Τετάρτη 9 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πανηγυρίζουν για τα κέρδη της ... Κρεντί Αγκρικόλ

Νέες ιδιωτικοποιήσεις για το 2007 ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας

ICON

Αέρα στα πανιά της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων έδωσε για την κυβέρνηση η ολοκλήρωση της μεταβίβασης της Εμπορικής Τράπεζας στη γαλλική Credit Agricole (Κρεντί Αγκρικόλ). Η διαδικασία που είχε ξεκινήσει πριν μερικά χρόνια όταν επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ η συγκεκριμένη τράπεζα είχε αποκτήσει μεγάλο πακέτο μετοχών της Εμπορικής πήρε τέλος προχτές με την απόκτηση πλέον ποσοστού μετοχών που ξεπερνά και το 70%. Αποθρασυμένος ο υπουργός Οικονομίας από την «επιτυχή» κατάληξη της διαδικασίας εκποίησης της Εμπορικής Τράπεζας, παρέθεσε χτες στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, από την ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας, εισπράχθηκαν 1,74 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι στόχου 1,65 δισεκατομμυρίων.

Παράλληλα, ο Γ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για το 2007, το οποίο θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβρη. Σειρά τώρα έχουν ΟΤΕ (πλήρης ιδιωτικοποίηση) Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Αγροτική Τράπεζα, Αεροδρόμιο Αθηνών (Σπάτα), ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΛΤΑ, ίσως και μικρότερα αεροδρόμια και λιμάνια, τα οποία προτίθενται να ομαδοποιήσουν σε μια εταιρία την οποία και θα εισάγουν στο Χρηματιστήριο. Η κυβέρνηση του κεφαλαίου αποθρασύνεται και ξεπουλά ό,τι μπορεί να πουληθεί.

Για το θέμα της ολοκλήρωσης της πώλησης της Εμπορικής Τράπεζας στη Credit Agricole, ο Γ. Αλογοσκούφης μαζί με τον υπουργό Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδη, και παρουσία του υφυπουργού Οικονομικών Π. Δούκα, έδωσαν χτες συνέντευξη Τύπου. Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι αν και ο Γ. Αλογοσκούφης, δήλωσε - σε σχετική ερώτησή του «Ρ» για το αν λειτουργεί καρτέλ τραπεζών στη χώρα μας - ότι δεν είναι ευχαριστημένοι με τα επίπεδα του ανταγωνισμού των τραπεζών, ομολόγησε ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της ενισχύει και δυναμώνει το καρτέλ, καθώς έχει σχεδιάσει να παραδώσει στις εμπορικές τράπεζες το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε την ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής «στρατηγικής σημασίας» και σαν «τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στη χώρα μας», εξέλιξη, την οποία, προσπάθησε να συνδέσει με την ασκούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ετσι δήλωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό το ότι ένας πολύ μεγάλος τραπεζικός οργανισμός, όπως η Credit Agricole, δείχνει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται πλέον, μέσω της Εμπορικής Τράπεζας, στην ευρύτερη περιοχή. Πιστεύω ότι τα οφέλη - και για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και για την ελληνική οικονομία γενικότερα - είναι πολύ μεγάλα και θα τα δούμε τα επόμενα χρόνια». Ο υπουργός ανέφερε ότι σύμφωνα με πρόχειρα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του, η Credit Agricole μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, είχε συγκεντρώσει πάνω από το 70% των μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Απασχόλησης, έδωσε στη δημοσιότητα πίνακα, με τα ασφαλιστικά ταμεία και τους εποπτευόμενους φορείς του Δημοσίου που πούλησαν μετοχές της Εμπορικής στην Credit Agricole. Σύμφωνα με αυτά, σε σύνολο 47 Ταμείων και Οργανισμών που κατείχαν 38.984.400 μετοχές ή το 29,4%, τα 31 πούλησαν 28.355.534 μετοχές (το 21,42%) στην τιμή των 25 ευρώ ανά μετοχή, ενώ τα υπόλοιπα 16 Ταμεία και Οργανισμοί αρνήθηκαν να τις διαθέσουν.

Ερωτώμενος, τέλος, για τα όσα συνέβησαν χτες στο Ταμείο Υγείας της Εμπορικής Τράπεζας - μέλη του συλλόγου των εργαζομένων, κατάγγειλαν σαν παράνομη την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να πωλήσει τις μετοχές - κάλυψε πλήρως την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου, ισχυριζόμενος ότι η απόφαση ελήφθη νόμιμα. Στο θέμα, τέλος, των δημοσιονομικών, μετά τα φοροεισπρακτικά όργια, στα οποία, μεσούντος του θέρους, επιδόθηκε η κυβέρνηση τον Ιούλη, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε, χτες, ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι για το 2007!


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ