Τετάρτη 10 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Αντιφατική τακτική από την αντιπολίτευση
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Βουλευτές του αντιπολιτευόμενου «Κινήματος Σερβικής Ανανέωσης» ζήτησαν χτες να συζητηθεί στο σερβικό Κοινοβούλιο το αίτημα για διεξαγωγή πρόωρων γενικών εκλογών, αλλά όταν ήρθε η ώρα της συζήτησης αυτοί αποχώρησαν επιδεικτικά, δίχως να υποστηρίξουν την πρότασή τους!

Οι παρευρισκόμενοι βουλευτές με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισαν να συμπεριληφθεί η πρόταση για διενέργεια πρόωρων εκλογών - την οποία είχε διατυπώσει το «Κίνημα της Σερβικής Ανανέωσης» (SPO) - στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, της πρώτης σε διάστημα περίπου τριών μηνών. Εντούτοις, οι βουλευτές του SPO αποχώρησαν πριν συζητηθεί η πρότασή τους, με αφορμή την άρνηση του σώματος να συζητήσει άλλη πρότασή τους, για τη διενέργεια έρευνας σε σχέση με πρόσφατο τροχαίο δυστύχημα, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους τέσσερα μέλη της παράταξης, ενώ ο αρχηγός του κόμματος, Βουκ Ντράσκοβιτς, γλίτωσε στο παραπέντε χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «δολοφονική απόπειρα».

Η πρόταση του SPO, που εκπροσωπείται στο 250μελές σερβικό Κοινοβούλιο από 45 άτομα, διατυπώθηκε ενώ εδώ και μήνες πραγματοποιούνται -δίχως σημαντική επιτυχία- αντικυβερνητικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στις οποίες συμμετέχουν διάφορες παρατάξεις της διχασμένης σερβικής αντιπολίτευσης.

Ηγετικό στέλεχος του «Κινήματος Σερβικής Ανανέωσης», ο Βόιτσλαβ Μιχαΐλοβιτς, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι βουλευτές δε θα επιστρέψουν στα έδρανά τους, σημειώνοντας: «Δε θα συμμετάσχουμε στη συζήτηση για πρόωρες εκλογές. Θα επιστρέψουμε μόνον εάν οι αρχές λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διακρίβωση των συνθηκών του θανάτου των τεσσάρων μελών του κόμματός μας».

Κοινοβουλευτικές εκλογές δεν αναμένονται στη Σερβία μέχρι το 2001 και τα κόμματα που βρίσκονται στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι έχουν σημαντικότερα πράγματα να κάνουν από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ομως εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του προέδρου Μιλόσεβιτς, είχε πρόσφατα δηλώσει ότι θα εξεταστεί αίτημα για εκλογές εάν διατυπωθεί επίσημα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ