Κυριακή 16 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΑΜΟΣ
Προσάναμμα η κυβερνητική πολιτική

ΣΑΜΟΣ (του απεσταλμένου μας Χρήστου ΜΑΝΤΑΛΟΒΑ).-

Η κυβερνητική αδιαφορία για όποιους και ό,τι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της οικονομίας της αγοράς και τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, ήταν ο βασικός λόγος της καταστροφής μέρους της Σάμου, από την πυρκαγιά που κατάκαιε το νησί για οχτώ περίπου μέρες.

Αυτή είναι η βασική διαπίστωση που βγήκε από τις δεκάδες συνομιλίες που είχαμε με τους αγρότες του νησιού και με υπηρεσίες υπεύθυνες για το γεωργικό και δασικό πλούτο της περιοχής. Ισως αυτή η διαπίστωση να φαίνεται κατ' αρχάς υπερβολική, αλλά η προσεχτική ανάλυση των δεδομένων επιβεβαιώνει την προαναφερθείσα άποψη.

Δεδομένο πρώτο: Η επίσημη κυβερνητική πολιτική στοχεύει πάντοτε στην ανάπτυξη εκείνων των παραγωγικών τομέων που αποφέρουν κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο. Ενας από αυτούς είναι και ο τουρισμός, που από πίσω του βρίσκονται μεγάλα τουριστικά γραφεία και εταιρίες που κατέχουν ξενοδοχειακές μονάδες. Η μετατροπή της Σάμου σε έναν τουριστικό ξερόβραχο δεν είναι, λοιπόν, μη αναμενόμενη. Αλλωστε, οι περιοχές στις οποίες καταστράφηκαν δάση και καλλιέργειες και που θα μπορούν να αξιοποιηθούν τουριστικά δεν είναι λίγες.

Δεδομένο δεύτερο: Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει για τον τουρισμό, δεν ισχύει το ίδιο για τα δάση και τις μικρές αγροτικές καλλιέργειες, που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της αγοράς. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του αγρότη Γ. Βογιατζή, «αν πραγματικά ενδιαφέρεσαι για κάτι, σχεδιάζεις και προβλέπεις. Ομως, αυτό δεν το μπορείς να το κάνεις ατομικά μέσα σε μια κοινωνία, αλλά συλλογικά. Κάτι τέτοιο δεν έγινε». Με άλλα λόγια, υπάρχει πλήρης κυβερνητική αδιαφορία για την προστασία των καλλιεργειών και του δάσους και, όπως αποδείχτηκε, δεν υπήρχε κανένα σχέδιο επέμβασης και συντονισμού των δυνάμεων πυρόσβεσης. Εξάλλου, ο δασάρχης Σάμου υπογράμμισε ότι τα κονδύλια που λαμβάνει η υπηρεσία για την προστασία του δάσους είναι περιορισμένα.

Η κυβέρνηση δεν έβαλε τη φωτιά, αλλά είναι εκείνη που δεν έκανε ουσιαστικά τίποτα για να την προλάβει. Πριν ακόμα γίνει καταγραφή των ζημιών, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π.Βαρδίκος και ο νομάρχης Θ. Θαλασσινός, που υποστηρίχτηκε από τη ΝΔ, σε έγγραφό τους προς τον πρωθυπουργό, αναφέρουν ότι το ύψος των ζημιών για αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους είναι μόλις 4 δισ., ενώ το συνολικό κόστος αποκατάστασης της καταστροφής υπολογίζεται περίπου στα 15 δισ.

Ομως, τι θα πρωτοκαλυφθεί, όταν μόνο οι άμεσες ορατές συνέπειες είναι οι εξής:

  • Καταστροφή των ελαιοδέντρων, μέχρι και 80%, σχεδόν ολόκληρη της μελισσοκομίας και μεγάλης έκτασης της κτηνοτροφίας. Γεγονός που οδηγεί στην εγκατάλειψη της γεωργίας και τη στροφή των αγροτών σε επαγγέλματα της πόλης, αν δεν υπάρξει άμεση κυβερνητική μέριμνα για την απώλεια του εισοδήματος και την αποζημίωση της παραγωγής.
  • Αύξηση της ανεργίας, αφού ο τουριστικός και εμπορικός τομέας δε θα μπορούν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση εργασίας που θα δημιουργηθεί.
  • Μονόπλευρη οικονομική ανάπτυξη, που θα καταστήσει την οικονομία του νησιού ευάλωτη σε περιόδους κρίσης του τουρισμού.
  • Κρίση στον τομέα του εμπορίου, γιατί ένα κομμάτι της πελατείας του, δηλαδή ο αγροτικός πληθυσμός, θα έχει υποστεί τεράστια μείωση της αγοραστικής του δύναμης.
  • Καταστροφή ενός μεγάλου μέρους του δασικού πλούτου, με συνέπειες τη διάβρωση των εδαφών, τη μείωση του υδροφόρου ορίζοντα και τις πλημμύρες χωριών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αφού δεν υπάρχουν πλέον δέντρα να συγκρατήσουν το χώμα και τα νερά των βροχών.

Οι αγρότες, πάντως, μπροστά στην κυβερνητική αδιαφορία, ετοιμάζονται να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, οργανώνοντας λαϊκές συνελεύσεις στα χωριά για να αναλάβουν δράση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στοχευμένες ρυθμίσεις ενίσχυσης των μονοπωλίων του κλάδου(2014-07-24 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2000-08-15 00:00:00.0)
Ο Πλάτανος σώθηκε με αυτοθυσία των κατοίκων(2000-08-15 00:00:00.0)
Στάχτη 1.000.000 στρέμματα!(2000-07-21 00:00:00.0)
Κραυγές απόγνωσης απ' άκρη σ' άκρη(2000-07-21 00:00:00.0)
Ανάγκη κάλυψης του χαμένου αγροτικού εισοδήματος(2000-07-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ