Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΕΡΚΙΝΗΣ
Η λίμνη δίπλα, αλλά νερό δεν έχουν...

"Κερκίνη δεν είναι μόνο η λίμνη, η οποία θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους υγρότοπους της χώρας μας. Κερκίνη είναι και το χωριό που σήμερα αντιμετωπίζει πολλά και μεγάλα προβλήματα". Με τα λόγια αυτά "σύστησε" τον τόπο του στον βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρο Παναγιώτου,ο πρόεδρος της Κοινότητας Κερκίνης Κώστας Μαυρουδής.Ο βουλευτής, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Κερκίνη του Νομού Σερρών, ήρθε αντιμέτωπος με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής.

"Πώς είναι δυνατόν - αναρωτιούνται οι κάτοικοι - να έχουμε τη λίμνη δίπλα μας, με εκατοντάδες εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό, και εμείς να μην έχουμε ούτε σταγόνα να ποτίσουμε τα χωράφια μας;". Πώς είναι δυνατόν στα πρόθυρα του 21ου αιώνα να υπάρχουν ακόμα οικισμοί που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και παιδιά που διαβάζουν τα μαθήματά τους με το φως του λυχναριού; Κι όμως...

Ο Χαρίσης Φραγκόπουλος,κάτοικος της περιοχής, δείχνοντας στον βουλευτή τις καλλιέργειες που υπάρχουν γύρω από τη λίμνη αναρωτήθηκε: "Επιτρέπεται τα χωράφια μας να είναι δίπλα στη λίμνη και να υποβαλλόμαστε σε αφάνταστες ταλαιπωρίες και τεράστια έξοδα για το πότισμά τους; Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 15.000 - 20.000 δραχμές την ημέρα για καύσιμα... ". Παράλληλα η κοινότητα, επειδή βρίσκεται έξι μέτρα κάτω από τη στάθμη του νερού της λίμνης, και κυρίως επειδή δεν υπάρχει αντιπλημμυρικό έργο, κάθε χειμώνα πλημμυρίζει. "Η κατασκευή στραγγιστικής απορροφητικής τάφρου γύρω από το χωριό, ήταν ένα έργο που η κατασκευή του άρχισε προεκλογικά το 1992 για να σταματήσει στη συνέχεια", επισήμανε ο Κ. Μαυρουδής.

Η ειρωνεία γίνεται ακόμα πιο τραγική αν αναλογιστεί κανείς πως για την ολοκλήρωση του αρδευτικού έργου για 10.000 στρέμματα, απαιτείται συνολικά το ποσό των δύο δισεκατομμυρίων. Με άλλα λόγια 200.000 δραχμές για κάθε στρέμμα! "Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση το χωριό θα ερημώσει. Από 1.890 κατοίκους που είχε στην απογραφή του 1961, μειώθηκε στους 1.122 το 1991", υπογράμμισε ο πρόεδρος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο γεγονός πως για τρίτη συνεχή χρονιά δεν έχει καταβληθεί η αποζημίωση των 30.000 δραχμών ανά στρέμμα - πρόκειται για μια έκταση 870 στρεμμάτων - στους κατοίκους των πρώην οικισμών Μεσολόφου, Δαφνούσας, Μικροκώμης και Κορυφοδίου, τα χωράφια των οποίων κατακλύζονται από τη λίμνη. Στους παραπάνω πρώην οικισμούς, όμως, συμβαίνει και κάτι που δεν μπορεί να το χωρέσει ο νους. Παρότι εκεί υπάρχουν 14 κτηνοτροφικές μονάδες, δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα! Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι οι κάτοικοι να μην έχουν νερό, τόσο για να πιουν όσο και για να ποτίσουν τα χωράφια. Μεταξύ τους υπάρχουν και πολύτεκνες οικογένειες, τα παιδιά των οποίων διαβάζουν με λάμπες πετρελαίου! Δικαιολογημένα ο πρόεδρος αναρωτιέται: "Σε ποια εποχή ζούμε;".

Ερωτήσεις του ΚΚΕ

Δύο από τα παραπάνω προβλήματα της περιοχής έφεραν με Ερωτήσεις τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου.

Στην πρώτη αναφέρονται στη μη καταβολή της αποζημίωσης στους κατοίκους των πρώην οικισμών Μεσολόφου, Δαφνούσας, Μικροκώμης και Κορυφοδίου. "Αποτέλεσμα της μη καταβολής της πενιχρής αποζημίωσης, είναι οι κάτοικοι να μην μπορούν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους και να αδυνατούν να συνεχίσουν τις γεωργικές τους εργασίες", τονίζουν.

Στη συνέχεια ρωτούν τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη και Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, για ποιο λόγο δεν καταβάλλεται η αποζημίωση στους δικαιούχους και αν προτίθεται η κυβέρνηση και πότε να τους αποζημιώσει.

Στη δεύτερη Ερώτησή τους οι βουλευτές αναφέρονται στην ανάγκη να συνεχιστούν οι εργασίες ολοκλήρωσης του εγγειοβελτιωτικού έργου Λιβαδειάς - Κερκίνης και ρωτούν πάλι τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Εθνικής Οικονομίας, γιατί σταμάτησε η χρηματοδότησή του και αν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην ολοκλήρωσή του.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν ότι για την ολοκλήρωσή του απαιτούνται 700 εκατομμύρια και άλλα δύο δισ. για την κατασκευή αρδευτικού δικτύου 10.000 στρεμμάτων. "Οι κάτοικοι", τονίζουν οι βουλευτές, "έχουν κουραστεί από τις υποσχέσεις και καταγγέλλουν τον εμπαιγμό σε βάρος τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ