Πέμπτη 11 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Νέα»... ημίμετρα για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας

 

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Η παιδική φτώχεια θερίζει ένα πολύ μεγάλο τμήμα των παιδιών και εφήβων σε ένα από τα πλουσιότερα και ισχυρότερα κράτη του πλανήτη. Ωστόσο, αυτό το ακανθώδες και τόσο τραγικό ζήτημα αποτέλεσε την καλύτερη αφορμή για την κυβέρνηση των Νέων Εργατικών, για να δώσουν μία νέα λιγότερο ανάλγητη - αλλά πάντα ψευδεπίγραφη - εικόνα για την οικονομική και κοινωνική πολιτική που ακολουθούν. Αφορμή: η συζήτηση για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού. Και τα στελέχη της κυβέρνησης του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ... κήρυξαν τον «πόλεμο κατά της παιδικής φτώχειας»!

Ετσι ονόμασαν το νέο προτεινόμενο πακέτο μέτρων που επιχειρεί και στοχεύει να μειώσει κατά το ήμισυ την παιδική φτώχεια την επόμενη εικοσαετία, τουλάχιστον όπως δήλωσε κατά την παρουσίασή του χτες στη βρετανική πρωτεύουσα, το Λονδίνο, ο υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που έχουν ανακοινωθεί για αυτό το νέο «πόλεμο κατά της παιδικής φτώχειας», θα δημιουργηθεί ένα ειδικό Ταμείο που θα προσπαθήσει να τιθασεύσει το πρόβλημα που καλπάζει την τελευταία δεκαετία. Το Ταμείο θα αρχίσει τη λειτουργία τον Απρίλη του 2001 και θα «εξασφαλίζει ποσά που θα προωθούνται δια μέσου των κοινοτήτων για να καλύψουν όλες τις πτυχές και εκδηλώσεις της παιδικής φτώχειας», όπως τουλάχιστον αναφέρει το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC. Ωστόσο, καμία λεπτομέρεια για το ποσό που θα διατεθεί από την κυβέρνηση για την ίδρυση του ειδικού αυτού Ταμείου δεν έγινε γνωστή, ούτε για το τρόπο που θα εξασφαλίζονται αυτοί οι πόροι, καθώς στο νέο προτεινόμενο προϋπολογισμό οι περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες είναι αθρόες. Πάντως, ο Γκ. Μπράουν έσπευσε να τονίσει ότι αυτό το νέο μέτρο, είναι κάθετο και αυτόνομο, με άλλα λόγια, σημαίνει ότι αποφεύγονται οι γραφειοκρατίες, δηλαδή, το Ταμείο αυτό είναι ανεξάρτητο από επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι γονείς, οι οποίες θα κοπούν!

Ρωμαλέος σχεδιασμός... που σίγουρα θα λύσει το πρόβλημα της παιδικής φτώχειας!

Τεχνάσματα

Ενα πρόβλημα που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, ενώ μία ακόμη έρευνα από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών που ανακοινώθηκε χθες, παράλληλα με την ανακοίνωση των νέων μέτρων, καταδεικνύει ότι η φτώχεια πραγματικά θερίζει και ότι ο αριθμός των παιδιών που αναγκάζονται να ζουν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας έχει τριπλασιαστεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Παράλληλα, η έκθεση αυτή υποστηρίζει ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθεί μακροπρόθεσμα αυτή η πραγματική μάστιγα είναι η καλύτερη εκπαίδευση και μόρφωση των γονιών, που θα εξασφαλίζουν πολύ καλύτερες αποδοχές και θα έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να είναι ή να παραμένουν επί μακρό χρονικό διάστημα άνεργοι!

Στους άμεσους σχεδιασμούς είναι η χορήγηση 6 δισ. λιρών μέχρι το πέρας της θητείας του παρόντος Κοινοβουλίου -το Μάη του 2001- προς τα παιδιά ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της εξόδου από τη φτώχεια περίπου 800.000 παιδιών.

Πάντως, πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις ήδη αντέδρασαν, όχι αρνητικά αλλά συγκαταβατικά στα νέα μέτρα, Συγκεκριμένα, η οργάνωση «Child Poverty Action Group», οργάνωση που έχει στόχο την εξάλειψη της φτώχειας που μαστίζει τα παιδιά, προειδοποίησε χτες ότι τίποτα το σπουδαίο ή νέο δεν παρουσιάστηκε με την ομιλία και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, και ότι φυσικά δεν είναι σε θέση να βοηθήσει πραγματικά τις οικογένειες που διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Παράλληλα, η οργάνωση εμφανίστηκε «εξαιρετικά ανήσυχη» για την απειλή η οποία κρύβεται καλά, για πολύ σκληρότερη αντιμετώπιση των ανέργων και προειδοποίησε ότι η οικονομική υποστήριξη για τα παιδιά δια μέσου των οικογενειών θα πρέπει να αυξηθεί αν ο στόχος είναι όντως η καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ