Παρασκευή 21 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στάχτη 1.000.000 στρέμματα!

Προκλητική η στάση της κυβέρνησης με τα μέτρα για τη Σάμο

Κάηκαν δάση...
Κάηκαν δάση...
Τα αποκαΐδια που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές και τα ψευτο-μέτρα που πήρε το υπουργείο Γεωργίας, άρχισε να απαριθμεί χτες ο Γ. Ανωμερίτης, σε ανακοίνωση που έβγαλε μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι από 1/1/2000 μέχρι 19/7/2000 υπέστησαν ολικά ή μερικά ζημιές 723.841στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων και 282.272στρέμματα αγροτικών εκτάσεων. Δηλαδή απ' τις καμένες εκτάσεις το 72% είναι δάση και το 28% είναι γεωργικές εκτάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας, οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην Κορινθία όπου κάηκαν 170.318 στρέμματα δασών και 71.365 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων. Ακολουθούν η Φθιώτιδα όπου κάηκαν αντίστοιχα 156.000 και 48.000 στρέμματα και η Σάμος με 130.000 και 28.000 στρέμματα. Οσον αφορά τις αγροτικές καλλιέργειες, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας προκύπτει ότι έχουν καεί: 1.377.850 ελαιόδεντρα και εσπεριδοειδή, 202.000 καρποφόρα, 70.000 μαστιχοφόροι σχίνοι, 12.700 στρέμματα σταφιδάμπελων και 75.000 βοσκοτόπων.

Μέτρα που... θα ανακοινωθούν

Οσο για τα υποτιθέμενα μέτρα, που πρόκειται να λάβει το υπουργείο Γεωργίας για τους πυρόπληκτους αγρότες, συμπυκνώνονται στη χτεσινή ανακοίνωση ως εξής: «Τα ποσά τα οποία θα καταβληθούν για αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς, θα ανακοινωθούν με την ειδική συνολική απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής. Οι διαδικασίες αποτίμησης έχουν ξεκινήσει από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Το υπουργείο Γεωργίας έχει ήδη εκδώσει όλες τις απαιτούμενες διοικητικές πράξεις και έχει ζητήσει από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης την έγκριση. Επίσης ανακοινώθηκε και το σύνολο των πιστωτικών διευκολύνσεων από την ΑΤΕ καταβολής των σχετικών ποσών». Το τελευταίο σημαίνει απαλλαγή από τους τόκους υπερημερίας μέχρι την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, χορήγηση καλλιεργητικών δανείων με επιτόκιο 9% και χορήγηση καταναλωτικών δανείων.

...και σπίτια
...και σπίτια
Στην ανακοίνωση αναφέρονται ακόμα και οι καθιερωμένες εξαγγελίες... για αποκατάσταση των ζημιών στα δάση και για δράσεις αναφορικά με τη συντήρηση των δασικών δρόμων, τη σταθεροποίηση των δασικών εδαφών και τη δημιουργία πρόσθετων αντιπυρικών ζωνών. Ο υπουργός Γεωργίας επίσης ανακοίνωσε και ως μέτρο το αυτονόητο, ότι έδωσε εντολή για κήρυξη όλων των καμένων δασικών εκτάσεων ως αναδασωτέων.

Το... δούλεμα όμως δε σταματά στα παραπάνω, αφού ο υφυπουργός ανακοίνωσε ξανά ότι καταβλήθηκαν το 1999 42,6 δισ. δραχμές για τη δασοπροστασία, από τα οποία όμως τα 16,2 δισ. δραχμές αφορούν τη δάσωση αγροτικών γαιών, δηλαδή την αγρανάπαυση, που επιβάλλει η ΕΕ για τη μείωση της αγροτικής παραγωγής!

Για τη Σάμο

Εξοργιστικές διαστάσεις λαμβάνει η κυβερνητική κοροϊδία όπως εκφράστηκε χτες από την ανακοίνωση του υπουργού Γεωργίας για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν αναφορικά με τη Σάμο. Το νησί έπαθε ολική καταστροφή, αλλά τα «ειδικά» μέτρα που ανακοίνωσε σχετικά ο Γ. Ανωμερίτης χτες είναι τα εξής:

  • Αεροφωτογράφηση της καμένης έκτασης από τη ΓΥΣ.
  • Κήρυξη αναδασωτέων εκτάσεων από τη ΓΓ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
  • Μελέτη και άμεση κατασκευή αντιδιαβρωτικών, αντιπλημμυρικών έργων από τη δασική υπηρεσία, με παράλληλα έργα ΥΠΕΧΩΔΕ.
  • Εδαφολογική μελέτη, καθώς και μελέτες αναδάσωσης και διαμόρφωσης τοπίου και ειδικών αντιπυρικών έργων με παράλληλη λήψη διοικητικών μέτρων (απαγόρευση βοσκής).
  • Αμεση υλοτόμηση και απομάκρυνση των νεκρών δέντρων είτε από τους δασικούς συνεταιρισμούς της χώρας είτε από ιδιώτες δασοκτήμονες.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ