Κυριακή 23 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απαγορευτικές οι τιμές των εισιτηρίων

Η «απελευθέρωση» των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών πυροδότησε απανωτές αυξήσεις στα εισιτήρια, ενώ ακριβά για τους εργαζόμενους είναι και τα άλλα μέσα μεταφοράς, όπως και το αυτοκίνητο

Η φιλοεφοπλιστική πολιτική των κυβερνήσεων, τόσο του ΠΑΣΟΚ παλιότερα όσο και της ΝΔ σήμερα, μετά και την απελευθέρωση των ναύλων, έχει οδηγήσει σε μια συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών των εισιτηρίων των ακτοπλοϊκών γραμμών και στην ξέφρενη αύξηση των εφοπλιστικών κερδών. Η ύπαρξη τριών μόνο μεγάλων εταιρειών στην ακτοπλοΐα («ΑΝΕΚ», «Hellenic Seaways», «Attica Group») οι οποίες και λυμαίνονται τον κλάδο, έχει οδηγήσει στην αισχροκέρδεια, αφού μόνο τους τελευταίους έξι μήνες έχουν γίνει απανωτές αυξήσεις.

Οσον αφορά την εργατική οικογένεια και τις διακοπές της, τα ελληνικά νησιά πλέον έχουν γίνει απαγορευτικά. Και αυτό γιατί για να ταξιδέψει μία τετραμελής οικογένεια προς κάποιο νησί, χρειάζεται να δώσει σχεδόν παραπάνω από το μισό επίδομα αδείας, εκτός βέβαια από τα άλλα παρατράγουδα που έχει να αντιμετωπίσει, όπως πολύωρες καθυστερήσεις δρομολογίων κ.ά.

Συγκεκριμένα, για να ταξιδέψει μια τετραμελής οικογένεια από το λιμάνι του Πειραιά για την Κρήτη και τα Χανιά με την «ΑΝΕΚ» θα χρειαστεί να πληρώσει 30 ευρώ το άτομο για εισιτήριο οικονομικής θέσης και 86 ευρώ για το αυτοκίνητο. Δηλαδή, μόνο για να πάει πρέπει να δώσει πάνω από 200 ευρώ, αν βγάλει τα εισιτήρια μετ' επιστροφής θα έχει κάποια έκπτωση της τάξης του 20%, ωστόσο και πάλι το ποσό θα ξεπεράσει τα 350 ευρώ! Να σημειωθεί ότι πέρσι για τον ίδιο προορισμό μετ' επιστροφής χρειαζόταν να δώσει 250 ευρώ. Οι αυξήσεις, δηλαδή, μέσα σε ένα χρόνο ξεπερνούν το 50%!


Παρόμοια και ακριβότερα είναι τα εισιτήρια για τα άλλα νησιά και ιδιαίτερα αυτά που ονομάζονται «άγονης γραμμής» ή τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, για τα οποία και δεν υπάρχει συχνή συγκοινωνία. Για παράδειγμα, για να ταξιδέψει στην οικονομική θέση μια τετραμελής οικογένεια με αυτοκίνητο στη Λέσβο μετ' επιστροφής χρειάζεται το λιγότερο 400 ευρώ, ενώ πέρσι ήθελε 340 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι δεν αναφέρουμε τα εισιτήρια των ταχύπλοων που έχουν οι εταιρείες και κάνουν τα ταξίδια σε πολύ μικρότερο χρόνο. Αν λοιπόν κάποιος θέλει να ταξιδέψει με ταχύπλοο τότε το κόστος του κάθε εισιτηρίου ανεβαίνει κατά 10 με 15 ευρώ παραπάνω.

Και το ΚΤΕΛ κοστίζει

Οι μετακινήσεις των παραθεριστών στην περίπτωση που δε χρησιμοποιήσουν πλοίο, μπορεί να κοστίζουν κάπως λιγότερο, όμως, σε σχέση με τα χαμηλά εισοδήματα των εργαζομένων, τα ποσά είναι σημαντικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι τιμές των εισιτηρίων των ιδιωτικών ΚΤΕΛ για Θεσσαλονίκη, είναι 33 ευρώ το άτομο (πέρσι 30), για Κέρκυρα 40 ευρώ μαζί με το καράβι από Ηγουμενίτσα, για την Κεφαλλονιά 31 ευρώ, τη Χαλκιδική 33 ευρώ και τη Ζάκυνθο 25,90 ευρώ.

Αν κάποιος για τις μετακινήσεις του προτιμήσει να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητό του τότε θα πληρώσει και πάλι αρκετά χρήματα, καθώς η βενζίνη έχει εδώ και καιρό υπερβεί το 1 ευρώ το λίτρο και τα διόδια έφτασαν τα 2 ευρώ, με προοπτική νέας αύξησης σύντομα...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκατοντάδες ευρώ πρέπει να δώσει μια οικογένεια για να ταξιδέψει με πλοίο (2025-04-17 00:00:00.0)
Φεύγουν και οι τελευταίοι, με τις τσέπες λεηλατημένες (2023-08-15 00:00:00.0)
Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες «φωτιά» για τα λαϊκά στρώματα (2023-07-12 00:00:00.0)
Είδος πολυτελείας η καλοκαιρινή «ανάσα» για τους εργαζόμενους (2008-08-10 00:00:00.0)
Τιμές ...κρουαζιέρας με σαπάκια (2007-07-08 00:00:00.0)
Αυξήσεις - φωτιά στα εισιτήρια ακτοπλοΐας (2002-04-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ