Σάββατο 31 Ιούλη 2021 - Κυριακή 1 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία

«

Ηταν μία από τις μέρες που οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους βιώνουν με απίστευτα βίαιο τρόπο την καταστροφή που προκαλεί ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης. Οχτώ άνθρωποι νεκροί, οι κόποι μιας ζωής παραδομένοι στο νερό και στη λάσπη και υποδομές κατεστραμμένες. Το νερό παρέσυρε ανεξέλεγκτα ό,τι έβρισκε μπροστά του, εξαιτίας των εγκληματικών ελλείψεων σε πρόληψη και αντιπλημμυρική προστασία».

Αυτό τονίζει ανάμεσα σε άλλα η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ και σε άλλο σημείο αναφέρει:

«Τα ολοκληρωμένα αντιπλημμυρικά έργα, σε όλο το μήκος των ποταμών, αντιμετωπίζονται ως κόστος. Γι' αυτό και 11 μήνες μετά δεν έχουν γίνει επικαιροποιήσεις στις μελέτες του Λήλαντα και του Μεσσάπιου. Περιφέρεια και δήμοι εφαρμόζουν τις κατευθύνσεις ΕΕ και κυβερνήσεων, δεν υλοποιούν τα αντιπλημμυρικά έργα μια δεκαπενταετία, γιατί σύμφωνα με τη λογική του "κόστους - οφέλους" της ΕΕ και των κυβερνήσεων "είναι πιο αποδοτικό να αποζημιώνεις την περιουσία του φτωχού παρά να κάνεις προληπτικά αντιπλημμυρικά έργα".

Δόθηκε προτεραιότητα σε έργα που θα συμφέρουν το κεφάλαιο, όπως είναι οι παρακάμψεις Αμάρυνθου και Ψαχνών, βλέπε επίσκεψη πρωθυπουργού στη Χαλκίδα και συνάντηση δημάρχου Χαλκιδέων με υπουργό Υποδομών. Ούτε καν για τις γκρεμισμένες γέφυρες σε Φύλλα και Ψαχνά δεν έχουν αρχίσει εργασίες ένα χρόνο μετά. Οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ 2021 - 2027 για την Περιφέρεια Στερεάς ανέρχονται στα 403.288.795 ευρώ. Ομως, τα κονδύλια αυτά "δεν κατευθύνονται για προστασία από τις φυσικές καταστροφές", απάντησε ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας. Τα δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, επίσης, με βάση την κατεύθυνση της ΕΕ και της κυβέρνησης, προορίζονται για να τα ξεκοκαλίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι της "πράσινης ανάπτυξης" και της "ψηφιακής οικονομίας".

Καλούμε τους εργαζόμενους, τον λαό της Εύβοιας να δυναμώσουν αποφασιστικά την πάλη τους. Αποφασιστικά να παλέψουν διεκδικώντας:

- Να αποζημιωθούν στο σύνολό τους όλες οι ζημιές που καταγράφονται από τις πλημμύρες που έπληξαν τον νομό στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

- Να είναι αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους η οργάνωση της πολιτικής προστασίας με καθορισμένους ρόλους για όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και κρατικά όργανα.

- Να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας με άμεση εκκίνηση όλων των απαραίτητων έργων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ