Πέμπτη 8 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΟΗΕ
Παραμένει «θετικό» το κλίμα για το «πακέτο»

«Πιθανή» μια ιρανική απάντηση μέχρι τα τέλη του μήνα εκτιμά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, επαναλαμβάνοντας ότι η Μόσχα δε συνηγορεί σε κυρώσεις ακόμη και αν απορριφθεί το «πακέτο κινήτρων»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το Ιράν θα μπορεί, στο μέλλον, εφόσον πληρωθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να εμπλουτίζει ουράνιο στο έδαφός του, με βάση το «πακέτο προτάσεων» στο οποίο κατέληξαν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μαζί με τη Γερμανία και δόθηκε, την Τρίτη, από τον Χαβιέ Σολάνα στην Τεχεράνη. Αυτό υποστηρίζει η αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», επικαλούμενη Αμερικανούς αλλά και άλλους δυτικούς διπλωμάτες.

Σύμφωνα, πάντα, με αυτές τις πηγές, εφόσον η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ολοκληρώσει τους ελέγχους της στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και πιστοποιήσει πέραν πάσης αμφιβολίας τον ειρηνικό του χαρακτήρα, τότε το Ιράν θα μπορεί να επαναλάβει τη διαδικασία εμπλουτισμού. Ολα αυτά, όμως, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, αφορούν το απώτερο μέλλον.

Στην παρούσα φάση, ως «καλό πρώτο βήμα» θεωρείται το γεγονός ότι η Τεχεράνη δεν απέρριψε, εκ προοιμίου, το «πακέτο κινήτρων». Αυτό ακριβώς ήταν το περιεχόμενο της σχετικής δήλωσης του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος, όμως, ισχυρίστηκε ότι χρειάζεται ακόμη χρόνος. Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, επέμενε στην αρχική αισιόδοξη άποψή του ότι «έγινε ήδη ένα μεγάλο βήμα» και θεωρούσε «μάλλον αναγκαία» την πραγματοποίηση επιπλέον διαβουλεύσεων με βάση το «πακέτο».

Δε στηρίζει η Μόσχα κυρώσεις

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά του, εκτιμούσε ως εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο η ιρανική ηγεσία να δώσει την οριστική της απάντηση ως προς το «πακέτο κινήτρων» μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα, αν και δεν έχει οριστεί κάποιο χρονοδιάγραμμα. Ο Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε ότι στην Τεχεράνη έχει τεθεί η προϋπόθεση της διακοπής της διαδικασίας εμπλουτισμού όσο διεξάγονται συζητήσεις, στοιχείο που επανέλαβε και η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ο Λαβρόφ, πάντως, έσπευσε να επαναλάβει ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να υποστηρίξει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ιράν από το Συμβούλιο Ασφαλείας, σε περίπτωση απόρριψης του «πακέτου», συμπληρώνοντας ότι για να υπάρξουν κυρώσεις «θα πρέπει η Τεχεράνη να έχει παραβιάσει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων» την οποία έχει υπογράψει. «Προς το παρόν, δεν έχει τεθεί κανένα τέτοιο ζήτημα» κατέληξε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Από την άλλη, η Τεχεράνη, και χτες, έδινε «θετικά σήματα». Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μανουσέρ Μοτακί, δήλωνε ότι η χώρα του «προτιμά τη συνεργασία από την αναμέτρηση» και εξέφραζε την άποψη ότι «μέσα από διαβουλεύσεις και εφόσον υπάρχει καλή θέληση, τότε σίγουρα υπάρχει κοινό έδαφος για την εξεύρεση λύσης». Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, αναμενόμενη ήταν η, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, μείωση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ