Πέμπτη 8 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι διώξεις συνεχίζονται

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την κατηγορία ότι «καλεί σε άρνηση στράτευσης» αντιμετωπίζει στη δίκη της, που άρχισε χτες στην Ιστανμπουλ, η Περιχάν Μαγκντέν, δημοσιογράφος, η οποία είχε πάρει συνέντευξη από τον αρνητή στράτευσης Μεχμέτ Ταρχάν ενόσω ήταν φυλακισμένος. Σε περίπτωση καταδίκης της η Μαγκντέν αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι δύο ετών. Εξω από το δικαστήριο σημειώθηκαν χτες εκτεταμένα επεισόδια. Εθνικιστές συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας συνθήματα όπως «κάθε Τούρκος γεννά ένα στρατιώτη», συνεπλάκησαν με αστυνομικούς και υποστηρικτές της Μαγκντέν.

Σε μία παρόμοια περίπτωση στις αρχές του έτους αποσύρθηκαν οι κατηγορίες σε βάρος του Τούρκου μυθιστοριογράφου Ορχάν Παμούκ για «προσβολή της τουρκικής ταυτότητας», που του είχαν απαγγελθεί επειδή ελβετική εφημερίδα δημοσίευσε άρθρο του όπου υποστήριζε ότι «30.000 Κούρδοι και ένα εκατομμύριο Αρμένιοι σκοτώθηκαν και κανένας εκτός από εμένα δεν τόλμησε να μιλήσει γι' αυτό».

Στο μεταξύ, χτες η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) ανέφερε ότι πρέπει να τερματιστεί άμεσα η πρακτική του βασανισμού μέσω της απομόνωσης στις φυλακές Τύπου F - τα Λευκά Κελιά - επισημαίνοντας ότι η απεργία πείνας που άρχισε το 2000, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους 128 άνθρωποι, συνεχίζεται.

Τέλος, χτες έγινε γνωστό ότι δικαστήριο της Αγκυρας έθεσε τον πρώην πρωθυπουργό Νετζμετίν Ερμπακάν υπό κράτηση κατ' οίκον για 11 μήνες επειδή «πλαστογράφησε έγγραφα για να υπεξαιρέσει από το κράτος εκατομμύρια τουρκικές λίρες». Η δίωξη στρεφόταν ουσιαστικά εναντίον του τουρκικού πολιτικού ισλάμ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ