Κυριακή 2 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Καθ' οδόν ...
Στην Κω

Σήμερα θα βρεθούμε στον τόπο του Ιπποκράτη, στο καταπράσινο νησί με το υγιεινό κλίμα, το εύφορος έδαφος και τις απέραντες αμμουδιές. Είναι ένα νησί που λατρεύεται από τους ταξιδιώτες, αλλά και ένα νησί που λάτρεψε τον Ασκληπιό, τον Κυπαρίσσιο και τον Απόλλωνα

Οι φυσικές ομορφιές της Κω, τα υπέροχα μνημεία της, αλλά και ζωντανή παράδοση συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Στο νησί με την πλούσια μυθική παράδοση, στην οποία αντικατοπτρίζεται η πραγματική ιστορία του, που συνδέεται με γεωλογικές μεταβολές και πληθυσμιακές ανακατατάξεις. Η Κως δέχτηκε τις επιδράσεις τόσο του μινωικού ( 2000-1500π.Χ) περίπου όσο και του μυκηναϊκού πολιτισμού (1600-1100), ενώ οι Δωριείς από την Πελοπόννησο εγκαταστάθηκαν στο νησί το 1100 π.Χ. επιβάλλοντας το γλωσσικό τους ιδίωμα. Με μοναρχικό και στη συνέχεια ολιγαρχικό πολίτευμα τον 8ο αιώνα, και διοικήθηκε αργότερα με αιρετή αρχοντιά, ενώ από τον 7ο αιώνα μετείχε στη δωρική εξάπολη. Μετά το τέλος του 6ου αιώνα έγιναν υποτελείς των Περσών. Οι κάτοικοι του νησιού από πολύ νωρίς στράφηκαν στο εμπόριο, στη ναυτιλία, ενώ μεγάλη ανάπτυξη γνώρισαν η σηροτροφία και η παραγωγή εξαιρετικά λεπτών υφασμάτων. Ομως την ίδια στιγμή άνθιζαν και τα γράμματα, οι τέχνες και οι επιστήμες και κυρίως η ιατρική. Εκεί γεννήθηκε ο Ιπποκράτης 460-357 π.Χ. και εκεί έζησαν οι μεγάλοι γιατροί της αρχαιότητας τον 4ο αιώνα Π.χ. ιδρύθηκε στην Κω, ένα από τα σημαντικότερα θεραπευτήρια της αρχαιότητας, το Ασκληπιείον.

Το νησί ακολούθησε τις τύχες των άλλων Δωδεκανήσων την περίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου και γνώρισε μεγάλη άνθηση στις τέχνες, στην ποίηση στον αθλητισμό. Κατά τη βυζαντινή εποχή ανήκε στο Θέμα των Νήσων και υπέστη πολλές καταστροφές. Από το 1204 έως το 1282 ανήκε στους Βενετούς και στον άρχοντα Λέοντα Γαβαλά.


Ξεκινώντας την περιήγηση από την πρωτεύουσα της Κω, θα επισκεφτούμε τα ορεινά χωριά του Ασφεδονιού στις παρυφές της υψηλότερης κορυφής του νησιού και του όρους Δίκαιο που φτάνει τα 846 μέτρα. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και στρίβει στο Ζηπάρι. Ακολουθώντας νοερά τη ραχοκοκαλιά του νησιού ανεβαίνουμε στο πανέμορφο Πυλί και θα συνεχίσουμε την πορεία μας μέχρι να φτάσουμε το παλιό χωριό με το κάστρο και τις ενδιαφέρουσες εκκλησίες. Η παραλία είναι το Μαρμάρι, στη συνέχεια είναι η Αντιμάχεια που αποτελεί κόμβο για το Μαστιχάρι, ένα υπέροχο λιμανάκι που συνδέει το νησί με την Κάλυμνο και την Καρδάμαινα, από όπου μπορούμε αν θέλουμε να πεταχτούμε στη Νίσσυρο.

Αξιοθέατα

Υπάρχουν τόσα ενδιαφέροντα και αξιόλογα πράγματα να δούμε στην υπέροχη Κω, τόσα πολλά που δεν το βάζει ο νους μας. Τα ερείπια της αρχαίας πόλης στη ζώνη των ανασκαφών στο λιμάνι που αποκαλύφτηκαν μετά τον τρομερό σεισμό του 1933. Το Κάστρο των Ιπποτών χτισμένο πάνω στο αρχαίο, στη δεξιά μεριά του λιμανιού, δεσπόζει στην είσοδο της πόλης και διατηρείται σε καλή κατάσταση. Κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα, αλλά ολοκληρώθηκε με προσθήκες λόγω των τουρκικών εισβολών, τον 16ο. Στο εσωτερικό του σώζονται αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη, βωμοί και στήλες.

Ο περίφημος Πλάτανος του Ιπποκράτη, το τεράστιο δέντρο που λέγεται ότι το φύτεψε ο ίδιος ο Ιπποκράτης που η περίμετρος του κορμού του είναι δώδεκα μέτρα!


Το Ασκληπιείο είναι φυσικά το πιο σημαντικό μνημείο. Ηταν το θεραπευτήριο της αρχαιότητας και βρίσκεται μέσα σ' ένα άλσος με κυπαρίσσια. Στο πρώτο επίπεδο είναι η κλίμακα της εισόδου, 24 σκαλοπάτια, τα προπύλαια, κόχες για αγάλματα, ερείπια ρωμαϊκών κτισμάτων, στοές, βεσπασιανή και ένα τείχος με νερά των γύρω πηγών. Στο δεύτερο επίπεδο οδηγεί κλίμακα με τριάντα σκαλοπάτια και φτάνει στο αρχαιότερο ναό του Ασκληπιού.

Αφού κολυμπήσουμε, περπατήσουμε στο σήμερα και στο χτες, αφού φλυαρήσουμε και σιωπήσουμε δεν πρέπει να ξεχάσουμε να φωτογραφίσουμε μέσα στη μνήμη μας: Το επιτύμβιο άγαλμα του αθλητή, το ακέφαλο άγαλμα γυναίκας, το τμήμα αρχαϊκού ανάγλυφου, το εικονιστικό άγαλμα, το Αγαλμα της Δήμητρας, το αγαλμάτιο της κόρης, το αγαλμάτιο της Αθηνάς, το ανάγλυφο του Ηρακλή, το άγαλμα της Υγείας.



ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στο Αλιβέρι(2018-09-05 00:00:00.0)
Επιστροφή αρχαιοτήτων σε Αίγυπτο και Τουρκία(2011-08-04 00:00:00.0)
Καθ' οδόν στην Ερέτρια(2002-03-10 00:00:00.0)
Kαθ' οδόν: Στη Σκύρο(2000-08-20 00:00:00.0)
Στο νησί της Αφροδίτης(2000-08-11 00:00:00.0)
Στην Κάρπαθο(2000-07-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ