Σάββατο 26 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Ηθελε να δει την Ελλάδα λεύτερη

Βασανίστηκε μια ολόκληρη μέρα, μέσα σ' ένα μπουντρούμι από απάνθρωπα τέρατα. Δε λύγισε, όμως, ούτε για μια στιγμή. Η Ηλέκτρα Αποστόλου στάθηκε μπροστά στους βασανιστές της σαν παλικάρι, ήταν αποφασισμένη να δώσει και τη ζωή της για τα ύψιστα ιδανικά που υπηρετούσε. Φάρος στο θάρρος της, ο αγώνας για να δει τη χώρα της λεύτερη, να δει τους ανθρώπους της να ζουν σε μια κοινωνία που θα είχε καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Μπροστά σ' αυτό το πρωτόγνωρο κουράγιο της κομμουνίστριας, οι βασανιστές δεν"άντεξαν", σκότωσαν την Ηλέκτρα... Η μνήμη της, όμως, αποτέλεσε και αποτελεί σύμβολο των αγώνων του λαού μας για τη λευτεριά, τη δημοκρατία, την ανεξαρτησία.

Σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς 53 χρόνια από το μαρτυρικό θάνατο της Ηλέκτρας, που έπεσε από τα απάνθρωπα βασανιστήρια των συνεργατών των Γερμανών. Πενήντα τρία χρόνια από το θάνατο της αγωνίστριας, που μαζί με άλλες, γνωστές και άγνωστες, ηρωίδες αυτού του τόπου έγραψαν τις χρυσές σελίδες του λαϊκού αγώνα.

Η εκδήλωση που έγινε χτες το βράδυ στην πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού στο Ν. Ηράκλειο, και ήταν αφιερωμένη στα 53 χρόνια από το θάνατό της, δε θύμιζε σε τίποτα μνημόσυνο. Και δεν έπρεπε να θυμίζει. Ηταν μια γιορτή ελπίδας, γιατί οι αγώνες της Ηλ. Αποστόλου ήταν αγώνες για μια καλύτερη κοινωνία.

"Το παράδειγμα της Ηλέκτρας και όλων των ηρωίδων του αγώνα στέκεται παρακαταθήκη για τις κατοπινές γενιές. Στα βήματά τους, βάδισαν οι ηρωίδες όλων των μετακατοχικών μεγάλων αγώνων του λαού μας. Στα ίδια βήματα, πρέπει να βαδίσει και η νέα γενιά του τόπου μας. Σήμερα, που θέλουν τους νέους ανθρώπους στο περιθώριο, η αγωνιστικότητα και η αποφασιστικότητα της Ηλέκτρας είναι επίκαιρες παρά ποτέ". Τα λόγια της νεαρής Χρ. Αποστόλου,που η Επιτροπή Γυναικών της ΠΕΑΕΑ τής ανέθεσε την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, έδωσαν το στίγμα των αγώνων της Ηλέκτρας. Και συνέχισε: "Οσοι λοιπόν σήμερα νομίζουν ότι ξεμπέρδεψαν μα το ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης, είναι οι ίδιοι που διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα, είναι οι ίδιοι που θέλουν να βάλουν ταφόπλακα στην ιστορία της, κρύβοντάς την από τη νεολαία. Να είναι σίγουροι ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί".

Ο γγ του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Ν. Ηρακλείου Γ. Αντωνάκος,στο σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε: "Ο θάνατος της Ηλέκτρας πότισε το μέλλον της λευτεριάς αυτού του τόπου. Στο πρόσωπό της τιμάμε όλους εκείνους του αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που πάλεψαν για να δουν τον τόπο τους λεύτερο. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα για το λαό μας, σήμερα που η Νέα Τάξη Πραγμάτων απειλεί την εθνική μας ανεξαρτησία". Επίσης ο αντιδήμαρχος Ν. Ηρακλείου Γ. Δράκος, στο χαιρετισμό του, επισήμανε: "Η επίσημη αρχή του τόπου, τιμά την Ηλέκτρα Αποστόλου. Τιμά όλους αυτούς που έπεσαν ένδοξα, παλεύοντας ενάντια στο φασισμό. Ο δήμος, κατέληξε, σαν ελάχιστο φόρο τιμής, θα δώσει το όνομα της Ηλέκτρας Αποστόλου, στο νέο, υπό κατασκευή, Πολιτιστικό Κέντρο του Ν. Ηρακλείου".

Μετά το τέλος των ομιλιών, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, έγινε προσφώνηση νεκρών και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή. Επίσης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε σκετς, με θέμα τη μαρτυρική πορεία της Ηλ. Αποστόλου, έγιναν απαγγελίες ποιημάτων, ακούστηκαν ρωσικά τραγούδια από μουσικό ρωσικό συγκρότημα, τραγουδήθηκαν τραγούδια του αγώνα και η εκδήλωση έκλεισε με ελληνικούς χορούς από μέλη του Συνδέσμου Διάδοσης Δημοτικών Χορών και Τραγουδιών.

Στη χτεσινή εκδήλωση παραβρέθηκαν, εκ μέρους του ΚΚΕ, η Μ. Λαμπρινού, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Ν. Τερζόγλου,ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων της Εθνικής Αντίστασης Ν. Καραντηνός,ο αντιδήμαρχος Ν. Ηρακλείου Κ. Δράκος,ο επίτιμος δήμαρχος Ν. Ιωνίας Γ. Δομνάκης,αντιπροσωπείες αντιστασιακών οργανώσεων, πλήθος παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ