Σάββατο 26 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
Ακόμα ψάχνουν να τους βρουν

Οι υπηρεσιακές αναφορές - επισήμως - δεν έχουν φτάσει ακόμα στα χέρια του υπουργού Δημόσιας Τάξης

Δεν ολοκληρώθηκε ούτε χτες η έρευνα στο εσωτερικό της Αμεσης Δράσης για τον εντοπισμό των τραμπούκων, που επιχείρησαν να τρομοκρατήσουν τους επιβάτες του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου την Τρίτη, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν συνταχθεί ήδη κάποιες αναφορές, οι οποίες θα υποβληθούν ιεραρχικά στον αρχηγό της αστυνομίας, ώστε να ενημερωθεί και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο οποίος καλείται να απαντήσει στη σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα και Μπάμπη Αγγουράκη.

Το χτεσινό - τρίτο κατά σειρά - αποκαλυπτικό δημοσίευμα του "Ριζοσπάστη" προκάλεσε αίσθηση στην αστυνομία, αν και πολλοί δε δέχονται ότι υπήρξαν αστυνομικοί υπάλληλοι με σιδηρογροθιές και μάλιστα εν υπηρεσία.

Ξέρουν ποιοι είναι

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τρίτης ομάδα αστυνομικών με πολιτική περιβολή παρουσιάστηκε "αρματωμένη" και με σιδηρογροθιές στο σταθμό του Ηλεκτρικού στη Βικτώρια. Ενας από τους αστυνομικούς, τον οποίο οι συνάδελφοί του αποκαλούσαν "Τριαντάφυλλο", σταμάτησε το τρένο, μπήκε στο πρώτο βαγόνι, άρχισε να φωνάζει "Εξω οι Αλβανοί" και απειλώντας με το γκλομπ τούς επιβάτες αξίωνε να του δείξουν τις ταυτότητές τους για να αποδείξουν ότι δεν είναι Αλβανοί! Δυστυχώς, τόσο γι' αυτόν, όσο και για τον εμπνευστή της όλης επιχείρησης, που δεν μπορεί να είναι άλλος από τον προϊστάμενο της ομάδας των μπλόκων, μέσα στο βαγόνι, βρίσκονταν εκείνη την ώρα δύο δημοσιογράφοι του "Ρ" οι οποίοι ζήτησαν και τις σχετικές εξηγήσεις, πιστεύοντας αρχικά ότι μάλλον πρόκειται για κάποιο φασιστοειδές. Ο "Τριαντάφυλλος", όμως, έδειξε σε κοινή θέα την υπηρεσιακή του ταυτότητα, για να αποδείξει έτσι ότι είναι αστυνομικός. Στην επισήμανση των δημοσιογράφων ότι ακόμα περισσότερο σαν αστυνομικός δεν έχει δικαίωμα να παραβιάζει το Σύνταγμα και να συμπεριφέρεται σαν κοινός τραμπούκος, το όργανο της Τάξης ανακοίνωσε στους συντάκτες του "Ρ" ότι τους συλλαμβάνει για παρακώλυση έργου! Λίγα λεπτά αργότερα, στην έξοδο του σταθμού, οι συντάκτες του "Ρ" δέχτηκαν ανάλογες απειλές από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Στην επιμονή των συντακτών του "Ρ" για μετάβαση στο αστυνομικό τμήμα, κάποιοι περισσότερο ψύχραιμοι από την ομάδα των αστυνομικών εκτόνωσαν την κατάσταση, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους για εξηγήσεις στην Αστυνομική Διεύθυνση. Οι εξηγήσεις αυτές, τέσσερις μέρες μετά, δεν έχουν ακόμα δοθεί επισήμως, παρότι, ενδοϋπηρεσιακά, έχει πλέον διαπιστωθεί και η ταυτότητα των φυσικών προσώπων, που, όντας αστυνομικοί, έδρασαν ως παρακρατικοί.

Πρόσχημα η εγκληματικότητα

Ο θεσμός των μπλόκων, πάντως, έχει προκαλέσει ποικίλα αρνητικά σχόλια από τη γένεσή του. Η συνταγματικότητα των μπλόκων αμφισβητήθηκε έντονα, όταν με φιέστες μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες επιχειρήθηκε πριν μερικά χρόνια η εξοικείωση της κοινής γνώμης. Στην αρχή, οι μονάδες μπλόκων ήταν μεικτές (αστυνομικοί Αμεσης Δράσης, Τροχαίας και Ασφάλειας) και πραγματοποιούσαν ελέγχους κυρίως μέσα στην πόλη σε διερχόμενα αυτοκίνητα. Στην πορεία, επέκτειναν τη δράση τους σε ερημικές περιοχές, σε αλσύλλια και δασικές περιοχές, έχοντας επιστρατεύσει και σκύλους. Το τελευταίο διάστημα, τα μπλόκα στήνονται και από "αμεσοδρασίτες" αστυνομικούς, στους οποίους έχουν χορηγηθεί και σκυλιά ειδικά στον εντοπισμό ναρκωτικών και όπλων. Εσχάτως οι ομάδες αυτές χρησιμοποιούνται για την εδραίωση ενός κλίματος τρόμου σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα με πρόσχημα την εγκληματικότητα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ