Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δ' ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Εργαλείο προώθησης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων

Παρουσιάστηκαν χτες οι στόχοι του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007 - 2013 και η κατανομή των εθνικών και κοινοτικών κονδυλίων (36,4 δισ. ευρώ)

Αυστηρά προσαρμοσμένο στις ανάγκες στήριξης των ιδιωτικών επιχειρήσεων και προαγωγής των πολιτικών βελτίωσης του ανταγωνισμού των κεφαλαίων, της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας είναι το νέο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007 - 2013, περισσότερο γνωστό ως Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ). Αυτό προκύπτει και από όσα ανέφεραν για το συγκεκριμένο θέμα, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και ο αρμόδιος υφυπουργός Χ. Φώλιας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν, η κοινοτική συνδρομή για τη νέα περίοδο αναφοράς προβλέπεται να ανέλθει στα 24,4 δισ. ευρώ και αν προστεθεί και η εθνική συνδρομή (εθνικοί πόροι) το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 36,4 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, όχι μόνο δεν προκύπτει τίποτα θετικό από το νέο αυτό πακτωλό κεφαλαίων, καθώς η μερίδα του λέοντας των συγκεκριμένων κεφαλαίων θα διατεθούν για την προώθηση των αντιδραστικών πολιτικών. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν ένα νέο εν δυνάμει κίνδυνο.

Ως προς αυτό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, ήταν απόλυτα σαφής. Οπως επισημαίνεται και στο ενημερωτικό σημείωμα που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους, το νέο ΕΣΠΑ αποτελεί εργαλείο προώθησης των πολιτικών συνοχής, της αναθεωρημένης στρατηγικής της Λισαβόνας και της ελληνικής της εξειδίκευσης, δηλαδή του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων. Σε επίπεδο στατηγικών στόχων, το σύνολο των προγραμμάτων, θα κατευθυνθεί:

  • στην προώθηση της καινοτομίας, της έρευνας, της επιχειρηματικότητας και της διασύνδεσής τους
  • στις βιώσιμες υποδομές (εθνικά οδικά δίκτυα, ενεργειακός εκσυγχρονισμός μέσω ιδιωτών)
  • στην επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό (διά βίου μάθηση, προσαρμοστικότητα των εργαζομένων, ενεργητικά μέτρα απασχόλησης, μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, ώστε να συμβάλλει στην άνοδο της παραγωγικότητας...).

Πρόκειται δηλαδή για στρατηγικές επιλογές στην υπηρεσία του κεφαλαίου. Αλλά και η ανάλυση του ΕΣΠΑ σε 5 τον αριθμό θεματικές ενότητες, προϊδεάζει για το περιεχόμενο και το επίπεδο της ανάπτυξης που προωθούν. Οι 5 αυτές θεματικές ενότητες είναι:

  • Επιχειρησιακό περιβάλλον (αύξηση επενδύσεων και εισροή κενού κεφαλαίου στη χώρα).
  • Θεσμικό περιβάλλον (διευκόλυνση επιχειρηματικής δράσης).
  • Κοινωνία της γνώσης και καινοτομία (βελτίωση της ποιότητας και της έντασης των επενδύσεων σε... ανθρώπινο κεφάλαιο. Ετσι αποκαλούνται οι εργαζόμενοι).
  • Απασχόληση και κοινωνική συνοχή (προσαρμοστικότητα των εργαζομένων, αλλά και ενίσχυση της αποδοτικότητας και βιωσιμότητας του συστήματος Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης...).
  • Ελκυστικότητα της Ελλάδας ως τόπου επένδυσης, εργασίας, διαβίωσης...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ