Πέμπτη 8 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Βασικό στοιχείο η ισοτιμία στις σχέσεις

Απάντηση έδωσε, έστω και με έμμεσο τρόπο, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας στις πιέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα και από την πλευρά της Ρωσίας, από το μεγάλο μονοπωλιακό κεφάλαιο της χώρας, για ν' ανοίξει διάπλατα τις «πόρτες» για τη διείσδυσή του στην ντόπια οικονομία. Πρόσφατο παράδειγμα ήταν η ανακοίνωση των προθέσεων της ΓΚΑΖΠΡΟΜ να τριπλασιάσει τις τιμές του φυσικού αερίου που πουλά στη Λευκορωσία.

Ετσι, ο Αλεξάντρ Λουκασένκο ξεκαθάρισε πως θεωρεί ότι ο ισχυρισμός πως η Λευκορωσία επιδιώκει τη δήθεν «φιλία» με τη Ρωσία για να αγοράζει φθηνά το ρώσικο φυσικό αέριο και πετρέλαιο είναι αβάσιμος. «Δεν είναι έτσι. Εμείς είμαστε σε θέση να συνεργαστούμε με τη Ρωσική Ομοσπονδία επειδή η οικονομία μας λειτουργεί προς όλες τις κατευθύνσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας σε πρόσφατη συνέντευξή του και πρόσθεσε πως οι επιχειρήσεις της Λευκορωσίας στις συνθήκες του ανταγωνισμού, και μέσα στα πλαίσια της Ενωσης Λευκορωσίας και Ρωσίας, αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Σύμφωνα με τα λόγια του Λουκασένκο, οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου δε θα επηρεάσουν τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας. «Κανένα πρόβλημα σχετικά με το φυσικό αέριο δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη φιλία της Λευκορωσίας και της Ρωσίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος.

Σημειώνοντας τη θετική τάση της αύξησης του ΑΕΠ, ο Αλ. Λουκασένκο δήλωσε: «Δε γίναμε πλούσιοι, όπως η Ρωσία. Αλλά οι επιχειρήσεις μας δουλεύουν καλά, αν και δεν έχουν μεγάλα κέρδη, επειδή μας "πνίγουν" οι τιμές στα καύσιμα. Μόνο το φυσικό αέριο το εισάγουμε με τιμές που είναι χαμηλότερες από τις τιμές της αγοράς, αλλά οι τιμές αυτές είναι μεγαλύτερες σε σχέση με τις εσωτερικές τιμές στη Ρωσία. Γι' αυτό η Λευκορωσία αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στον ανταγωνισμό με τα ρωσικά εμπορεύματα. Ενώ το πετρέλαιο και την ηλεκτρική ενεργεία τα αγοράζουμε με βάση τις παγκόσμιες τιμές».

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο δεν παρέλειψε να σημειώσει πως «η οικονομία της Λευκορωσίας εξασφαλίζει την εργασία περίπου 5 εκατομμυρίων Ρώσων», αφού, ανορθώνοντας τις μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις της, βοήθησε στην έξοδο από την κρίση εκείνων των ρωσικών επιχειρήσεων, που συνδέονταν με τις λευκορώσικες επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας πρόσθεσε πως θα εξακολουθεί να εφαρμόζει τις συμφωνίες με τη Ρωσία, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε «η παραίτηση από την υλοποίηση των συμφωνιών για την Ενωση θα σήμαινε τον πολιτικό θάνατο του Λουκασένκο, όμως πρέπει να καταλάβουμε ότι σήμερα το πρόβλημα δεν είναι η τιμή του φυσικού αερίου. Η Λευκορωσία είναι έτοιμη να αγοράζει το γαλάζιο καύσιμο της Ρωσίας ακόμη και με 200$ για χίλια κυβικά μέτρα. Ομως μόνο στην περίπτωση που Λευκορώσοι και Ρώσοι έχουν ίσιους όρους», γιατί «στις σημερινές συνθήκες μια αύξηση τιμών στο φυσικό αέριο θα σήμαινε για τη Λευκορωσία την αναγκαιότητα αναζήτησης δυνατοτήτων και μέσων για την αναπλήρωση μέσω άλλων κατευθύνσεων της συνεργασίας της με τη Ρωσία», συμπλήρωσε.

Ο Λουκασένκο επίσης σημείωσε πως στη Λευκορωσία διεξάγεται συγκεκριμένη προσπάθεια για τη μέγιστη χρησιμοποίηση των ντόπιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Σιγά σιγά θα βγούμε από την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας υπογράμμισε πως χάρη στην πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία 15 χρόνια στη Λευκορωσία, δεν πέρασαν τα εθνικιστικά σχέδια ενάντια στους Ρώσους που είχαν τεθεί σε εφαρμογή, προσθέτοντας πως «δεν ήταν εύκολο να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση».


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ