Σάββατο 26 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Συμπληρωτικός ρόλος στις πολυεθνικές όπλων

Η αντιμετώπιση των ελλειμμάτων των τεσσάρων βιομηχανικών επιχειρήσεων στην αμυντική βιομηχανία αποτελεί βασικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής

Στην προκρούστεια κλίνη της αντιμετώπισης των ελλειμμάτων και των κριτηρίων του Μάαστριχτ, αλλά κυρίως στην προσαρμογή της νέας δομής και ρόλου του ΝΑΤΟ οδηγείται η αμυντική βιομηχανία.Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης, όπως διαφάνηκε από τη χτεσινή συζήτηση στην Κυβερνητική Επιτροπή, οι τέσσερις εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΒ, ΕΒΟ, ΕΛΒΟ και ΠΥΡΚΑΛ) προορίζονται να παίξουν ένα συμπληρωματικό ρόλο στην υπόθεση της άμυνας της χώρας, αφού τον πρωτεύοντα ρόλο θα συνεχίσουν να παίζουν οι πολυεθνικές των οπλικών συστημάτων. Σοβαρές θα είναι και οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής στους εργαζόμενους στην αμυντική βιομηχανία και είναι πιθανές οι μαζικές απολύσεις μέσω των αναδιαρθρώσεων και συγχωνεύσεων που θα γίνουν, ενώ θα εισαχθούν στη λειτουργία τους "ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια".

Η κυβέρνηση προχωρά στη συγκρότηση συντονιστικού διυπουργικού οργάνου, που θα καθορίζει την πορεία και δράση της αμυντικής βιομηχανίας, ενώ ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Τ. Γιαννίτσης, ανέλαβε να καταρτίσει σχέδιο πολιτικής για τη λειτουργία των επιχειρήσεων αμυντικής βιομηχανίας.

Βάση, οι αρχές της αγοράς

Τις "αρχές" στις οποίες συμφώνησε χτες η Κυβερνητική Επιτροπή, μετά από εισηγήσεις των Α. Τσοχατζόπουλου, Γ. Παπαντωνίου και Β. Παπανδρέου, για την αντιμετώπιση των θεμάτων της αμυντικής βιομηχανίας, παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η συγχώνευση ορισμένων επιχειρήσεων, ο Δ. Ρέππας ανέφερε το παράδειγμα της ΕΒΟ και της ΠΥΡΚΑΛ. Η συγχώνευση των δύο επιχειρήσεων έχει ξεκινήσει, αλλά πρέπει να ολοκληρωθεί, τόνισε. Ανέφερε μάλιστα ότι "τόσο η ΕΑΒ όσο και η ΕΛΒΟ κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, με την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, με την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που σήμερα έχουν, με την αναζήτηση νέων αγορών στο εξωτερικό, είπαμε ότι έχουν τις δυνατότητες να παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Θα παραμείνουν και θα συνεχίσουν το έργο τους οι επιχειρήσεις αυτές".

Στις υπόλοιπες αρχές της κυβερνητικής πολιτικής συγκαταλέγονται "η καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων αμυντικής βιομηχανίας", η αντιμετώπιση των συσσωρευμένων ελλειμμάτων, η "εισαγωγή μεθόδων σύγχρονης διοίκησης και μάνατζμεντ" και η ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους μέσω της πρόσβασης σε αγορές του εξωτερικού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο εκπρόσωπος στον ανταγωνισμό που υπάρχει από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, μετά την ανατροπή των χωρών του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Παράλληλα η κυβέρνηση "γενναιόδωρα" θα προσφέρει στις αμυντικές επιχειρήσεις "συνεργασία", στο πλαίσιο του εξοπλιστικού προγράμματος του υπουργείου Αμυνας! Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση, ο Δ. Ρέππας ισχυρίστηκε ότι στις επιχειρήσεις αυτές έχουν σωρευτεί ελλείμματα, τα οποία "επιβραδύνουν την προσπάθεια που κάνουμε, στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Οπως είπε, επειδή την εποπτεία σ' αυτούς τους Οργανισμούς δεν την έχει μόνο το υπουργείο Εθνικής Αμυνας (είναι μέτοχοι το Δημόσιο, οι Τράπεζες και άλλοι φορείς), το διυπουργικό όργανο θα αποτελείται από εκπροσώπους των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Εθνικής Αμυνας και Ανάπτυξης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ