Τετάρτη 11 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με συνοπτικές διαδικασίες το αντι-ΕΣΥ νομοσχέδιο

Αρχισε χτες η συζήτησή του στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Την απόσυρσή του ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας

Στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια των δύο στην ουσία συνεδριάσεων άρχισε χτες να συζητείται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή το νομοσχέδιο για τον υποτιθέμενο εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ. Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να δοθεί δυνατότητα σε βάθος συζήτησης, να γίνει ένα ακόμα βήμα στη μετατροπή της υγείας από κοινωνικό αγαθό που υποχρεούται να προσφέρει η πολιτεία, σε κοινό εμπόρευμα που υπόκειται στους νόμους της αγοράς. Αποκαλυπτικό των στόχων του νομοσχεδίου είναι η από το παράθυρο κατάργηση της υποχρεωτικής υπηρεσίας γιατρών στην ύπαιθρο, με όλες τις προφανείς αρνητικές συνέπειες.

Κατά τη συζήτηση σημειώθηκε ότι ήδη 3.500 άνεργοι γιατροί είναι γραμμένοι στο Ταμείο Ανεργίας. Αν γίνει πράξη η κατάργηση της υπηρεσίας στην ύπαιθρο, πέραν όλων των άλλων, είναι φανερό ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας αφού υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο είναι τελείως έξω από τις επιλογές του Κόμματος, ζήτησε από την κυβέρνηση να το αποσύρει, προειδοποιώντας ότι αν επιμείνει να το εφαρμόσει θα προκληθούν σοβαρές κοινωνικές εκρήξεις. Προηγουμένως είχε σημειώσει ότι από τότε που άρχισε να εφαρμόζεται το ΕΣΥ παρατηρήθηκε ένα καθημερινό ψαλίδισμά του που κατέληξε στο να μην υπάρχει δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα για την υγεία. Αποτέλεσμα ήταν ο πολίτης να πληρώνει, αλλά ταυτόχρονα να αισθάνεται ανασφαλής και σιγά σιγά να χάνει την εμπιστοσύνη του στο δημόσιο σύστημα υγείας, προς δόξαν όσων υποστηρίζουν ότι δε χρειάζεται η υγεία να παρέχεται από το δημόσιο.

Με το νομοσχέδιο ιδιωτικοποιούνται μέρος των παρεχόμενων υπηρεσιών και δρομολογείται η συνολική αποδιάρθρωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του τόνισε ότι από τις προτεινόμενες διατάξεις θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων από τις διαφορετικές εργασιακές σχέσεις. Επίσης όλο το σύστημα θα πέσει πάνω στα ασφαλιστικά ταμεία για να χρηματοδοτηθεί. Αυτά δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν, θα τιναχτούν στον αέρα και θα κλείσουν και νοσοκομεία.

Το νομοσχέδιο καταψήφισε η ΝΔ ξεκινώντας από εντελώς διαφορετική αφετηρία: Την πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας. Ο ΣΥΝ δήλωσε ότι επιφυλάσσεται να εκφράσει τη θέση του. Το ΔΗΚΚΙ δήλωσε ότι θα το καταψηφίσει.

Ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας θα τοποθετηθεί σήμερα. Μιλώντας πάντως με δημοσιογράφους χαρακτήρισε τις απόψεις που ακούστηκαν γενικότητες που δεν ασχολήθηκαν με την ουσία του νομοσχεδίου!

Αποδοχή της ουσίας

Με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) ενώ σε γενικό επίπεδο διαπιστώνει ότι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αντιστρατεύονται τον "ιδεολογικό χαρακτήρα του ΕΣΥ", εντούτοις αποδέχεται τον κεντρικό πυρήνα του νομοσχεδίου, καθώς δεν κάνει ούτε μια αναφορά στη χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας, που μετατίθενται στα ασφαλιστικά ταμεία. Κι όχι μόνο αυτό, κρίνει θετικώς τα Δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας και τη βαθμολογική εξέλιξη, δηλαδή την απονομή τίτλων, όπως την περιγράφει το νομοσχέδιο, και όχι την αλλαγή βαθμίδας, όπως θα σήμαινε στην πράξη η βαθμολογική εξέλιξη.

Ετσι η "κριτική αντιπαλότητα" της ΟΕΝΓΕ περιορίζεται στη μη μονιμότητα των νέων γιατρών και την εκπαίδευση των γιατρών και προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας (12 - 3μμ) τη μέρα τοποθέτησής της στη Βουλή. Επίσης καλεί το Γενικό Συμβούλιο στις 20.6.1997 για να προσδιορίσει την περαιτέρω στάση της.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ