Πέμπτη 30 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
250.000.000 τα "επίσημα" παιδιά - εργάτες σε όλο τον κόσμο

ΟΣΛΟ.-

"Μην αποφασίσετε την κατάργηση της παιδικής εργασίας, διότι τότε οδηγείτε αυτά τα παιδιά στη ζητιανιά, την εγκληματικότητα και την πορνεία", έλεγε χτες ο 15χρονος Ντίμπου Φάγιε από τη Σενεγάλη, ένα από τα παιδιά που προσκλήθηκαν στο Οσλο, όπου πραγματοποιείται διεθνές συνέδριο σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης των πολλαπλών μορφών εκμετάλλευσης των ανηλίκων. Αυτή η φωνή απόγνωσης και μερικά συνταρακτικά στοιχεία που φέρουν εκατομμύρια παιδιά σ' όλο τον κόσμο να ζουν σε συνθήκες δουλείας, ενδέχεται, ωστόσο, να είναι και τα μόνα που θα "μείνουν" από ένα ακόμη συνέδριο που ολοκληρώνεται αύριο στη Νορβηγία...

"Για να σπάσει ο κύκλος φτώχειας, που αναγκάζει εκατομμύρια παιδιά να εργάζονται, πρέπει ο κόσμος να επενδύσει", αντέτεινε ο Νορβηγός πρωθυπουργός, κάνοντας έκκληση για τη συγκέντρωση 28.000.000 δολαρίων, με σκοπό τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου για την αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης των παιδιών. Και κατέληξε λέγοντας: "Το βασικό θέμα είναι ότι η εργασία μετατρέπει τα παιδιά σε όργανα εκμετάλλευσης ή ρομπότ, αποστερώντας τα από το μοναδικό όπλο για τον απεγκλωβισμό τους από τη φτώχεια: την εκπαίδευση".

Οπως αναφέρθηκε στο συνέδριο, πάνω από 250.000.000 παιδιά έως 15 χρόνων σε όλο τον κόσμο εργάζονται σε συνθήκες δουλείας ή με μισθούς πείνας. Τονίστηκε, μάλιστα, ότι οι έως σήμερα προσπάθειες και πιέσεις σε χώρους και βιομηχανίες που χρησιμοποιούν παιδιά δεν έφεραν αποτέλεσμα, κυρίως επειδή βιομηχανίες ανεπτυγμένων χωρών προστατεύουν τις θυγατρικές ή συνεργαζόμενες με αυτές εταιρίες.

Επιπλέον, η Διεθνής Ενωση Εργατικών Συνδικάτων (FFI) αναφέρει σε σχετική έκθεσή της ότι κάθε μέρα 60.000 νέα παιδιά οδηγούνται σε αναγκαστική εργασία, καθώς, επίσης, και ότι η οικονομική κατάσταση ορισμένων χωρών εξαρτάται από την παιδική εργασία. Οπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, το 20% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Ινδίας προέρχεται από τη δουλιά μικρών παιδιών.

Η Διεθνής Ενωση Συνδικάτων παρουσίασε, επίσης, στο συνέδριο στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 70% της παγκόσμιας παραγωγής πολύτιμων λίθων γίνεται σε ειδικές μονάδες στην Ινδία, όπου εργάζονται παιδιά από 6 έως 14 ετών.

Τα περισσότερα από αυτά παρουσιάζουν μέσα σε λίγα χρόνια προβλήματα στα μάτια και τους πνεύμονες.

Ακόμα πιο τραγική είναι η κατάσταση για τα παιδιά που εργάζονται σε φυτείες και ορυχεία των χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το υπουργείο Εξωτερικής Βοήθειας της Νορβηγίας, σε συνεργασία με τη "Γιούνισεφ" και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) και συμμετέχουν περίπου 350 αντιπρόσωποι 40 κρατών, διεθνών οργανισμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org