Στην υπεράσπιση ισορροπιών που αφορούν τους δικομματικούς συσχετισμούς προσώπων - ιδίως ανώτερων στελεχών - στη Δημόσια Διοίκηση, στη Δικαιοσύνη, στην Αστυνομία και τους υπόλοιπους κρατικούς μηχανισμούς, απέδειξε ότι εξαντλεί το ΠΑΣΟΚ την ...υπεράσπιση της δημοκρατίας, με τη χτεσινή τοποθέτηση του προέδρου του, Γιώργου Παπανδρέου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για το χώρο των ανώτερων και ανώτατων στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, της Δικαιοσύνης και των Ενόπλων Δυνάμεων. Οπως είπε, «αντί της αξιοκρατίας, έχουμε τους διωγμούς και την κομματική ευνοιοκρατία που έχουν προκαλέσει τη διάλυση στις λειτουργίες της Δημόσιας Διοίκησης. Καταργήσατε την αυτονομία των υπηρεσιακών συμβουλίων. Μειώσατε τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για τις θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο. Απομακρύνατε όλους τους Γενικούς Διευθυντές των υπουργείων και 25.000 έμπειρα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης από τις θέσεις ευθύνης με μια διάταξη νόμου τριών σειρών που ψηφίσατε εσείς απελπιστικά μόνοι». Επίσης, έκανε αναφορές σε περιπτώσεις δικαστικών και στρατιωτικών που οδηγήθηκαν σε παραίτηση.
Προσπερνώντας τις υπογεγραμμένες από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ συμφωνίες για την ελεύθερη δράση ξένων μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, ο Γ. Παπανδρέου, επιχείρησε να παρουσιάσει τα θέματα των απαγωγών των Πακιστανών και των υποκλοπών ως λανθασμένους κυβερνητικούς χειρισμούς. Οπως είπε, «στη χώρα μας, στη δημοκρατική Ελλάδα του 2006, άνθρωποι έπεσαν θύματα απαγωγών. Απαγωγές από όργανα της κρατικής εξουσίας. Οργανα κρατικής εξουσίας παρανόμησαν. Αυτό καλύπτετε. Αυτό υιοθετείτε με τη στάση σας». Επίσης, χαρακτήρισε τις υποκλοπές ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο κατά της δημοκρατίας». Εκανε, μάλιστα, προσωπική επίθεση στον Κ. Καραμανλή, λέγοντας ότι «πρωθυπουργός που συγκαλύπτει είναι εξαρτημένος πρωθυπουργός. Εξαρτημένος από φίλους και εχθρούς που γνωρίζουν την αλήθεια. Ομηρος όσων μπορούν να την αποκαλύψουν. Ομηρος όσων τη συγκαλύπτουν. Ομηρος αδιαφανών μηχανισμών. Αναγκασμένος να είναι προστάτης παρακρατικών και άγνωστων μηχανισμών».