Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου η διαπίστωση πως η πολιτική της απορρίπτεται από διαρκώς αυξανόμενα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων
Εντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου η απότομη άρση της εμπιστοσύνης των λαϊκών στρωμάτων στην πολιτική των «μεταρρυθμίσεων», γεγονός που σημαίνει ότι συνειδητοποιείται από ολοένα και περισσότερους ο αντιδραστικός και αντιλαϊκός χαρακτήρας τους.
Πίσω από το κλίμα ευφορίας και θριαμβολογίας που καλλιεργεί εκμεταλλευόμενη το «σταθερό προβάδισμα» σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, το κυβερνητικό επιτελείο διακρίνει ότι επί της ουσίας η κυβερνητική πολιτική αποδοκιμάζεται και απορρίπτεται από διαρκώς αυξανόμενα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων.
Παρόλο που η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις «μεταρρυθμίσεις» - η χτεσινή επιστολή που έστειλαν οι συναρμόδιοι υπουργοί στους «κοινωνικούς εταίρους» για τη συγκρότηση της «επιτροπής εμπειρογνωμόνων» για το Ασφαλιστικό επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές - ωστόσο δεν μπορεί να αγνοήσει τα «ποιοτικά» και «μυστικά» μηνύματα των δημοσκοπήσεων. Ακριβώς γιατί δείχνουν ότι μπορεί οι «δυσάρεστες εκπλήξεις» από τη δυσαρέσκεια που επικρατεί στους «από κάτω» να προκύψουν ανά πάσα στιγμή...
Τον προβληματισμό που υπάρχει εξέφρασε με εύληπτο τρόπο ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, Ν. Καραχάλιος: «Το ανησυχητικό μήνυμα είναι ότι υποχωρεί κατά 10%, που είναι σημαντικό ποσοστό, το αίτημα για μεταρρυθμίσεις», παραδέχτηκε μιλώντας χτες στον «Αλφα 9,89», όπου μεταρρυθμίσεις εννοεί την επίθεση κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού. Μάλιστα, αναρωτήθηκε «τι υποχώρηση θα είχαμε (σ.σ. στα γκάλοπ) αν ήταν ακόμα πιο τολμηρές οι μεταρρυθμίσεις». Η εύκολη εξήγηση που έσπευσε ο ίδιος να δώσει είναι ότι «έχουμε μάλλον μια κοινωνία που είναι ικανοποιημένη με τη μετριότητα και τη στασιμότητα των τελευταίων ετών και τη νοοτροπία ενός κλίματος βολέματος και εφησυχασμού...».
Ομως, και ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής στην ομιλία του χτες στη Βουλή προσπάθησε να υπερασπιστεί τις «μεταρρυθμίσεις», επιχειρώντας να πείσει ότι είναι «καλό για όλους»: «Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που προωθούμε εγγυώνται όφελος για όλους τους πολίτες», υποστήριξε, συμπληρώνοντας ότι «ενισχύουν την κοινωνική δικαιοσύνη, θεμελιώνουν σταθερούς και αποτελεσματικούς κανόνες, κοινούς για όλους, διασφαλίζουν ισχυρό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και των συμφερόντων των πολιτών». Πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας, κι επειδή προφανώς δεν αρκεί, ανακάλυψε και τους «εχθρούς» και τους υπονομευτές των «μεταρρυθμίσεων» στους «εκφραστές της συντήρησης» και τις «αντιδράσεις των βολεμένων, που δε θέλουν ν' αλλάξει τίποτα».
Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση κάνει ήδη όνειρα για δεύτερη τετραετία με αφορμή την τελευταία δημοσκόπηση της MRB. «Είναι γκάλοπ δεύτερης 4ετίας. Αλλά η δεύτερη 4ετία πρέπει να συνδυαστεί με ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων γιατί αυτή θα είναι και η σφραγίδα που θα αφήσει η ΝΔ στον τόπο και ο Κ. Καραμανλής», αποφάνθηκε ο Ν. Καραχάλιος.