Σπίτια καταστράφηκαν και άνθρωποι κινδύνευσαν σε περιοχές του Δήμου Μεσσαπίων
Ολική καταστροφή στα 200 σπίτια του οικισμού της Καστέλας |
Οι δρόμοι έγιναν «ποτάμια», τα ισόγεια και τα υπόγεια των σπιτιών «λίμνες», ηλικιωμένοι και παιδιά εγκλωβίστηκαν με κίνδυνο της ζωής τους, ενώ οι δυνάμεις βοήθειας, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Πολιτική Προστασία, αρχικά, δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Το αποτέλεσμα ήταν να καταστραφούν περιουσίες σε πάνω από 200 σπίτια, ιδιαίτερα στην Καστέλα. Οι κάτοικοι, με δικά τους μέσα, σχεδόν αβοήθητοι, προσπαθούσαν να σταματήσουν τα νερά που έμπαιναν στα σπίτια τους.
Αιτία αυτής της κατάστασης ήταν η υπερχείλιση - για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, όπως μας λένε οι κάτοικοι - του Μεσσάπιου ποταμού, που πηγάζει από το όρος Δίρφυ και χύνεται στη θάλασσα του βόρειου Ευβοϊκού. Για παράδειγμα, η Καστέλα πλημμύρισε γιατί έκλεισε από φερτές ύλες στο σημείο της παλιάς γέφυρας. Στην ουσία, ο ποταμός είχε μετατραπεί σε χαβούζα κάθε είδους μπαζών και απορριμμάτων με την ουσιαστική συναίνεση και των αιρετών «αρχόντων». Ο ποταμός «κατεβάζει» νερό μόνο τους χειμερινούς μήνες, ενώ τους υπόλοιπους είναι ξεροπόταμος.
Σ' αυτό το σημείο πλημμύρισε ο Μεσσάπιος ποταμός και «έπνιξε» Ψαχνά και Καστέλα |
Παρ' όλα αυτά παραμένει το ερώτημα, πώς μπορεί από μια τέτοια νεροποντή, έστω δυνατή και ξαφνική, λίγων ωρών, να προκαλούνται τέτοιας έκτασης ζημιές. Η περίπτωση αυτή, όμως, δεν είναι μοναδική. Είναι ενδεικτικές οι καταστροφές που προκαλούνται - όχι μόνο στο Νομό Εύβοιας, αλλά σε όλη τη χώρα - από τις χιονοπτώσεις ή τις βροχοπτώσεις. Εξάλλου, συχνό είναι και το «φαινόμενο» των κατολισθήσεων σε κεντρικούς οδικούς άξονες του νομού, που παραμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα κλειστοί (για παράδειγμα, στην Εθνική οδό Χαλκίδας - Αιδηψού, στα Ηλια).
Οι ευθύνες εδώ καταμερίζονται μεταξύ κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και των εκφραστών τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που ενώ απαιτούνται ουσιαστικά έργα υποδομής, αυτά δε χρηματοδοτούνται καθόλου ή δίνονται ελάχιστα χρήματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση της διάνοιξης και καθαρισμού ποταμών, χειμάρρων, ρεμάτων κλπ., η νομαρχία ισχυρίζεται ότι δίνονται αρκετά χρήματα στους δήμους. Η ουσία, όμως, είναι ότι με αυτά «κλείνουν τρύπες», αντί να πραγματοποιούνται ουσιαστικά έργα υποδομής, που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι της περιοχής.