Τετάρτη 16 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ
"Γιατρειά σ' όποιον έχει να πληρώσει"

Ως υποχρέωση προς τον ελληνικό λαό παρουσίασε ο Κ. Γείτονας το νομοσχέδιο που διαλύει ό,τι απέμεινε απ' το δημόσιο σύστημα υγείας

Την κατηγορηματική του αντίθεση στο νομοσχέδιο για την υγεία, που συζητείται από χτες στο Α Θερινό Τμήμα της Βουλής, εξέφρασε το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι τεράστιες θα είναι οι επιπτώσεις του στην παροχή των υπηρεσιών υγείας, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση έκανε λόγο για "ουσιαστική τομή" στο χώρο. Η συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος της βδομάδας.

"Οποιος μπορεί ας πληρώσει, όποιος δεν μπορεί ας κόψει το λαιμό του". Σε αυτή τη φράση συμπυκνώνεται η φιλοσοφία της κυβέρνησης όσον αφορά τη δημόσια υγεία με το νομοσχέδιο που κατέθεσε, επισήμανε παίρνοντας το λόγο στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας,ξεκαθαρίζοντας ότι το κυβερνητικό νομοθέτημα θα βρει αντίθετο το ΚΚΕ, αλλά και τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, στους οποίους έχει ήδη δημιουργηθεί αναταραχή.

Αναφερόμενος στο σύνολο των διατάξεων, ο Απ. Τασούλας τόνισε πως "είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο αποδιαρθρώνει το υπάρχον δημόσιο σύστημα υγείας και το οδηγεί σε σύμφυση με τον ιδιωτικό τομέα". Τόνισε δε πως οι κρατικές δαπάνες είναι λίγες (5% του ΑΕΠ) και 3% οι ιδιωτικές δαπάνες, ενώ χρησιμοποιούνται ανορθολογικά, σημειώνοντας τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό που υπάρχουν σε όλες τις βαθμίδες της υγείας. Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι είναι απαραίτητες ρυθμίσεις σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτές που προωθεί το νομοσχέδιο, που θα καθιστούν την υγεία κοινωνικό αγαθό και όχι εμπορεύσιμο, παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε όλα τα επίπεδα.

Ασκώντας κριτική σε συγκεκριμένα σημεία, ο Απ. Τασούλας έκανε τις παρακάτω παρατηρήσεις:

  • Ο κύριος όγκος χρηματοδότησης του συστήματος υγείας μεταφέρεται στα ασφαλιστικά ταμεία, μέσω της διάταξης για "κλειστό κατηγοριοποιημένο νοσήλιο", την ίδια στιγμή που τα Ταμεία δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Τόνισε ότι το σύνολο των δαπανών πρέπει να προέλθει από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Τα μέτρα που προωθούνται για την οργάνωση των νοσοκομείων οδηγούν στην αποδιάρθρωσή τους, ενώ ανοίγουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης. "Η κυβέρνηση - επισήμανε - διορίζει τον μάνατζερ και ζητάει να περιορίσει τις δαπάνες", ενώ το νομοσχέδιο μιλά "για αποκατάσταση και αποθεραπεία, συνδέοντας το θέμα με τις ιδιωτικές κλινικές".
  • Οσον αφορά το Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Υγείας, ο Απ. Τασούλας ξεκαθάρισε πως δε σχετίζεται με τα κέντρα υγείας, ενώ για το θεσμό του Οικογενειακού Γιατρού σημείωσε ότι χρειάζονται 11.000 γιατροί και διπλάσιοι υπάλληλοι, την ίδια ώρα που δεν προβλέπονται κονδύλια στον προϋπολογισμό.
  • Σχετικά με την υγεία στην ύπαιθρο, επισήμανε ότι στην πράξη, με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου, καταργείται η υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου για τους γιατρούς, γεγονός που αποτελεί σημαντική υποβάθμιση.

Καταλήγοντας, ο Απ. Τασούλας τόνισε πως "η κυβέρνηση θέλει η πολιτική της υγείας να αντιστοιχιστεί με τη γενικότερη πολιτική λιτότητας. Να αντιστοιχιστεί με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επιβάλλει γενικότερα τη μείωση των κοινωνικών δαπανών, που θέλει μείωση των δαπανών".

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Μιλώντας ο κεντρικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Σμυρλής - Λιακατάς, σημείωσε ότι "στόχος του νομοσχεδίου είναι η ισόρροπη ανάπτυξη" των τριών βαθμίδων της υγείας, με "την ανακατανομή των πόρων προς μεγιστοποίηση της σχέσης οφέλους - κόστους και παραπέρα ανάπτυξη ενός κράτους πρόνοιας". Μάλιστα το χαρακτήρισε ως την "πλέον ριζοσπαστική μεταβολή που επιχειρήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες".

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας, Κ. Γείτονα, που σημείωσε ότι το νομοσχέδιο ήταν "ένα χρέος προς τον ελληνικό λαό".

Τοποθετούμενος ο εισηγητής από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, Νικ. Αναστασόπουλος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο εξ αρχής αναποτελεσματικό, σημειώνοντας ότι δε βάλλει κατά της "παραοικονομίας" στο χώρο της υγείας, ενώ δεν προωθεί την "αποκέντρωση της υγείας". Ασκησε κριτική από την πλευρά του ότι θεσπίζονται πάρα πολλές επιτροπές στα νοσοκομειακά ιδρύματα, ενώ έκανε λόγο για πλήθος διατάξεων που αποσκοπούν στο διορισμό "ημετέρων

".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νομοσχέδιο περικοπής κονδυλίων(1998-09-09 00:00:00.0)
Στην υπηρεσία του πολιτισμού της "αγοράς"(1997-12-11 00:00:00.0)
Μόνο το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο(1997-10-01 00:00:00.0)
"Θα βρεθείτε μπροστά σε αγώνες"(1997-07-23 00:00:00.0)
Με συνοπτικές διαδικασίες το αντι-ΕΣΥ νομοσχέδιο(1997-06-11 00:00:00.0)
Εκβιαστική η κυβερνητική πολιτική(1997-05-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ