Σάββατο 26 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καλοκαιρινές οικο - βιβλιοεπιλογές

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το τελευταίο "πράσινο" σημείωμα της στήλης πριν τις καλοκαιρινές διακοπές είναι αφιερωμένο σε πρόσφατης "εσοδείας" βιβλία. με τα οποία μπορεί να περάσετε ορισμένες ξέγνοιαστες ώρες. Ας μη ξεχνάμε ότι λόγω της καταστροφής της στιβάδας του όζοντος, ο ήλιος είναι επικίνδυνος και η παραμονή μας για πολλές ώρες στην παραλία απαγορευτική. Μακριά από το άγχος της καθημερινότητας, τις χρονοβόρες μετακινήσεις, τους θορύβους που μας βομβαρδίζουν απ' το πρωί μέχρι το βράδυ και κάτω από το μανδύα του νέφους, που δε λέει να μας αποχωριστεί χειμώνα - καλοκαίρι, το χαλάρωμα επιβάλλεται. Ενα βιβλίο βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση, με τον καθαρό αέρα να μας χαϊδεύει τα πρόσωπα, την ησυχία και τη θέα προς τη θάλασσα (ή το βουνό). Καλό καλοκαίρι σ' όλους (-ες) τους αναγνώστες (-τριες) και καλή αντάμωση το Σεπτέμβρη.

"Προσκαλώντας σε γεύμα τη χημεία", Μ. Γιαλλούση, εκδ. ΣΑΒΒΑΛΑ

Τα δημοσιεύματα στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο - και την τηλεόραση - που αφορούν τα δηλητηριασμένα τρόφιμα που καταναλώνουμε, είναι καθημερινά. Κανείς μας δε γνωρίζει τι περιέχουν τα φαγητά, ούτε πολύ περισσότερο τις επιπτώσεις τους στην υγεία μας. Το ενδιαφέρον του κοινού για το συγκεκριμένο θέμα είναι τεράστιο. Δεν είναι τυχαίο ότι μια σειρά εντύπων έχουν καθιερώσει ειδικές σελίδες με παρόμοια θέματα. Η Μ.Γ. μας προσφέρει με το βιβλίο της μια πραγματικά ενδιαφέρουσα και άκρως ενημερωτική περιήγηση στη σύσταση και τη διαδικασία παραγωγής, επεξεργασίας και συντήρησης των όσων τρώμε και πίνουμε. Τα συστατικά των τροφών και τη σχέση τους με τον οργανισμό του ανθρώπου, τη μικροβιακή φθορά, τους μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού, τους κινδύνους από τα χημικά πρόσθετα, τις τοξικές ουσίες και τέλος τις συνέπειες των αγροχημικών είναι μερικά από τα θέματα του βιβλίου. Να επισημάνουμε τα έξυπνα σκίτσα του Β. Καραμποίκη.

"ΟΙΚΟπεριβαλλοντική πολιτική", Αρτέμης Αθανασάκης, εκδ. Χ. ΔΑΡΔΑΝΟΣ

Μια επιστημολογική και μεθοδολογική προσέγγιση της περιβαλλοντικής αγωγής (Π.Α.) για όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού μας συστήματος, προϊόν της 15τους εμπειρίας του συγγραφέα, ο οποίος έχει πλούσιο συγγραφικό έργο στο συγκεκριμένο τομέα. Το βιβλίο με τίτλο "Περιβάλλον - Οικολογία - Εκπαίδευση" που έχει γράψει σε συνεργασία με τον Θ. Κουσουρή, μπορούμε να πούμε ότι είναι από τα κλασικά του είδους. Στο νέο βιβλίο ο Α.Α., αφού εξετάσει τα περιβαλλοντικά ζητήματα, αναλύσει τις βασικές οικολογικές έννοιες και παρουσιάσει την Π.Α. στην Ελλάδα, συνεχίζει με: τις ρίζες της Π.Α., τη μελέτη του περιβάλλοντος μέσω αυτής, τη συσχέτισή της με τις φυσικές επιστήμες και την αγωγή της υγείας. Τέλος, αναλύει τις υπάρχουσες εναλλακτικές δράσεις στο σχολείο, τη δυνατότητα να διαπεράσει η οικολογία το ενιαίο λύκειο και το ρόλο της εκπαίδευσης στην προστασία του περιβάλλοντος.

"Των εν ερημίαις και όρεσι...", Μ. Λιαρούτσος, εκδ. ΕΝΤΟΣ

Κάνοντας χρήση του βιβλικού αυτού τίτλου ο Μ.Λ. μας ξεναγεί, με μυθιστορηματικό τρόπο, στα βουνά και τις ερημιές της Λέσβου. Μη φανταστείτε ότι αποτελεί ταξιδιωτικό οδηγό. Είναι ένα βαθύτατα πολιτικό βιβλίο που αναφέρεται στην περίοδο του εμφυλίου. Οταν όλα τα 'σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά. Μια περιπλάνηση που σε κρατά με την ανάσα κομμένη από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα. Μέσα από το βιβλίο αυτό είχα την προσωπική ευτυχία να μάθω λεπτομέρειες για πρόσωπα μύθους, όπως ο Πασχαλιάς κι άλλοι αντάρτες που θυσιάστηκαν στην υπόθεση της λευτεριάς. Κείμενο που προσφέρει πολλαπλές συγκινήσεις. Από αυτά που δε θα δείτε να σας συστήνουν δημοσιοσχεσίτες "δημοσιογράφοι" και που όμως υπόγεια, από στόμα σε στόμα, βρίσκεται στις βιβλιοθήκες πολλών αριστερών.

"Ο πολιτικός Νίκος Καββαδίας", Φίλιππος Φιλίππου, εκδ. ΑΓΡΑ

Μια άγνωστη πλευρά, ενός από τους πιο αγαπημένους ποιητές του λαού μας γνωρίζει ο Φ.Φ. Την πολιτική του δράση, που ενώ είναι σημαντική αγνοείται από το ευρύ κοινό. Κι ο λόγος βρίσκεται στη συμπεριφορά του ποιητή "των μακρινών κι ονειρεμένων τόπων" να μην προβάλλει την όποια δράση του διεκδικώντας αξιώματα. Αρκεί να αναφέρουμε ότι σε κάποια φάση της Κατοχής υπήρξε Γραμματέας του ΕΑΜ Λογοτεχνών, καθοδηγώντας τρανταχτά ονόματα της ελληνικής λογοτεχνίας, τα οποία του έδειξαν πλήρη εμπιστοσύνη κι απεριόριστη εκτίμηση σύμφωνα με τις υπάρχουσες μαρτυρίες. Αν κι ανήκει στην κατηγορία του δοκιμίου, είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο που διαβάζεται σαν διήγημα. Οσοι πιστοί του ποιητή της θάλασσας σίγουρα θα σας αποζημιώσει η ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου.

"Σημειώματα", Ελένη Σεβαστίκογλου

Ας κλείσουμε με μια ποιητική συλλογή που έφτασε στο γραφείο μας από τη Στοκχόλμη, όπου ζει από το 1949 όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό της. Στίχοι που ξεχειλίζουν από ευαισθησία και τη νοσταλγία της πατρίδας "... βαστώ σφιχτά στη χούφτα μου/το εισιτήριο/μα είναι τώρα σφραγισμένο/άκυρο/Στη βια μου να φύγω τ' αγόρασα/χωρίς επιστροφή". Τα ποιήματα κοσμούν σχέδια του μοναδικού Π. Βαλασάκη. Αλλη μια δουλιά εκτός των τειχών ενδιαφέρουσα και ποιοτική.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ