Συνεχίζεται η αποχή στα περισσότερα πανεπιστήμια της χώρας
Με μόνη αρνητική θέση αυτή του ΚΚΕ, ξεκίνησε χτες η συζήτηση στο τελευταίο θερινό τμήμα της Βουλής, του νομοσχεδίου για το μισθολόγιο του ερευνητικού και διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων.
Παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Απόστολος Τασούλας,ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, εστιάζοντας τις ενστάσεις του στις εργασιακές σχέσεις που προκαθορίζει για τους πανεπιστημιακούς δασκάλους και ερευνητές, καθώς και για το "άνοιγμα" της ψαλίδας μεταξύ των υψηλότερα και χαμηλότερα αμειβόμενων.
Οπως επισήμανε, κατά τη γνώμη του ΚΚΕ, χρειάζεται διδακτικό προσωπικό πλήρους απασχόλησης, κι αυτή είναι μία βάση για να συζητήσει κανείς το θέμα των αμοιβών τους. Ομως στις διατάξεις του νομοσχεδίου δεν αποσαφηνίζεται το θέμα της σχέσης εργασίας, κατά περίπτωση. Επίσης ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, σημείωσε ότι η επιλογή της κυβέρνησης για χορήγηση μισθών με τη μορφή επιδομάτων - όπως καθορίζεται στο νέο μισθολόγιο - που δεν περιλαμβάνονται στο βασικό μισθό, έχει επιπτώσεις στα ερευνητικά ιδρύματα και είναι παράλληλα επικίνδυνο για το μέλλον. Ειδική αναφορά έκανε στα ερευνητικά κέντρα. Καταλήγοντας ο Απ. Τασούλας τόνισε ότι το ΚΚΕ δε θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, σημειώνοντας προς την κυβέρνηση ότι "θα τα βρείτε μπροστά σας τα προβλήματα που δημιουργεί".
Θετική ψήφο επί της αρχής έδωσε - όπως είπε ο εισηγητής της Β. Κοντογιανόπουλος - η Νέα Δημοκρατία, κάνοντας λόγο για την ανάγκη αναδιανομής των κονδυλίων του υπουργείου Παιδείας, εφόσον από τον προϋπολογισμό θεωρούνται ανελαστικά. Την ίδια ψήφο δήλωσε ότι θα δώσει και το ΔΗΚΚΙ, προκειμένου να... "υπάρξει αναβάθμιση" στα πανεπιστήμια. Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΝ Ε. Αποστόλου,δήλωσε πως ανάλογα με τις τοποθετήσεις των υπουργών στα άρθρα θα ψηφίσει ή όχι το νομοσχέδιο.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αποχή του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των περισσότερων πανεπιστημίων της χώρας από διδακτικά και εξεταστικά καθήκοντα. Το Σάββατο αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ προκειμένου να συζητήσει την πορεία των κινητοποιήσεων. Στο μεταξύ χτες, η Γενική Συνέλευση του συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών αποφάσισε να συνεχίσει την αποχή από το διδακτικό και εξεταστικό έργο, με αίτημα την απόσυρση των διατάξεων εκείνων του νομοσχεδίου που παρέχουν τη δυνατότητα εξωπανεπιστημιακής απασχόλησης των μελών ΔΕΠ και αντικατάστασή τους με διατάξεις που να θεσπίζουν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση ως μοναδική μορφή απασχόλησής τους, καθώς και απόσυρση των διατάξεων που αφορούν ελέγχους και βεβαιώσεις για την καταβολή των αποδοχών. "Σύμφωνα με την πάγια θέση του Συλλόγου και τις αποφάσεις των πανελλαδικών συνεδρίων του κλάδου μας, είναι απαράδεκτη η νομιμοποίηση και διεύρυνση της δυνατότητας χρήσης ακαδημαϊκών τίτλων για προσωπικούς κερδοσκοπικούς λόγους", τονίζεται στο κείμενο της απόφασης.