Πέμπτη 8 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Ο αγωνιστικός προσανατολισμός έφερε αποτέλεσμα

Εξοπλισμένη με την πείρα και αυτής της σοβαρής μάχης, η Ομοσπονδία κλιμακώνει την πάλη της, πρωτοστατώντας στους αγώνες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος

Η πανοικοδομική απεργία στις 30 του Μάη ήταν ένας από τους κορυφαίους σταθμούς στη μάχη της Σύμβασης
Η πανοικοδομική απεργία στις 30 του Μάη ήταν ένας από τους κορυφαίους σταθμούς στη μάχη της Σύμβασης
Υστερα από μια μακρόχρονη, πολύμορφη και συντονισμένη μάχη, με κορυφαίους σταθμούς την απεργία του ΠΑΜΕ στις 13 του Απρίλη, την Πρωτομαγιά και την πρόσφατη πανοικοδομική απεργία στις 30 του Μάη, η Ομοσπονδία Οικοδόμων υπέγραψε τη Δευτέρα τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τους εργοδότες, μετά από αλλεπάλληλες διαπραγματευτικές συναντήσεις. Αντιπαλεύοντας την αδιαλλαξία της εργοδοσίας, η οποία είχε οχυρωθεί πίσω από το 2,9% που υπέγραψε η ΓΣΕΕ, η Ομοσπονδία μαζί με τους οικοδόμους έδωσαν άλλη μια σημαντική μάχη, πρόβαλαν το σύνολο των αιτημάτων τους, απέδειξαν ότι η θεωρία περί αναποτελεσματικότητας των αγώνων «πιάνει» μόνο σ' αυτούς που δε θέλουν να παλέψουν.

Με τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τα μεροκάματα των οικοδόμων αυξάνονται κατά 4% από την αρχή του χρόνου και κατά 3% από την 1η του Σεπτέμβρη 2006. Οι αυξήσεις που απέσπασαν οι οικοδόμοι με τη νέα σύμβαση προστίθενται πάνω σε μεροκάματα που - κατά τεκμήριο - βρίσκονται υψηλότερα από τα μεροκάματα άλλων κλάδων ή αυτά που συνομολογεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη στον κλάδο χωρίς τριετία από την 1η του Σεπτέμβρη διαμορφώνεται στα 43,55 ευρώ (για άγαμο), όταν το αντίστοιχο μεροκάματο για τον άγαμο εργάτη που δεν έχει προϋπηρεσία, την 1η του Σεπτέμβρη του 2006, σύμφωνα με τη νέα ΕΓΣΣΕ που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, θα είναι μόλις 27,96 ευρώ!

Επιπρόσθετα, εξασφαλίστηκε και μια 7η τριετία (από τις 6 που ίσχυαν πριν), που για τους δικαιούχους της σημαίνει επιπλέον αύξηση 5% στο μεροκάματό τους. Δηλαδή, το μεροκάματο ενός τεχνίτη που βρίσκεται στην 7η τριετία - από τη στιγμή που η σύμβαση τεθεί σε ισχύ - διαμορφώνεται στα 67,53 ευρώ για τον άγαμο και στα 72,53 ευρώ για τον έγγαμο. Αντίστοιχα, από την 1η του Σεπτέμβρη τα ποσά αυτά γίνονται 69,55 ευρώ για τον άγαμο και 74,70 ευρώ για τον έγγαμο.

Μάχη με πολλαπλά οφέλη

Μιλώντας στον «Ρ» για την υπογραφή της σύμβασης ο Γιάννης Πάσουλας σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Ο κλάδος έδωσε μια σοβαρή και αποφασιστική ταξική μάχη, που δεν περιορίστηκε μόνο στην ποσοστιαία αύξηση του μεροκάματου, αλλά άνοιξε διάπλατα το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ, μέσα από τις γραμμές του οποίου δρα η Ομοσπονδία. Το αποτέλεσμα της αγωνιστικής διαπραγμάτευσης με τους εργοδότες για τη σύμβαση έχει ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο που η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προσπαθούν να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους στη λογική της αναποτελεσματικότητας των αγώνων και της ταξικής συναίνεσης. Η σύμβαση ήταν αποτέλεσμα του αγωνιστικού προσανατολισμού της Ομοσπονδίας, της συντονισμένης δράσης με τους εργαζόμενους άλλων κλάδων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Ηταν μια μάχη ενάντια και στα επιπλέον εμπόδια που έθεσε στις διαπραγματεύσεις η κατάπτυστη συμφωνία της ΓΣΕΕ για "αυξήσεις" 0,77 ευρώ τη μέρα στους μισθούς και τα μεροκάματα».

Συνεχίζουμε χωρίς να υποτιμούμε τις δυσκολίες

«Η μάχη της σύμβασης είχε βαθιά ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά», τόνισε ο συνδικαλιστής. «Πιο αποφασιστικά η Ομοσπονδία άνοιξε τη συζήτηση για την αναγκαιότητα να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης συνολικά στο συνδικαλιστικό κίνημα υπέρ των εργαζομένων. Να καταδικαστούν σε όλα τα μέτωπα τα κόμματα του κεφαλαίου. Μέσα από τη σύμβαση πήραν απάντηση και τα επικίνδυνα ιδεολογήματα που πρόβαλλε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όλο το προηγούμενο διάστημα, για την ανάγκη υπεράσπισης της "ανταγωνιστικότητας" και συμβολής των εργαζομένων στην "ανάπτυξη" των καπιταλιστικών κερδών. Ιδεολογήματα που υποθηκεύουν το μέλλον της εργατικής τάξης.

Εξοπλισμένη με την πείρα και από αυτή τη σοβαρή μάχη και χωρίς καθόλου να υποτιμά τις δυσκολίες, η Ομοσπονδία θα συνεχίσει με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την πάλη για την προάσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου, πρωτοστατώντας στους αγώνες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ