Πέμπτη 11 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Οι αντάρτες ζητούν την ανεξαρτησία του Ατσέι δίχως δημοψήφισμα!

 

ΤΖΑΚΑΡΤΑ._

Μέρες Γιουγκοσλαβίας... θυμίζει η τρέχουσα κατάσταση στην Ινδονησία, καθώς μετά την ανεξαρτησία του κατεχόμενου Ανατολικού Τιμόρ, η επαρχία Ατσέι πλασάρεται δεύτερη στη λίστα που διαγράφει το μάλλον ταχύ διαμελισμό της χώρας. Αφορμή για μία τέτοια σκέψη αποτέλεσε η χτεσινή δήλωση στελέχους αυτονομιστικής ανταρτικής οργάνωσης στο Ατσέι, με την οποία απορρίφθηκε ασυζητητί η προχτεσινή πρόταση του προέδρου Ουαχίντ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας της πολυτάραχης αυτής επαρχίας. Ο Ντεούνγκου Αμπντουλάχ Σουάφι, εκπροσωπώντας το αυτονομιστικό «Κίνημα για Ελεύθερο Ατσέι»,μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους στο χωριό Λουενγκπούτου, το οποίο θεωρείται προπύργιο των αυτονομιστών ανταρτών, χαρακτήρισε τον πρόεδρο Ουαχίντ «ψεύτη και ληστή της χώρας μας», σημειώνοντας επί λέξει πως «το δημοψήφισμα είναι μόνον η φενάκη των αιτημάτων μας που εν ολίγοις μπορούν να συμπυκνωθούν σε μία λέξη: ανεξαρτησία»!

Αξιοσημείωτο είναι επιπλέον το γεγονός πως ο Σουάφι χρησιμοποίησε αρκετές φορές στη συνέντευξη Τύπου την προσφιλή στην Ουάσιγκτον «πολιτική» φρασεολογία περί «καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»... Περιττό, να συμπληρώσει κανείς, πως μετά απ' αυτές τις δηλώσεις, οι αντάρτες επανέλαβαν πως θα συνεχίσουν τον «ένοπλο αγώνα έως ότου η πλούσια σε πετρέλαιο (και όχι μόνον) επαρχία του Ατσέι κερδίσει την πλήρη ανεξαρτησία της και αποκόψει κάθε δεσμό με την κεντρική κυβέρνηση της Ινδονησίας».

Ως γνωστόν, προχτές, ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Ουαχίντ είχε ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της επαρχίας Ατσέι, προσφέροντας παράλληλα και καθεστώς αυτονομίας. Ωστόσο, αυτή η πρόταση του Ινδονήσιου Προέδρου, που προκάλεσε ορισμένες αντιδράσεις στο πολιτικό κατεστημένο που εκπροσωπεί, κυρίως μεταξύ άλλων, στο κόμμα ΓΚΟΛΚΑΡ, δεν προκάλεσε καμία συγκίνηση στους αυτονομιστές αντάρτες... Αλλωστε, χτες, το στέλεχος των αυτονομιστών ανταρτών Α. Σουάφι ήταν ξεκάθαρος όταν δήλωνε: «Οι ινδονησιακές δυνάμεις έχουν παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δε θέλουμε να έχουμε καμία σχέση με την Ινδονησία»! Το πιο ενδιαφέρον; Ο Α. Σουάφι ολοκλήρωσε τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου εκφράζοντας αυτό που στην Τζακάρτα αποτελεί έναν όχι και τόσο απίθανο εφιάλτη: «"Η Ινδονησία θα καταστραφεί και θα διαλυθεί»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ