Μηνύματα εξέδωσαν, με αφορμή την 66η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, παράγοντες της πολιτικής ζωής:
Ο πρόεδρος της Βουλής Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη στο μήνυμά της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «ο εορτασμός αυτός είναι και αφορμή για γενικότερες σκέψεις και εκτιμήσεις για τον κόσμο που ζούμε, για τη θέση της χώρας μας σε αυτόν και για το χρέος μας ως συνεχιστών της μεγάλης ιστορίας μας». Και σημειώνει: «Ο πόλεμος και οι φυλετικές και κοινωνικές συγκρούσεις καιροφυλακτούν στην άμεση γειτονιά μας, οι δυνάμεις - οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές - που διαφεντεύουν τον κόσμο ανακατανέμονται ανάμεσα σε ανατολή και δύση, ο σεβασμός των δικαιωμάτων του ανθρώπου υποχωρεί μπροστά στη βία και την τρομοκρατία». Για να προσθέσει ότι «μόνον η Ευρώπη, φορέας μακραίωνης ιστορίας, πολιτισμού και αξιών, μοιάζει να δίνει τον σωστό αγώνα για την ειρήνη, την ελευθερία και τον ανθρωπισμό».
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκης στην Ημερήσια Διαταγή που εξέδωσε, αφού επισημαίνει ότι «η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα εθνικής υπερηφάνειας για τον ελληνισμό», συνδέει την επέτειο με την εμπλοκή της Ελλάδας στους νεοταξικούς πολέμους. «Η σύγχρονη Ελλάδα, αναφέρει, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ και των σημαντικότερων Διεθνών Οργανισμών, αλλά και μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, την τρέχουσα διετία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και συμμετέχει ενεργά στον αγώνα για ένα δημοκρατικότερο και δικαιότερο κόσμο. Προωθεί όλες τις απαραίτητες εκείνες δράσεις που διασφαλίζουν στην πράξη το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες. Αξιοποιεί τη γεωπολιτική της θέση και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές που στοχεύουν στην ανάπτυξη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή μας και στον κόσμο γενικότερα».
Η ΚΠΕ του ΣΥΝ στο μήνυμά της σημειώνει: «Ο διαρκής αγώνας εναντίον του φασισμού, τα αντιπολεμικά κινήματα, οι διαχρονικοί αγώνες για την εθνική ανεξαρτησία, αναδείχτηκαν σε οργανικές συνιστώσες της λαϊκής κινητοποίησης για κοινωνική δημοκρατία και χειραφέτηση, για κατακτήσεις στον τομέα των δικαιωμάτων και του σύγχρονου πολιτικού πολιτισμού».