμένα Εθνη.

Επίσης, αναφέρθηκε μια επίθεση κατά της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στο Λονδίνο από ομάδες διαδηλωτών. Από την Ουάσιγκτον, ο δημοσιογράφος Τζορτζ Ουίκς ανέφερε στις 21 του Οκτώβρη: "Ο διεθνής κομμουνιστής ηγέτης Ερνέστο Τσε Γκεβάρα ήταν ένας από τους ήρωες της ειρηνικής διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Χιλιάδες φωτογραφίες του Αργεντινοκουβανού που πέθανε στη Βολιβία σκορπίστηκαν ανάμεσα στους διαδηλωτές, καθώς συγκεντρώνονταν μπροστά στο μνημείο του Αβραάμ Λίνκολν, για να αρχίσουν την 36ωρη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Ενας τραγουδιστής του αφιέρωσε ένα τραγούδι, ένας διοργανωτής της συγκέντρωσης ζήτησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του και αμέτρητες αφίσες και πλακάτ του απέδιδαν φόρο τιμής.

Οι 25.000 διαδηλωτές ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, όταν ένας τραγουδιστής ανακοίνωσε ότι το επόμενό του τραγούδι θα το αφιέρωνε σ' έναν από τους μεγάλους επαναστάτες των καιρών μας, που δολοφονήθηκε συμμετέχοντας στην επανάσταση του βολιβιανού λαού...".

Οι εφημερίδες των ΗΠΑ δεν έμειναν αδιάφορες απέναντι στην προσωπικότητα του ηρωικού αντάρτη.

Η εφημερίδα "Νιούσντεϊ" έγραψε: ".. ένας εξαιρετικός μαχητής του αντάρτικου, ένας γενναίος άνθρωπος". Η "Νιου Γιορκ Ποστ": "Ανήκει στο ειδύλλιο της ιστορίας". Η "Κρίστιαν Σάιενς Μόνιτορ": "Η κύρια πηγή δύναμής του ήταν η στάση του απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες". Η "Ουάσιγκτον Ποστ": "Πέθανε εκτελώντας το έργο της ζωής του, δουλεύοντας για την επανάσταση". Στο Μπαμάκο του Μαλί, ο δημοσιογράφος Π. Αλντάρε είπε ότι ο Τσε Γκεβάρα ήταν πεισμένος πως η παραίτηση από την ιδέα για ελευθερία ήταν παραίτηση από την ίδια την ανθρώπινη ιδιότητα.

Φοιτητές του Κονγκό Κινσάσα, του Κονγκό Μπραζαβίλ, της Γουινέας, του Μαλί, της Γουινέας - Μπισό, της Αλγερίας, του Μαρόκου, της Ζιμπάμπουε, της Αγκόλας, της Τανζανίας, της Μοζαμβίκης και της Ουγκάντα καταδίκασαν τη δολοφονία του Τσε.

Στην πρωτεύουσα της Τανζανίας, η εφημερίδα "Δε Νάσιοναλ Ιλιστ" έγραψε ότι ο Τσε ήταν ο κατ' εξοχήν διοικητής όλων των φαλαγγών που μάχονταν τον ιμπεριαλισμό στις τρεις ηπείρους.

Η κυβέρνηση της Βολιβίας έλαβε επαίνους και συγχαρητήρια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σ' ένα λόγο του Βορειοαμερικανού γερουσιαστή Χάουαρντ Μπέικερ, εκφράστηκαν δημόσια οι ευχαριστίες των Ηνωμένων Πολιτειών. Με την ίδια ευκαιρία διαβεβαίωσε ότι τα γεγονότα είχαν βαθιά σημασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες κι ότι τα 460,6 εκατομμύρια δολάρια που είχαν διατεθεί στη Βολιβία, ήταν ένα τίμημα πολύ χαμηλό συγκρινόμενο με τη νίκη που είχε επιτευχθεί. Ηταν το κόστος μιας βδομάδας πολέμου στο Βιετνάμ.

Από την πλευρά τους, οι φοιτητές του πανεπιστημίου της Κοτσαμπάμπα ανέστειλαν την πιο σημαντική γιορτή τους. Κάθε 21 του Σεπτέμβρη γιορτάζουν τον ερχομό της άνοιξης και του έρωτα, αλλά εκείνη τη χρονιά του '67, εξαιτίας των έντονων αντιπαραθέσεων με την αστυνομία και την οξυμένη καταστολή, την είχαν αναβάλει για τον Οκτώβρη. Κατά τη διάρκεια αυτής της γιορτής μαθεύτηκε η είδηση της δολοφονίας του Τσε. Η γιορτή ματαιώθηκε αμέσως. Ο Βολιβιανός ποιητής Ραμίρο Μπαρενετσέα θυμάται τα γεγονότα:

"Οι φοιτητές των πανεπιστημίων και τα πλατιά στρώματα των αδικημένων της Βολιβίας εξέφρασαν τη βαθιά οδύνη τους για το έγκλημα που είχε διαπραχθεί. Τα επτά πανεπιστήμια της χώρας προχώρησαν σε εκδηλώσεις καταδίκης σε ένδειξη της θλίψης τους. Στο πανεπιστήμιο της Κοτσαμπάμπα συγκεντρώθηκαν οι ηγέτες όλων των πανεπιστημίων της χώρας και απότισαν μεταθανάτιο φόρο τιμής. Την Παρασκευή 13 του Οκτώβρη, μετά από μια πολυπληθή συγκέντρωση, οι ηγέτες των φοιτητών υπέγραψαν ένα κείμενο που χαρακτήριζε τον Τσε σύμβολο της παγκόσμιας νεολαίας, υπογράμμιζε τον αγώνα του για την απελευθέρωση των λαών και τον ανακήρυξαν "Βολιβιανό πολίτη και πατριώτη"".

Στις 14 του μήνα το πρωί, στο αμφιθέατρο της Νομικής, έλαβε χώρα μια άλλη μεγάλη εκδήλωση στη μνήμη του. Σ' αυτή την περίπτωση συγκρίθηκε ο Τσε με τον Σιμόν Μπολίβαρ, τον Σούκρε και άλλους Λατινοαμερικανούς πατριώτες. Οι φοιτητές διακήρυξαν ότι θα του απένεμαν τη βολιβιανή ιθαγένεια μετά θάνατον, γιατί ήταν αγωνιστής για την απελευθέρωση της Βολιβίας.

Στην Αργεντινή, οι φοιτητές διαδήλωσαν στις κυριότερες λεωφόρους διαφόρων πόλεων. Στο Ροσάριο πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στο έγκλημα που είχε γίνει. Η νεολαία Περόν κυκλοφόρησε ένα γράμμα του Χουάν Ντομίνγκο Περόν, σαν φόρο τιμής στον Τσε και σαν καταδίκη για τη δολοφονία του.

Την ίδια ημέρα, ο ιερέας Ερνάν Μπενίτες έκανε επιμνημόσυνη δέηση για τον Τσε. Σ' ένα σημείο είπε:

"Τα δύο τρίτα της καταπιεσμένης ανθρωπότητας δονήθηκαν από το θάνατό του. Το άλλο τρίτο, στο βάθος της ψυχής του δεν αγνοεί ότι η ιστορία του μέλλοντος, αν βαδίσουμε προς έναν καλύτερο κόσμο, ανήκει ολοκληρωτικά στον Τσε. Μια μέρα, καθόλου μακρινή, ο νικηφόρος Τρίτος Κόσμος θα περιλάβει το όνομά του στο μαρτυρολόγιο των ηρώων του... "

Στην αρχή της δέησης, ο ιερέας είπε:

"Πέθανε με τα χαρακτηριστικά των μυθικών ηρώων, που στη λαϊκή συνείδηση δεν πεθαίνουν ποτέ. Οπως οι Ιουδαίοι της Παλαιάς Διαθήκης πίστευαν ότι ο προφήτης Ηλίας ήταν ζωντανός για πάντα, οι Ισπανοί του Μεσαίωνα πίστευαν το ίδιο για τον Σιντ Καμπεαδόρ και οι Γαλάτες του Αρτούς, είναι πιθανόν ότι στα επόμενα χρόνια οι στρατιώτες του Τρίτου Κόσμου θα πιστεύουν πως νιώθουν τη λαμπρή παρουσία του Τσε Γκεβάρα μέσα στη βοή των αντάρτικων αγώνων".

Σε άλλο σημείο της δέησης, ανέφερε:

"Εδώ και χρόνια είχε γίνει μύθος. Οι εχθροί του θα μπορέσουν να του καταλογίσουν όσες ιδεολογικές παρεκκλίσεις θέλουν. Ομως κανένας λογικός άνθρωπος δε θα αρνηθεί το πάθος, το κουράγιο, τον ηρωισμό και τη συνέπεια σ' αυτό που έκανε, περιφρονώντας κάθε δοκιμασία. Ενιωθε μέσα στην ψυχή του τον πόνο των μαζών...".

ΑΥΡΙΟ ΤΟ 31ο ΜΕΡΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ