Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούλη 2000 - αριθ. φύλλου: 7722

Αύριο, μαζί με τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»
Το ειδικό 24σέλιδο ένθετο

Μη χάσετε τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» και μαζί του το ειδικό 24σέλιδο ένθετο, με θέματα πολιτισμού, επιστήμης, ιστορίας και πλούσια άλλη ύλη

Η εφημερίδα της νέας γενιάς

Ο «Οδηγητής», η εφημερίδα της ΚΝΕ, με αφιέρωμα στο 26ο Φεστιβάλ και, ιδιαίτερα, στο 9ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο και πολλά ακόμη ρεπορτάζ και νεολαιίστικα θέματα, ειδικό ένθετο στον αυριανό «Ριζοσπάστη»


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ενοχος Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ για τις πυρκαγιές

Τις βαριές ευθύνες της κυβερνητικής πολιτικής για την τεράστια καταστροφή που συντελείται από τις πυρκαγιές, κατήγγειλε χτες το ΚΚΕ, σε συνέντευξη Τύπου, ενώ τα διάφορα, ανά τη χώρα, μέτωπα της πύρινης λαίλαπας σημείωναν ύφεση και μόνο στα σύνορα Αχαΐας - Κορινθίας και στο Σμόλικα μαίνονταν ανεξέλεγκτα. Παρουσιάζοντας τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ, ο Σπύρος Στριφτάρης , μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, υπογράμμισε ότι η βαθύτερη και πραγματική αιτία της λαίλαπας των πυρκαγιών βρίσκεται στην πολιτική της κυβέρνησης μέσα στα πλαίσια των προγραμμάτων σύγκλισης μέχρι τώρα και διατηρησιμότητας στο μέλλον. Καθημερινά νομιμοποιεί καταπατήσεις που γίνονται σε καμένες δασικές και δημόσιες εκτάσεις, επιβραβεύει την αισχροκέρδεια που γίνεται με τη γη, αδιαφορεί για την αναδάσωση, διαθέτει ψίχουλα για τη δημιουργία υποδομών προστασίας των δασών. Από την άλλη, καθυστερεί αδικαιολόγητα λόγω διαπλοκής των προμηθευτών, η προμήθεια μέσων για την πυρόσβεση, εναέριων και επίγειων.

Η αυτοθυσία των πυροσβεστών, των στρατιωτών και των κατοίκων, των δοκιμαζόμενων περιοχών, επισήμανε ο Σπ. Στριφτάρης, δε φτάνει από μόνη της, για να σωθούν τα δάση, ενώ καυτηρίασε, τόσο την κυβέρνηση, όσο και τη ΝΔ, για τη μη εφαρμογή του ομόφωνα ψηφισμένου από τη Βουλή του 1992, κοινού πορίσματος. Τέλος, ο Σπ. Στριφτάρης παρουσίασε τις προτάσεις του ΚΚΕ και κάλεσε τους εργαζόμενους και το λαό, να διεκδικήσουν με την πάλη τους, την υλοποίησή τους.


ΣΕΛ.  6   -   8

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στα δόκανα του ιμπεριαλισμού

«Οι εξελίξεις που σημειώνονται αυτό το διάστημα στο Κυπριακό, με τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη Γενεύη, τις προκλητικές ενέργειες των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στα Στροβίλια και την προκλητική αδιαφορία του ΟΗΕ για τις παραβιάσεις που γίνονται, επιβεβαιώνουν ότι η υπόθεση της Κύπρου, πιασμένη στο δόκανο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΗΠΑ και των ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ, οδεύει σε οριστικό ενταφιασμό». Αυτά σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τη συμπλήρωση 26 χρόνων από το χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο. Στη φωτογραφία, άποψη από το εσωτερικό του Προεδρικού Μεγάρου, με εμφανή τα σημάδια της δράσης των πραξικοπηματιών.


ΣΕΛ.  9


ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΣΦΥΞΙΑΣ
Στο... ύψος τους πτωχεύσεις και «φέσια»

Στο τεράστιο ποσό των 197 δισ. δραχμών ανήλθαν τα «φέσια» στην αγορά από ακάλυπτες επιταγές και διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου, ενώ χρεοκόπησαν ή κίνησαν τις σχετικές διαδικασίες 1.338 επιχειρήσεις


ΣΕΛ.  18
ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΜΕ
Οι προτάσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει και σήμερα τη δημοσίευση των εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη ημερίδα του ΠΑΜΕ, για την κοινωνική ασφάλιση και τις θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος.


ΣΕΛ.  13   -   15
ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Μπαράζ εργατικών αντιδράσεων

Την επομένη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη, στην Αθήνα, αγωνιστική αντίδραση των εργαζομένων ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης. Σε σύσκεψη καλεί τη Δευτέρα το απόγευμα το ΠΑΜΕ. Πολύμορφες αντιδράσεις ξεδιπλώνονται και στην υπόλοιπη Ελλάδα


ΣΕΛ.  20

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ