Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΟΦΩΝ» ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Εισηγούνται επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα

Ακρως αντιδραστικές προτάσεις περιλαμβάνονται στο πόνημα της «επιτροπής σοφών», που συνεστήθη από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, στο πλαίσιο της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος και στην οποία προεδρεύει ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Μαρίνος. Η επιτροπή εισηγείται, μεταξύ άλλων, την ποινικοποίηση των διαδηλώσεων και την κατάργηση ουσιαστικά του δικαιώματος στην απεργία για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Οι σχετικές προτάσεις έρχονται να δέσουν «αρμονικά» με τις αντίστοιχες για περιορισμό των κινητοποιήσεων στο κέντρο της Αθήνας, τις οποίες υιοθετεί το σύνολο του αστικού πολιτικού κόσμου (Πολύδωρας, Κακλαμάνης, Σκανδαλίδης), αλλά και με την πρόσφατη πρόταση του Γ. Σουφλιά για κατάργηση του συνδικαλισμού στο Δημόσιο. Δίνεται δε η αίσθηση ότι με την επαναφορά από διάφορες πηγές του ζητήματος αυτού, επιχειρείται η προλείανση του εδάφους για τη σταδιακή εφαρμογή αυτών των άκρως αντιλαϊκών μέτρων, γεγονός που χτυπά συναγερμό αγωνιστικής εγρήγορσης για το σύνολο των εργαζομένων.

Η έκθεση της «Επιτροπής Διαρθρωτικών Αλλαγών» όπως ονομάζεται - που έφερε χτες στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Το Βήμα» - προκάλεσε ήδη τις πρώτες αντιδράσεις, καθώς προτείνει την απαγόρευση του απεργιακού δικαιώματος στους εργαζόμενους του στενού δημόσιου τομέα, εφόσον οι κινητοποιήσεις «των μόνιμων υπαλλήλων διακόπτουν, εμποδίζουν ή διαταράσσουν την παροχή των υπηρεσιών του κράτους»! Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται η ποινικοποίηση των διαδηλώσεων, όταν αυτές παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των ανθρώπων και αγαθών σε μια προσπάθεια - όπως οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν - εξορθολογισμού του δικαιώματος του συνέρχεσθαι! Περαιτέρω, οι «σοφοί» προτείνουν απαγόρευση σε νεαρούς με καλυμμένα πρόσωπα συμμετοχής σε κινητοποιήσεις, καθώς εκτιμούν ότι έτσι ευνοείται «η εκδήλωση απειλών νέου τύπου, όπως τρομοκρατικού χαρακτήρα»!

Η πρόκληση, όμως, δε σταματά εδώ. Οι συντάκτες της έκθεσης θέλουν να καθορίζεται από την αστική τάξη - τα συμφέροντα της οποίας αντανακλώνται στο Σύνταγμα - η λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων της εργατικής τάξης. Ετσι, εισηγούνται διάταξη στο αναθεωρημένο Σύνταγμα, σύμφωνα με την οποία η απεργία «θα αποφασίζεται κατά πλειοψηφία μετά από μυστική ψηφοφορία του συνόλου των μελών της επαγγελματικής κατηγορίας υπό την προϋπόθεση ότι στην ψηφοφορία μετέχει τουλάχιστον το 1/3 εξ αυτών ή ότι οι υπερψηφίζοντες την απεργία δεν υπολείπονται το 1/5 του συνόλου τους»! Ενώ για παράταση της απεργίας πέραν του τριημέρου ζητούν να «απαιτείται συμμετοχή στην ψηφοφορία της απόλυτης πλειοψηφίας του συνόλου των εργαζομένων στην επιχείρηση ή στον κλάδο ή εναλλακτικά υπερψήφισή της τουλάχιστον από το 1/3 αυτών»!

Ζητούν ακόμα σε διάστημα ενός έτους από την κύρωση του νέου Συντάγματος να εκδοθεί νόμος που θα ορίζει επακριβώς τις κυρώσεις για τους εργαζόμενους που συμμετέχουν σε λευκή ή συγκαλυμμένη απεργία ή κρίνονται υπόλογοι για αποχή ή μειωμένη παροχή υπηρεσιών! Επιπλέον, να αντιμετωπίζεται ως ποινικό αδίκημα η παρεμπόδιση της ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων και αγαθών από διαδηλωτές που προβαίνουν σε κλείσιμο δρόμων!

Κατά τα λοιπά, η «Επιτροπή σοφών» εισηγείται μαχαίρι σε επιδόματα πολυτεκνίας, αναπηρίας πολέμου και πασχόντων από ανίατες σωματικές ή νοητικές ασθένειες.

Ανάμεσα στις άλλες προτάσεις, υπάρχουν κι αυτές για επέκταση κατά ένα χρόνο της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας και των βουλευτών, αύξηση σε 30 των βουλευτών Επικρατείας, ασυμβίβαστο βουλευτικής ιδιότητας και θέσης υφυπουργού, επανεξέταση της μονιμότητας των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ και ανά πενταετία αξιολόγηση και επανάκριση των πανεπιστημιακών δασκάλων.

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία, προτείνουν ο φόρος εισοδήματος να μην υπερβαίνει το 1/3 του βεβαιωμένου εισοδήματος, ενώ ο φόρος ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει το 1% της αντικειμενικής αξίας ή, ελλείψει τέτοιας, της εκτίμησης της περιουσίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ