Σάββατο 31 Ιούλη 2021 - Κυριακή 1 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε συστάσεις και ευχολόγια περιορίζεται το υπουργείο Εργασίας

Τη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, καθώς επίσης μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 - 16.00), μόνο όμως «όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο», συνιστά στις επιχειρήσεις το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή.

Παράλληλα, όπως υποστηρίζει, «το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας εντατικοποιεί την περίοδο αυτή τους στοχευμένους ελέγχους σε εργασιακούς χώρους» σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους, «με έμφαση σε υπαίθριες εργασίες (π.χ. οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα), σε εργασίες σε στεγασμένους χώρους όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επιπλέον θερμική καταπόνηση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας - υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, μαγειρεία κ.α.), καθώς και σε χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών)», ενώ «εφιστάται η προσοχή για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου».

Βέβαια, με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις του ΣΕΠΕ σε προσωπικό και απαραίτητα μέσα, οι συστάσεις προς τους εργοδότες καταλήγουν ευχολόγια, χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα, όπως αποδεικνύει η εμπειρία των ίδιων των εργαζομένων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ακολουθώντας πιστά την επικίνδυνη τακτική της «ατομικής ευθύνης», η κυβέρνηση την Παρασκευή, σε συνέντευξη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, διατύπωσε αόριστες διακηρύξεις. Για να κρύψουν τις ανύπαρκτες υποδομές προστασίας από τέτοια φαινόμενα, τα κυβερνητικά στελέχη αρκέστηκαν σε «συμβουλές» προς τους πολίτες να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα στο φυσικό περιβάλλον που θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο και να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες.

Εγινε επίσης αναφορά στην ανάγκη της αδιάλειπτης λειτουργίας των κρίσιμων υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης, την ώρα που η ιδιωτικοποίηση έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα.

Εργατικό «ατύχημα» στην Κοζάνη

Ελαφρύ τραυματισμό στο κεφάλι και στο χέρι υπέστη εργαζόμενος, ηλεκτρολόγος σε εργολαβία, κατά τη διάρκεια εργασίας σε εργοτάξιο κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου της «Juwi» στα Λιβερά Κοζάνης.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης σε ανακοίνωσή του εύχεται ταχεία ανάρρωση στον εργαζόμενο, ενώ παράλληλα τονίζει ότι το εργατικό «ατύχημα» φέρει τη σφραγίδα των μεγαλοεργοδοτών, καθώς προκλήθηκε στις 2 το μεσημέρι, ώρα δηλαδή που θα έπρεπε να έχουν σταματήσει οι εργασίες λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Με αφορμή το «ατύχημα» το Συνδικάτο επαναφέρει τις διεκδικήσεις του για μέτρα προστασίας, ειδικά αυτές τις μέρες με τον καύσωνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ