Πέμπτη 8 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Προαναγγελίες και ολίγες απελευθερώσεις

Από την απελευθέρωση χτες κάποιων από τους κρατούμενους των κατοχικών δυνάμεων στη Βαγδάτη

Associated Press

Από την απελευθέρωση χτες κάποιων από τους κρατούμενους των κατοχικών δυνάμεων στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Μέχρι τα τέλη του χρόνου, το σύνολο των ιταλικών κατοχικών στρατευμάτων θα έχει αποσυρθεί από το Ιράκ, επανέλαβε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον Ιρακινό ομόλογό του, Χοσιάρ Ζεμπάρι, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Μάσιμο ντ' Αλέμα. Οι ιταλικές δυνάμεις αριθμούν 2.700 άνδρες στο Νότιο Ιράκ και από την άνοιξη του 2003 μέχρι σήμερα καταγράφουν 31 απώλειες.

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο ενός «σχεδίου ενίσχυσης της ενότητας του ιρακινού λαού», όπως το αποκαλεί ο σιίτης πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, απελευθερώθηκαν, χτες, 594 Ιρακινοί κρατούμενοι. Το «σχέδιο» του Μάλικι αναφέρεται σε περίπου 2.500 Ιρακινούς. Συνολικά, μέχρι τα τέλη Απρίλη, οι περισσότερες εκτιμήσεις (καθώς δεν υπάρχουν διασταυρωμένα αδιάσειστα στοιχεία) συνέκλιναν στο ότι στις φυλακές κρατούνται περίπου 28.700 Ιρακινοί, εκ των οποίων οι 15.837 έχουν συλληφθεί από τις κατοχικές δυνάμεις. Οπως και σε αυτούς που πρόκειται να απελευθερωθούν, στους περισσότερους δεν έχει καν απαγγελθεί κάποια κατηγορία και απλώς θεωρούνται «ύποπτοι για συνεργασία με τους αντάρτες».

Εγκαταλειμμένοι, όμως, σε δρόμους μιας απομακρυσμένης συνοικίας της Βαγδάτης εντοπίστηκαν χτες και 17 από τους 50 ανθρώπους που απήχθησαν, τη Δευτέρα, από κεντρικούς σταθμούς της πρωτεύουσας από αγνώστους που φορούσαν στολές της αστυνομίας. Οι περισσότεροι από τους 17 έφεραν σημάδια σοβαρών βασανισμών, αλλά και τραύματα από σφαίρες, χωρίς κανείς, μέχρι χτες το απόγευμα τουλάχιστον, να δώσει στοιχεία για την ταυτότητα των απαγωγέων.

Τέλος, νέες επιθέσεις σημειώθηκαν, και χτες, στη Βαγδάτη και σε άλλες πόλεις. Συγκεκριμένα, στην πρωτεύουσα από δύο διαφορετικές βομβιστικές επιθέσεις σκοτώθηκαν 6 αξιωματικοί της αστυνομίας και 1 πολίτης, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 4 αστυνομικοί. Ενας ακόμη πολίτης σκοτώθηκε όταν όλμοι έπληξαν το σπίτι του, ενώ 1 Αμερικανός στρατονόμος σκοτώθηκε από βόμβα. Αργά το απόγευμα, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε ανοιχτή αγορά της σιιτικής συνοικίας Σούλα, σκοτώνοντας, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 2 πολίτες και τραυματίζοντας 12, σε άλλη μια σαφώς ύποπτη επίθεση.

Επιθέσεις σημειώθηκαν, επίσης, σε Μοσούλη, Τικρίτ, Κιρκούκ και Μπαακούμπα, με 6 νεκρούς. Στη Μοσούλη, συνεχίστηκαν, χτες, οι περίεργες επιθέσεις που έχουν αρχίσει τις τελευταίες ημέρες με στόχους φοιτητές Πανεπιστημίων. Τα χτεσινά θύματα ήταν τρία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ