Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εντείνεται ο διεθνής ανταγωνισμός στον τομέα της ενέργειας

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Τούσσα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στη συζήτηση για τα συμπεράσματα της Ατυπης Συνόδου Κορυφής

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (της απεσταλμένης μας).--

Οι διεθνείς σχέσεις της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας και η «ανάγκη δημιουργίας μίας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής» ήταν τα μείζονα θέματα που απασχόλησαν την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Λάχτι της Φινλανδίας.

Μία σύνοδος, που σύμφωνα με τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο, Φινλανδό πρωθυπουργό, Μάτι Βάνχανεν, κατάφερε να εμφανίσει την ΕΕ ενωμένη ως προς την ενεργειακή της πολιτική αλλά και να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, στο δείπνο με τον Πρόεδρο Πούτιν, τις ενεργειακές σχέσεις της, βάσει της απόφασης του G8. Οπως είπε ο Μ. Βάνχανεν, το δείπνο με τον Ρώσο Πρόεδρο αποδείχτηκε ιδιαίτερα χρήσιμο, αφού αποφασίστηκε η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μία νέα συμφωνία εταιρικής σχέσης.

Οσον αφορά στη μεταναστευτική πολιτική, ο προεδρεύων του Συμβουλίου τόνισε την «ανάγκη ύπαρξης μίας συνολικής προσέγγισης του ζητήματος της μεταναστευτικής πολιτικής με ευρωπαϊκή πρωτοβουλία», αποτιμώντας τη Σύνοδο συνολικά ως «θετική»...

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, με αφορμή τη μεταναστευτική πολιτική, επανέφερε το αίτημα κατάργησης του δικαιώματος βέτο στα Συμβούλια Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, σημειώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να μην παίρνονται αποφάσεις σε τόσο σοβαρά θέματα γιατί απαιτείται ομοφωνία», ενώ αναφορικά με το σύνολο της Συνόδου υποστήριξε ότι έδωσε ένα «μήνυμα αλληλεγγύης μεταξύ των "25"»...

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφερόμενος στα συμπεράσματα της Συνόδου, είπε χαρακτηριστικά: «Η άτυπη Σύνοδος Κορυφής του Συμβουλίου στο Λάχτι της Φινλανδίας σηματοδοτεί την ένταση του διεθνούς ανταγωνισμού, με ενιαία στρατηγική της ΕΕ, αλλά και των αντιθέσεων μεταξύ των κρατών-μελών της, για τον έλεγχο των πηγών και των δρόμων μεταφοράς της ενέργειας, αλλά και νέα δεινά για τους λαούς.

Οι κατευθύνσεις του Συμβουλίου περιλαμβάνουν δράσεις και στα τρία επίπεδα, οικονομικό - πολιτικό - στρατιωτικό, προκειμένου να διεισδύσουν τα ευρωενωσιακά μονοπώλια και να εξασφαλίσουν στρατηγική συμφωνία με τη Ρωσία, αλλά και την απόκτηση μεγαλύτερου κομματιού της λείας από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στις τρίτες χώρες.

Με βάση το δόγμα της "ενεργειακής ασφάλειας", καλείται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να πολλαπλασιάσει τους εκβιασμούς προς τις τρίτες χώρες, ώστε να υποταχθούν στους επαχθείς όρους που θέτουν τα μονοπώλια για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας αυτών των χωρών.

Ο κ. Σολάνα ανακοίνωσε ότι τα προσεχή 20 χρόνια θα κατασκευαστούν 200 νέες πυρηνικές εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, θέτοντας ως στόχο και να πρωτοστατεί η ΕΕ στην πώληση και εκμετάλλευση αυτών των εγκαταστάσεων, αλλά και να διατηρηθεί το ολιγοπώλιο του εμπλουτισμού ουρανίου, αποκαλύπτοντας τις πραγματικές αιτίες της επιθετικότητας των ιμπεριαλιστών για τον έλεγχο της πυρηνικής ενέργειας σε διεθνή κλίμακα.

Τα εκστρατευτικά σώματα των κρατών-μελών σε έντεκα χώρες - στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική - καθώς και όπου αλλού χρειαστεί στο μέλλον, αποτελούν το στρατιωτικό βραχίονα της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Στα πλαίσια της Συνόδου, για άλλη μία φορά, τέθηκε το ζήτημα της ενίσχυσης των μηχανισμών δίωξης και καταστολής των μεταναστών.

Ταυτόχρονα, δόθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για τη διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής το 2007 για το θέμα της τεχνολογίας και της καινοτομίας, με την αντίστοιχη πολιτική πνευματικών δικαιωμάτων και ευρεσιτεχνιών για την κατοχύρωση των συμφερόντων των μονοπωλίων.

Γι' αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να δυναμώσουν οι αντιιμπεριαλιστικοί, αντιμονοπωλιακοί αγώνες των λαών, για να ανατραπεί ο συσχετισμός των δυνάμεων, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος με αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες σε όφελος των λαών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ