Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νομοσχέδιο περικοπής κονδυλίων

Παρέμβαση του Απ. Τασούλα κατά την έναρξη της συζήτησης του αντικοινωνικού νομοθετήματος

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ, στο νομοθέτημα του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας που κατακερματίζει και συρρικνώνει την κοινωνική πρόνοια στη χώρα εξέφρασε, χτες στη Βουλή ο βουλευτής του Κόμματος Απόστολος Τασούλας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου επί της αρχής. Ο Απ. Τασούλας αντιπρότεινε την ύπαρξη ενιαίου φορέα κοινωνικής πρόνοιας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, αναφερόμενος στην ισχύουσα κατάσταση, υποστήριξε μεν ότι σήμερα "υπάρχουν ιδρύματα πρόνοιας που δε βρίσκονται κάτω από ενιαία πολιτική, δεν είναι δωρεάν και σε ορισμένες περιπτώσεις παρέχουν υπηρεσίες αποσπασματικές", παρατηρώντας ότι υπάρχουν και φαινόμενα ιδρυμάτων με τεράστιες περιουσίες θέμα για το οποίο πρέπει να πάρει θέση και να πληροφορήσει η κυβέρνηση.

Σημείωσε όμως, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση δημιουργεί ένα κεντρικό όργανο, το οποίο όμως "δεν το συνδέει με προνοιακά ιδρύματα" και "το φτιάχνει για να εγκρίνει ή όχι προνοιακά προγράμματα" και κατέληξε ότι "δε δημιουργεί δίκτυο προνοιακών ιδρυμάτων, το οποίο είναι σήμερα αναγκαίο για τη χώρα". Αναφερόμενος στις αιτιάσεις της κυβέρνησης για την ισχύ κοινοτικών προγραμμάτων πρόνοιας, ο Απ. Τασούλας είπε ότι "τα προγράμματα δεν είναι ενιαία, δεν αφορούν όλη τη χώρα, δεν είναι συνεχή έχουν ημερομηνία λήξης". Επίσης, εστιάζοντας στις διατάξεις του νομοσχεδίου που μεταφέρουν στους δήμους και τις νομαρχίες την πρόνοια χωρίς ανάλογα κονδύλια, τόνισε πως "ούτε οι περιφέρειες ούτε οι νομαρχίες ούτε οι δήμοι είναι σε θέση να οργανώσουν την παροχή με επιστημονικό τρόπο της προστασίας της πρόνοιας. Δεν μπορούν να τη χρηματοδοτήσουν. Η δε θα εφαρμόζουν πολιτική πρόνοιας ή θα καλούνται οι χρήστες να πληρώσουν όποια πολιτική ασκείται".

Ο Απόστολος Τασούλας κατηγόρησε την κυβέρνηση για εισαγωγή στην κοινωνική πρόνοια των ιδιωτών με όρους της ελεύθερης αγοράς βαφτίζοντάς την και εθελοντισμό, τον οποίο μάλιστα εθελοντισμό επιχειρεί σε άλλες περιπτώσεις να "μπερδέψει" με την αλληλεγγύη ανάμεσα στους ανθρώπους. Οι λόγοι, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, που οδηγούν την κυβέρνηση στην ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου είναι οι δραστικές περικοπές στα κονδύλια της πρόνοιας.

Κάνοντας, τέλος, μια συνολική τοποθέτηση, ο Απ. Τασούλας επισήμανε ότι "καμιά εκμεταλλευτική κοινωνία δεν ενδιαφέρεται για καμία πρόνοια και για καμία φροντίδα", σημειώνοντας πως "δεν είναι αλήθεια ότι πάντα υπήρχε αυτή η πρόθεση να δοθεί πρόνοια και προστασία στους αδύνατους. Αναπτύχθηκε ένα προνοιακό σύστημα στις καπιταλιστικές χώρες, γιατί στον αιώνα μας υπήρξαν οι σοσιαλιστικές επαναστάσεις, που έφεραν στο προσκήνιο την προστασία του συνόλου των λαών".

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο εισηγητής της πλειοψηφίας Παναγιώτης Κουρουμπλής υποστήριξε ότι "με το νομοσχέδιο επιχειρείται η συγχώνευση και όχι η κατάργηση των μεγάλων προνοιακών υπηρεσιών και κρατικών φορέων", προσθέτοντας πως ενισχύεται η δράση των εθελοντικών οργανώσεων και ο παράλληλος έλεγχός τους από το κράτος.

Τη συνήθη κριτική για προχειρότητα και τη μη ύπαρξη ενιαίου σχεδιασμού άσκησε η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς και ο εισηγητής της Ν. Αναστασόπουλος, τονίζοντας παράλληλα πως "επί 15 χρόνια το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ιεραρχήσει τα προνοιακά προγράμματα και δε διαθέτει ενιαίο σχεδιασμό".

Από την πλευρά του ΣΥΝ η βουλευτής του Νίτσα Λουλέ σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τη Βουλή πως "με τους ίδιους πόρους μπορούμε να εκσυγχρονίσουμε το σύστημα κοινωνικών υπηρεσιών".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ