Τετάρτη 10 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Δέκα χρόνια «παραισθήσεων»
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Ο Tζ. Μπους, που πρωτοεμπνεύστηκε τον όρο «Νέα Τάξη Πραγμάτων» στη σύγχρονη εποχή, ομιλητής στις πανηγυρικές τελετές

Associated Press

Ο Tζ. Μπους, που πρωτοεμπνεύστηκε τον όρο «Νέα Τάξη Πραγμάτων» στη σύγχρονη εποχή, ομιλητής στις πανηγυρικές τελετές
Δέκα χρόνια πέρασαν από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και η αυλαία των εορτασμών της δεκάτης επετείου ήταν χτες. Για 28 χρόνια, το τείχος του Βερολίνου ήταν το σύμβολο των δύο διαφορετικών κόσμων. Από τη μία πλευρά η σοσιαλιστική ΓΛΔ και από την άλλη πλευρά η καπιταλιστική ΟΔΓ. Η πτώση του τείχους στις 9 Νοέμβρη του 1989 έγινε και πάλι ένα σύμβολο: Αυτό της σαρωτικής αλλαγής του παγκόσμιου χάρτη, αυτό που κάποιοι ονομάζουν ως «το τέλος του Ψυχρού Πολέμου».

Αρχηγοί κρατών και οι βασικοί συντελεστές της κατάρρευσής του ξαναβρέθηκαν χθες στην ευρωπαϊκή αυτή πρωτεύουσα, η οποία προσπαθεί, να προσδώσει στη σημερινή επέτειο το ύφος λαϊκής γιορτής, μήπως και κατορθώσει να γίνει πιστευτή, καθώς τα υπέρογκα προβλήματα που έχουν πέσει στις πλάτες κυρίως των Ανατολικογερμανών -όπως χαμηλές αποδοχές και υπερβολικό κόστος ζωής, ανεργία - δεν τους αφήνουν να γιορτάσουν.

Εξάλλου, αν και το τείχος έπεσε πριν δέκα χρόνια, όλοι γνωρίζουν ότι ένα πραγματικό τείχος έχει ανορθωθεί ανάμεσα στους δύο λαούς, που κάποτε ζούσαν σε διαφορετικά κράτη, τώρα ζουν δύο «διαφορετικοί» ή μάλλον άνισοι λαοί σε ένα και ομοούσιο κράτος. Χθες ανακοινώθηκαν και τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία από το Στατιστικό Γραφείο Εργασίας στη Νυρεμβέργη, που επαληθεύουν του λόγου το αληθές, Επισήμως η ανεργία έχει υποχωρήσει, πέφτοντας για πρώτη φορά στο 9,9%, αλλά η ανεργία στην Ανατολική Γερμανία παραμένει σταθερά πολύ υψηλά, χωρίς αυξομειώσεις - 16,9% έναντι μόλις 8,2% στη δυτική πλευρά της χώρας, όπως τουλάχιστον αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC.

Ωστόσο, αυτή η ανακοίνωση σκεπάστηκε από τους ήχους των εγχόρδων και των πνευστών στην πλατεία Παρίζερ, απέναντι από την Πύλη του Βραδεμβούργου, συμβόλου της διαίρεσης του Βερολίνου, όπου σε μια μεγάλη εξέδρα φιλοξενήθηκαν περίπου 165 βιολοντσελίστες και 20 κοντραμπασίστες. Οι νεαροί αυτοί μουσικοί από ολόκληρη την Ευρώπη ερμήνευσαν, υπό τη διεύθυνση του Ρώσου βιολοντσελίστα Μαστισλάβ Ροστροπόβιτς, έργα Μπαχ και Βίγια Λόμπος, ξαναφέρνοντας στη μνήμη τη σουίτα του Μπαχ που είχε ερμηνεύσει αυθόρμητα ο Ροστροπόβιτς το βράδυ της 9ης Νοέμβρη του 1989 μπροστά από το Τείχος, την ώρα που πλήθος ανθρώπων ξεχυνόταν προς τη Δύση.

Αυλαία με τους τρεις «πρωταγωνιστές»

Ομως ούτε οι τρεις άνδρες που διαδραμάτισαν ρόλο - «κλειδί» στην πτώση του Τείχους, ο πρώην πρόεδρος της Σοβιετικής Ενωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και ο τότε καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, δεν έλαβαν υπόψη τους την υφιστάμενη πραγματικότητα των «δύο Γερμανιών», όταν εκφώνησαν ομιλίες νωρίς χθες το απόγευμα, από τη νέα έδρα της Μπούντεσταγκ.

Πρώτος απ' όλους ο «Γκόρμπι», όπως τον αποκαλούσαν πολλοί Γερμανοί, τόνισε ότι ήταν «οι Γερμανοί πολίτες και όχι οι πολιτικοί που έπαιξαν το σπουδαιότερο ρόλο για την πτώση του Τείχους», για να προσθέσει ότι απλά «Εμείς οι πολιτικοί είχαμε το προνόμιο να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλο» αναφερόμενος σαφέστατα στους άλλους δύο πρωταγωνιστές, το Γερμανό καγκελάριο και τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Τόσο και ο Χέλμουτ Κολ όσο και ο Τζορτζ Μπους κινήθηκαν ακριβώς στις ίδιες κατευθύνσεις κατά τις ομιλίες τους, που ακολούθησαν.

Μάλλον αυτό θα πρέπει να είναι το μότο, των φετινών πανηγυρικών εκδηλώσεων, που πρώτος το εισήγαγε ο ίδιος ο νυν Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. «Μια γιορτή χαράς και υπερηφάνειας» θα πρέπει να είναι η επέτειος της 9ης Νοέμβρη του 1989, δήλωσε χθες από την έδρα αυτή ο Σρέντερ. «Οι Γερμανοί οφείλουν πολλά στους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, οι οποίοι υποστήριξαν την πορεία μας προς τη δημοκρατία», πρόσθεσε, ευχαριστώντας τους τότε προέδρους των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ενωσης «για τη θαρραλέα τους στάση, χωρίς την οποία η γρήγορη υλοποίηση της γερμανικής ενότητας θα ήταν μόλις στη σφαίρα της φαντασίας».

Από την Ουάσιγκτον και το Παρίσι οι πρόεδροι Μπιλ Κλίντον και Ζακ Σιράκ χαιρέτισαν τους Γερμανούς για τον ηρωισμό τους κατά τη διάρκεια των κρίσιμων ημερών του Νοέμβρη του 1989, ενώ σε μήνυμά του προς τον καγκελάριο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ κρίνει την πτώση του Τείχους «πρώτα απ' όλα ως μια καταπληκτική κατάκτηση του γερμανικού λαού». Ο γερμανικός λαός όμως ξέρει πως στη θέση του τείχους που έπεσε ορθώθηκε το άλλο τείχος: της πείνας, της ανεργίας, της εγκληματικότητας, του άγριου καπιταλισμού...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ