Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Μπορεί και πρέπει να ηττηθεί η πολιτική ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Πάτρα

Το προεδρείο της συνέντευξης Τύπου
Το προεδρείο της συνέντευξης Τύπου
Να μη δώσουν με την ψήφο τους «πράσινο φως» στην κυβέρνηση να συνεχίσει ακάθεκτη στη λήψη νέων σφοδρών αντιλαϊκών μέτρων, αλλά ούτε συγχωροχάρτι στο ΠΑΣΟΚ για τα όσα έπραξε σε βάρος των εργαζομένων, προέτρεψε το λαό η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, από το βήμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χτες στην Πάτρα, όπου περιοδεύει.

Τόνισε πιο συγκεκριμένα: «Στις 15 Οκτώβρη θα βγει ένα αποτέλεσμα από την κάλπη. Το αποτέλεσμα θα εκτιμηθεί ως εξής: Η κυβέρνηση θα μετρήσει, ανάλογα με το πόσοι είναι γαλάζιοι νομάρχες και δήμαρχοι που θα έχουν βγει, αν σηκώνει η πλάτη των εργαζομένων να πάρει τα χειρότερα μέτρα που έχει στο νου της, πατώντας βεβαίως πάνω στην υλοποίηση των μέτρων του ΠΑΣΟΚ. Θα είναι ένα τεστ. Αν δει ότι δεν έχει υποστεί καμιά ζημιά από την πολιτική της τότε - θα πει - "σηκώνει η πλάτη των εργαζομένων", προχώρα λοιπόν για τα επόμενα μέτρα.

Ανάλογα θα πράξει και το ΠΑΣΟΚ. Θα μετρήσει τις πράσινες σημαίες στους δήμους και τις νομαρχίες και αν είναι πολλές, αν δεν έχει υποστεί κάποιο πλήγμα, θα βγάλει το εξής συμπέρασμα: ότι οι εργαζόμενοι ξεχνάνε εύκολα, ξέχασαν την πολιτική που ακολούθησε, τα μέτρα που πήρε, την όξυνση των προβλημάτων επί 8ετίας του και επίσης θα σκεφτεί ότι οι εργαζόμενοι είναι ανθεκτικοί στη δημαγωγία, στα εκβιαστικά διλήμματα. Και βεβαίως θα το εκλάβει ως ανοχή σε μια αντιπολίτευση που κάνει στη ΝΔ που είναι εντελώς αναποτελεσματική και άκαρπη ακριβώς γιατί δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές στα προγράμματά τους».

Να ηττηθούν και οι δύο

Συνεχίζοντας η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: «Αυτό που κατά τη γνώμη μας μετράει είναι η ήττα, όσο γίνεται μεγαλύτερη, των συνδυασμών που στηρίζουν τα δύο κόμματα και ο αντίποδας, η απάντηση δηλαδή σε αυτή την ήττα, είναι η αποφασιστική ενίσχυση των ψηφοδελτίων που έχει συγκροτήσει σε συνεργασία το ΚΚΕ, με το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, μια συνεργασία που τοπικά εμπλουτίζεται και με άλλους αγωνιστές, ανάλογα με τις συνθήκες από δήμο σε δήμο και σε Νομαρχία.

Και θα είναι απάντηση για τον εξής λόγο: Γιατί τα ψηφοδέλτια αυτά εκφράζουν, πέρα από τη συνεργασία των αγωνιστικών δυνάμεων, μια διαφορετική γραμμή συνεπούς αντιπολίτευσης τόσο απέναντι στη ΝΔ όσο και απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Μιας αντιπολίτευσης που υπερασπίζεται σταθερά και απαρέγκλιτα τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Είναι μια συνεργασία που υποστηρίζει τα εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων, που αντιστάθηκε στην πολιτική που αφαίρεσε κοινωνικά δικαιώματα και πρόσθεσε νέα βάρη στο λαό, αντιστάθηκε σταθερά στο γενικό πολιτικό τοπίο και μέσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Υπάρχει ένας πρόσθετος λόγος που πρέπει να καταδικαστεί η πολιτική των δύο κομμάτων. Ο θεσμός της ΤΑ έχει υποστεί σοβαρές αρνητικές αλλαγές από το 1994 και μετά, με δύο νόμους του ΠΑΣΟΚ, το 1994 και το 1998 και ένα νόμο της ΝΔ πρόσφατα, με τον οποίο έχασε τα όποια προοδευτικά αποτυπώματα είχε, τις όποιες δυνατότητες για ένα έργο υπέρ των εργαζομένων. Επειδή ακριβώς ο θεσμός έχει φορτωθεί αντιδραστικές αλλαγές που σχετίζονται με τις συμπράξεις με τους επιχειρηματίες, την κερδοφορία και την επιβολή έμμεσης φορολογίας και άμεσης, γι' αυτό ακριβώς το λόγο χρειάζονται αγωνιστές, οι οποίοι θα είναι ανυπότακτοι και ανυπάκουοι στην κεντρική εξουσία, είτε αυτή είναι της ΝΔ σήμερα, είτε οποιαδήποτε άλλη, είτε είναι του ΠΑΣΟΚ, είτε κεντροαριστερά, είτε κεντροδεξιά.

Σήμερα ακριβώς χρειάζονται άνθρωποι, πλειοψηφία που θα είναι στον αντίποδα της κεντρικής εξουσίας. Η ΤΑ σήμερα, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως είναι η Αχαΐα, θα βρεθεί μπροστά στην πραγματικότητα, που δεν είναι εντελώς καινούρια, να παραδοθούν νέοι τομείς στους επιχειρηματίες με τις συμπράξεις και ξέρουμε πολύ καλά ότι η Πάτρα και γενικότερα η Αχαΐα είναι μια περιοχή που είναι μαγνήτης για τους επιχειρηματίες. Η ζωή επιβεβαίωσε αυτό που το ΚΚΕ και όλοι όσοι αγωνιζόμαστε κατά της κυρίαρχης πολιτικής, λέμε ότι εκεί που υπάρχει και δρα το μεγάλο κεφάλαιο, εκεί αναπτύσσεται η φτώχεια, η ανεργία, η ανασφάλεια, πλήττονται τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Και η ΤΑ εξελίσσεται σε έναν μεσίτη των επιχειρηματιών και σε μια τοπική εφορία, ακριβώς γι' αυτό χρειάζεται ο αντίποδας.

Εμείς, λοιπόν, θα μετρήσουμε τη μάχη των τοπικών εκλογών με την ήττα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μέσω των εκπροσώπων τους με την αποφασιστική άνοδο και τη νίκη των ψηφοδελτίων που στηρίζουμε».

Εχουμε και τα κότσια και τη διάθεση για σύγκρουση

Καταλήγοντας η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Τέλος, θέλω να σας πω ότι κάθε αντιπολίτευση στα δύο κόμματα δε σημαίνει ότι είναι και πραγματική. Το υπογραμμίζουμε αυτό, γιατί ξέρουμε ότι και εδώ και σε άλλες περιοχές εμφανίζονται και άλλες δυνάμεις αντιπολιτευόμενες τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είτε με τη μορφή του ανεξάρτητου είτε ως Συνασπισμός. Αυτό που έχουμε να υπογραμμίσουμε είναι το εξής πράγμα: Αυτές οι δυνάμεις, ιδιαίτερα ο ΣΥΝ ΔΥΣΤΥΧΩΣ, και το δυστυχώς με κεφαλαία, συνέπραξε επί δύο τετραετίες με την πολιτική των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στην ΚΕΔΚΕ, στην ΕΝΑΕ, στην ΤΑ γενικότερα.

Αντιπολίτευση σημαίνει ότι δε διεκδικώ μια καρέκλα συνδιαχείρισης. Αντιπολίτευση σημαίνει εναντίωση στην πολιτική των δύο κομμάτων, τη γενική αλλά και αυτή που περνάει μέσα από την ΤΑ. Με αυτή την έννοια, αν θέλετε, χρειάζεται να έχει κότσια κανείς σήμερα, ο δήμαρχος και ο νομάρχης, το δημοτικό και το νομαρχιακό συμβούλιο, να αντέξουν στην πίεση, στην επέμβαση της κεντρικής εξουσίας και πάνω από όλα στην περικύκλωση από τους επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν υπάρχει τομέας οικονομικός ή κοινωνικός που δε θέλουν να αντλήσουν πρόσθετη κερδοφορία.

Και χρειάζεται ακριβώς, αντοχή, κότσια, και ικανότητα βεβαίως, όλα μαζί. Και εμείς πιστεύουμε ότι τα διαθέτουμε και στο πρόσωπο των υποψηφίων, στην Πάτρα, στη Νομαρχία και σε όλο το νομό της Αχαΐας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ