Πέμπτη 11 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΡΟΚΟ
«Απογαλακτίζεται» ο νέος βασιλιάς

 

ΡΑΜΠΑΤ.-

Εντονες συζητήσεις και σχόλια έχει προκαλέσει η αποπομπή τού, πάλαι ποτέ, ισχυρότατου άνδρα του Μαρόκου, Ντρις Μπασρί, πρώην, πλέον, υπουργού Εσωτερικών από το νέο βασιλιά Μοχάμεντ τον 6ο. Η απόφαση - έκπληξη, όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς, του νεαρού γιου του αποθανόντος βασιλιά Χασάν, συνδέεται, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, με δύο βασικά ζητήματα: τις εξελίξεις στη Δυτική Σαχάρα αλλά και τα μεταρρυθμιστικά σχέδια του νέου βασιλιά.

Από το 1981 είχε τον πλήρη έλεγχο του υπουργείου Εσωτερικών ο 51χρονος Μπασρί, ο οποίος ήταν αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της χώρας αλλά και υπεύθυνος για το φλέγον, για το Μαρόκο, ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας. Ο Μπασρί, ο οποίος ξεκίνησε την «καριέρα» του ως αστυνομικός επιθεωρητής, ήδη από το 1974 είχε αναλάβει καθήκοντα γραμματέα της κυβέρνησης, αρμόδιου για τη Δυτική Σαχάρα. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, ο Μπασρί ήταν το δεξί χέρι του βασιλιά Χασάν και καμία σημαντική απόφαση δε λαμβανόταν, χωρίς τη δική του γνωμοδότηση. Οι υπερεξουσίες που είχε αναλάβει ο Μπασρί φαίνεται ότι ενόχλησαν ιδιαιτέρως τον διάδοχο Μοχάμεντ τον 6ο, ο οποίος, χρησιμοποιώντας ως αφορμή την, εκ νέου, βίαιη καταστολή των μεγάλων διαδηλώσεων που συγκλονίζουν τις τελευταίες μέρες τη Δυτική Σαχάρα, απέλυσε το στενό συνεργάτη του πατέρα του και ανέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών στον Αχμέντ Μιντάουι.

Πάλι έκρυθμη η κατάσταση στη Δυτική Σαχάρα

Για άλλη μια φορά η Δυτική Σαχάρα φλέγεται από καθημερινές διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής από το Μαρόκο, οι οποίες επικεντρώνονται στην πόλη Ελ Αγιούν. Αν και το Ραμπάτ έχει καταφέρει να εμποδίσει κάθε διαρροή πληροφοριών από την περιοχή, το Μέτωπο Polisario, που ηγείται του κινήματος ανεξαρτησίας, υποστηρίζει ότι και κατά τη διάρκεια αυτών των διαδηλώσεων υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός νεκρών και τραυματιών, ενώ οι δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού, που βρίσκονται στην περιοχή, ενισχύονται καθημερινά από τη μαροκινή πρωτεύουσα.

Ο βασιλιάς Μοχάμεντ ο 6ος, σε τηλεοπτικό του μήνυμα για την επέτειο της κατάκτησης της Δυτικής Σαχάρας από το Μαρόκο το 1975, χαρακτήρισε «λανθασμένη ερμηνεία» τις θέσεις του Polisario και επανέλαβε ότι στόχος του είναι να ηγηθεί ενός ήρεμου και ενιαίου Μαρόκου. Ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προχωρήσει σε διεξαγωγή εκλογών για τη σύσταση ενός συμβουλευτικού συμβουλίου για το θέμα της Δυτικής Σαχάρας, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ο Μαροκινός βασιλιάς τόνισε, για άλλη μια φορά, ότι το Ραμπάτ θα τηρήσει τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ και προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, στην περιοχή της Δυτικής Σαχάρας στις 31 Ιούλη του 2000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ