Πέμπτη 8 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Ισοτιμία» στον εμπαιγμό

Σχετικά με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Απασχόλησης με τον τίτλο «Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών, όσον αφορά στην πρόσβαση στην απασχόληση, στην επαγγελματική εκπαίδευση και προώθηση, τους όρους και τις συνθήκες εργασίας», που παρουσίασαν προχτές ο υπουργός και ο υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, έχουμε να κάνουμε το εξής σχόλιο: Δεν αμφισβητεί κανείς ότι η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο δουλιάς είναι ένα υπαρκτό και σοβαρό πρόβλημα με πολλές πλευρές και προεκτάσεις. Είναι επίσης αναμφισβήτητο ότι η μητρότητα είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά που συνιστούν τις βιολογικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων.

Ούτε η ΝΔ ως κυβέρνηση σήμερα, ούτε, πολύ περισσότερο, το ΠΑΣΟΚ, που επί σειρά ετών ήταν στην κυβερνητική εξουσία, είχαν πολιτική προστασίας της μητρότητας. Αυτό που είχαν ήταν κάποιες άδειες και αποσπασμένες παροχές για τη μητέρα και την οικογένεια, που σε μεγάλο βαθμό έχουν εμπορευματοποιηθεί ή συρρικνωθεί. Πολλές γυναίκες έχουν υποχρεωθεί να κρύψουν ή να αρνηθούν την εγκυμοσύνη τους για να προσληφθούν σε μια θέση εργασίας, συχνά μερικής απασχόλησης, υποβαθμισμένη και κακοπληρωμένη. Πολλές γυναίκες έχουν απολυθεί ή απολύονται γιατί είναι έγκυες και ποτέ ένας εργοδότης δεν έχει κάτσει στο σκαμνί.

Μήπως αυτό δεν είναι παρενόχληση του δικαιώματος στη μητρότητα, συνεπώς διάκριση λόγω φύλου; Ποιος εργοδότης υπέστη κυρώσεις, επειδή δεν προσέλαβε γυναίκα στην επιχείρησή του ή απέλυσε έγκυο; Εύκολα βρίσκουν τρόπους και επιχειρήματα για να ξεφύγουν από τις ποινικές κυρώσεις, αυτή είναι η πραγματικότητα. Κανείς μέχρι τώρα, ούτε και πρόκειται να γίνει με την ψήφιση του νομοσχεδίου, τις προτροπές και τα ευχολόγια. Για τον απλό λόγο ότι η εργοδοσία είναι ασύδοτη και είναι αυτή που στηρίζει τον καπιταλισμό και την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης.

Από τη γυναικεία εργατική δύναμη το κεφάλαιο κερδίζει περισσότερα γιατί τη χρησιμοποιεί κατά κόρον σε ευέλικτες και ελαστικές μορφές εργασίας, εκεί δηλαδή που η εκμετάλλευση πολλαπλασιάζεται. Η υπερεκμετάλλευση της γυναίκας, η καταπίεσή της και η σεξουαλική της παρενόχληση είναι συστατικά στοιχεία μιας πολιτικής που όλα τα οργανώνει και τα διευθετεί με βάση το κέρδος.


Αιμ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ