ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Νοέμβρη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Νέα»... ημίμετρα για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας

 

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Η παιδική φτώχεια θερίζει ένα πολύ μεγάλο τμήμα των παιδιών και εφήβων σε ένα από τα πλουσιότερα και ισχυρότερα κράτη του πλανήτη. Ωστόσο, αυτό το ακανθώδες και τόσο τραγικό ζήτημα αποτέλεσε την καλύτερη αφορμή για την κυβέρνηση των Νέων Εργατικών, για να δώσουν μία νέα λιγότερο ανάλγητη - αλλά πάντα ψευδεπίγραφη - εικόνα για την οικονομική και κοινωνική πολιτική που ακολουθούν. Αφορμή: η συζήτηση για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού. Και τα στελέχη της κυβέρνησης του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ... κήρυξαν τον «πόλεμο κατά της παιδικής φτώχειας»!

Ετσι ονόμασαν το νέο προτεινόμενο πακέτο μέτρων που επιχειρεί και στοχεύει να μειώσει κατά το ήμισυ την παιδική φτώχεια την επόμενη εικοσαετία, τουλάχιστον όπως δήλωσε κατά την παρουσίασή του χτες στη βρετανική πρωτεύουσα, το Λονδίνο, ο υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που έχουν ανακοινωθεί για αυτό το νέο «πόλεμο κατά της παιδικής φτώχειας», θα δημιουργηθεί ένα ειδικό Ταμείο που θα προσπαθήσει να τιθασεύσει το πρόβλημα που καλπάζει την τελευταία δεκαετία. Το Ταμείο θα αρχίσει τη λειτουργία τον Απρίλη του 2001 και θα «εξασφαλίζει ποσά που θα προωθούνται δια μέσου των κοινοτήτων για να καλύψουν όλες τις πτυχές και εκδηλώσεις της παιδικής φτώχειας», όπως τουλάχιστον αναφέρει το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC. Ωστόσο, καμία λεπτομέρεια για το ποσό που θα διατεθεί από την κυβέρνηση για την ίδρυση του ειδικού αυτού Ταμείου δεν έγινε γνωστή, ούτε για το τρόπο που θα εξασφαλίζονται αυτοί οι πόροι, καθώς στο νέο προτεινόμενο προϋπολογισμό οι περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες είναι αθρόες. Πάντως, ο Γκ. Μπράουν έσπευσε να τονίσει ότι αυτό το νέο μέτρο, είναι κάθετο και αυτόνομο, με άλλα λόγια, σημαίνει ότι αποφεύγονται οι γραφειοκρατίες, δηλαδή, το Ταμείο αυτό είναι ανεξάρτητο από επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι γονείς, οι οποίες θα κοπούν!

Ρωμαλέος σχεδιασμός... που σίγουρα θα λύσει το πρόβλημα της παιδικής φτώχειας!

Τεχνάσματα

Ενα πρόβλημα που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, ενώ μία ακόμη έρευνα από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών που ανακοινώθηκε χθες, παράλληλα με την ανακοίνωση των νέων μέτρων, καταδεικνύει ότι η φτώχεια πραγματικά θερίζει και ότι ο αριθμός των παιδιών που αναγκάζονται να ζουν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας έχει τριπλασιαστεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Παράλληλα, η έκθεση αυτή υποστηρίζει ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθεί μακροπρόθεσμα αυτή η πραγματική μάστιγα είναι η καλύτερη εκπαίδευση και μόρφωση των γονιών, που θα εξασφαλίζουν πολύ καλύτερες αποδοχές και θα έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να είναι ή να παραμένουν επί μακρό χρονικό διάστημα άνεργοι!

Στους άμεσους σχεδιασμούς είναι η χορήγηση 6 δισ. λιρών μέχρι το πέρας της θητείας του παρόντος Κοινοβουλίου -το Μάη του 2001- προς τα παιδιά ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της εξόδου από τη φτώχεια περίπου 800.000 παιδιών.

Πάντως, πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις ήδη αντέδρασαν, όχι αρνητικά αλλά συγκαταβατικά στα νέα μέτρα, Συγκεκριμένα, η οργάνωση «Child Poverty Action Group», οργάνωση που έχει στόχο την εξάλειψη της φτώχειας που μαστίζει τα παιδιά, προειδοποίησε χτες ότι τίποτα το σπουδαίο ή νέο δεν παρουσιάστηκε με την ομιλία και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, και ότι φυσικά δεν είναι σε θέση να βοηθήσει πραγματικά τις οικογένειες που διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Παράλληλα, η οργάνωση εμφανίστηκε «εξαιρετικά ανήσυχη» για την απειλή η οποία κρύβεται καλά, για πολύ σκληρότερη αντιμετώπιση των ανέργων και προειδοποίησε ότι η οικονομική υποστήριξη για τα παιδιά δια μέσου των οικογενειών θα πρέπει να αυξηθεί αν ο στόχος είναι όντως η καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας.

ΜΑΡΟΚΟ
«Απογαλακτίζεται» ο νέος βασιλιάς

 

ΡΑΜΠΑΤ.-

Εντονες συζητήσεις και σχόλια έχει προκαλέσει η αποπομπή τού, πάλαι ποτέ, ισχυρότατου άνδρα του Μαρόκου, Ντρις Μπασρί, πρώην, πλέον, υπουργού Εσωτερικών από το νέο βασιλιά Μοχάμεντ τον 6ο. Η απόφαση - έκπληξη, όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς, του νεαρού γιου του αποθανόντος βασιλιά Χασάν, συνδέεται, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, με δύο βασικά ζητήματα: τις εξελίξεις στη Δυτική Σαχάρα αλλά και τα μεταρρυθμιστικά σχέδια του νέου βασιλιά.

Από το 1981 είχε τον πλήρη έλεγχο του υπουργείου Εσωτερικών ο 51χρονος Μπασρί, ο οποίος ήταν αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της χώρας αλλά και υπεύθυνος για το φλέγον, για το Μαρόκο, ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας. Ο Μπασρί, ο οποίος ξεκίνησε την «καριέρα» του ως αστυνομικός επιθεωρητής, ήδη από το 1974 είχε αναλάβει καθήκοντα γραμματέα της κυβέρνησης, αρμόδιου για τη Δυτική Σαχάρα. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, ο Μπασρί ήταν το δεξί χέρι του βασιλιά Χασάν και καμία σημαντική απόφαση δε λαμβανόταν, χωρίς τη δική του γνωμοδότηση. Οι υπερεξουσίες που είχε αναλάβει ο Μπασρί φαίνεται ότι ενόχλησαν ιδιαιτέρως τον διάδοχο Μοχάμεντ τον 6ο, ο οποίος, χρησιμοποιώντας ως αφορμή την, εκ νέου, βίαιη καταστολή των μεγάλων διαδηλώσεων που συγκλονίζουν τις τελευταίες μέρες τη Δυτική Σαχάρα, απέλυσε το στενό συνεργάτη του πατέρα του και ανέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών στον Αχμέντ Μιντάουι.

Πάλι έκρυθμη η κατάσταση στη Δυτική Σαχάρα

Για άλλη μια φορά η Δυτική Σαχάρα φλέγεται από καθημερινές διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής από το Μαρόκο, οι οποίες επικεντρώνονται στην πόλη Ελ Αγιούν. Αν και το Ραμπάτ έχει καταφέρει να εμποδίσει κάθε διαρροή πληροφοριών από την περιοχή, το Μέτωπο Polisario, που ηγείται του κινήματος ανεξαρτησίας, υποστηρίζει ότι και κατά τη διάρκεια αυτών των διαδηλώσεων υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός νεκρών και τραυματιών, ενώ οι δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού, που βρίσκονται στην περιοχή, ενισχύονται καθημερινά από τη μαροκινή πρωτεύουσα.

Ο βασιλιάς Μοχάμεντ ο 6ος, σε τηλεοπτικό του μήνυμα για την επέτειο της κατάκτησης της Δυτικής Σαχάρας από το Μαρόκο το 1975, χαρακτήρισε «λανθασμένη ερμηνεία» τις θέσεις του Polisario και επανέλαβε ότι στόχος του είναι να ηγηθεί ενός ήρεμου και ενιαίου Μαρόκου. Ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προχωρήσει σε διεξαγωγή εκλογών για τη σύσταση ενός συμβουλευτικού συμβουλίου για το θέμα της Δυτικής Σαχάρας, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ο Μαροκινός βασιλιάς τόνισε, για άλλη μια φορά, ότι το Ραμπάτ θα τηρήσει τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ και προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, στην περιοχή της Δυτικής Σαχάρας στις 31 Ιούλη του 2000.

ΜΕΞΙΚΟ
Αεροπορική τραγωδία

 

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Φωτογραφία των συντριμμιών, από τηλεοπτική κάλυψη
Φωτογραφία των συντριμμιών, από τηλεοπτική κάλυψη
Ολοι οι επιβαίνοντες, και οι 18, του αεροσκάφους «DC-9» που συνετρίβη χθες στο κεντρικό Μεξικό, λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της πόλης Ουρουαπάν, είναι νεκροί, ανακοίνωσαν και επισήμως κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Το δικινητήριο αεροσκάφος, που είχε κατασκευαστεί πριν 29 χρόνια, ανήκε στην ιδιωτική εταιρία «Taesa» και είχε απογειωθεί με προορισμό την πόλη του Μεξικού, που βρίσκεται σε απόσταση 300 χλμ, χωρίς ποτέ φυσικά να φτάσει στον προορισμό του. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες που μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα αίτια της πτώσης μπορεί να οφείλονται και σε έκρηξη, καθώς αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουσαν μια ισχυρή έκρηξη πριν το αεροσκάφος συντριβεί ξαφνικά κοντά στο Ουρουαπάν. «Ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη, οι κινητήρες διαλύθηκαν και το αεροπλάνο βούτηξε με το ρύγχος προς το έδαφος»? δήλωσε ο διευθυντής του Ερυθρού Σταυρού στο Ουρουαπάν, Αλεσάντρο Μορένο.

Τι προκάλεσε την έκρηξη είναι άγνωστο, όπως και αν αυτή είναι η αιτία της πτώσης και της συντριβής του αεροσκάφος σε απόσταση μόλις επτά μιλίων νότια του Ουρουαπάν. «Το αεροσκάφος είχε έρθει από την Τιχουάνα, προσγειώθηκε στο Ουρουαπάν και αποβίβασε κάποιους επιβάτες. Απογειώθηκε για να κατευθυνθεί στην πόλη του Μεξικού. Λίγα λεπτά αργότερα συνετρίβη σε μια δύσβατη ορεινή περιοχή» δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε ότι «δύο λεπτά μετά την απογείωση ο πιλότος έστειλε σήμα κινδύνου δίχως να αναφέρει την αιτία και αμέσως μετά χάθηκε η επαφή».

Τα τηλεοπτικά δίκτυα στο Μεξικό έδειξαν τα σωστικά συνεργεία να ερευνούν τα συντρίμμια, που ήταν διάσπαρτα σε μια έκταση 300 τετραγωνικών μέτρων. Πρόκειται για το χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα στο Μεξικό από το 1990, όταν είχε συντριβεί ένα «Fokker F-27» που μετέφερε προσκυνητές στην πόλη του Μεξικού για την επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου. Στο δυστύχημα αυτό είχαν σκοτωθεί 27 άτομα.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
«Ειρήνη» υπόσχεται η αντιπολίτευση

 

Η αντιπολίτευση ζήτησε χθες «έναρξη απευθείας διαλόγου» με τους αυτονομιστές αντάρτες της οργάνωσης «Τίγρεις» των Ταμίλ, οι οποίοι κατάφεραν απανωτές νίκες τις τελευταίες μέρες εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων στο Βορρά. Ο πρώην πρόεδρος Ρανίλ Ουικρεμεσίνγκε, ο οποίος διεκδικεί από την Τσαντρίκα Καμαρατούνγκα την προεδρία στις πρόωρες εκλογές, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για την 21η Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι «είναι βέβαιος για τη νίκη», κυρίως επειδή η κυβέρνηση του κόμματος Λαϊκή Συμμαχία (ΡΑ) «απέτυχε» να φέρει ειρήνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ