Παρασκευή 12 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΝΕΟΛΑΙΑ
Απάντηση ο μαζικός αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Αποσπάσματα από την πολιτική έκθεση που εγκρίθηκε στο Γενικό Συμβούλιο της οργάνωσης, το οποίο συνήλθε στην Αθήνα

«Από την τελευταία συνάντηση του Γενικού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε το Φλεβάρη του 2005 στο Ανόι του Βιετνάμ, η ΠΟΔΝ είναι πιο δυνατή και πλούσια σε πείρα από την πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματα και τις ανάγκες της νεολαίας, αντιμετωπίζοντας παλιές και νέες προκλήσεις σε πολλές χώρες και περιοχές, σε αντιπαράθεση με τον ιμπεριαλισμό και τις πολιτικές του, συγκεντρώνοντας ευρύτερες δυνάμεις γύρω από τα μέλη της στις αντίστοιχες χώρες».

Με τα παραπάνω λόγια ξεκινάει η πολιτική έκθεση της ΠΟΔΝ, που υιοθετήθηκε από το Γενικό Συμβούλιο, το οποίο ολοκλήρωσε χτες τις εργασίες του. Εκτιμώντας την παρούσα διεθνή κατάσταση, η ΠΟΔΝ σημειώνει ότι υπάρχουν δύο βασικές τάσεις που συγκρούονται μεταξύ τους: «Από τη μια είναι ο ιμπεριαλισμός και οι πολιτικές επεμβάσεων και πολέμου και από την άλλη είναι οι λαοί που παλεύουν για τα απαράγραπτα δικαιώματά τους. Υποβοηθούμενος από την αλλαγή του παγκόσμιου συσχετισμού δυνάμεων, ο ιμπεριαλισμός αυξάνει την εκμετάλλευση, τους πολέμους και την καταπίεση προκειμένου να διατηρήσει και να επεκτείνει τις αγορές, να κρατήσει ενεργειακές πηγές και να καταστείλει τους αγώνες των λαών».

«Σήμερα - επισημαίνεται - ο καπιταλισμός και ο ιμπεριαλισμός που βρίσκονται σε βαθιά κρίση, περιορίζουν την πλειοψηφία των εργατικών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα εκείνων των νέων εργαζομένων οι οποίοι υποφέρουν περισσότερο από τις επιπτώσεις της ανεργίας. Παλεύουμε για το δικαίωμα στη δουλιά με δικαιώματα. Υποστηρίζουμε τον οργανωμένο αγώνα των νέων εργαζομένων για την υπεράσπιση των συμφερόντων όλων των λαών με την ενδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος, ενάντια σε όλες τις μορφές εκμετάλλευσης».

Στην πολιτική έκθεση τονίζεται ότι «ο καπιταλισμός και ο ιμπεριαλισμός δεν μπορούν να δώσουν λύση ή απάντηση στα συμφέροντα και τις ανάγκες της νεολαίας» και πως «κάθε μέρα γίνεται ξεκάθαρο ότι η νέα τάξη πραγμάτων βαθαίνει τα προβλήματα της νεολαίας και των λαών και η απάντηση σε αυτή την επίθεση είναι ο μαζικός αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο».

Υπογραμμίζει ότι «η ενίσχυση του νεολαιίστικου προοδευτικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προαγωγή της πολιτικής και κοινωνικής συνείδησης της νεολαίας. Σ' αυτό το πλαίσιο είναι ουσιώδης η ενίσχυση της ΠΟΔΝ, ως αντιιμπεριαλιστικής, προοδευτικής, δημοκρατικής και μαζικής διεθνούς νεολαιίστικης οργάνωσης που συσπειρώνει περισσότερες από 150 οργανώσεις από περισσότερες από 100 χώρες, προάγει την ενότητα, τη συνεργασία, την οργανωμένη δράση, την αλληλεγγύη, την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειρίας από την πάλη ανάμεσα στις προοδευτικές νεολαιίστικες δυνάμεις, παίζει έναν αναγκαίο ρόλο στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, το φασισμό, την αποικιοκρατία, την εκμετάλλευση και τον πόλεμο, για την ειρήνη, την ανεξαρτησία και την εθνική κυριαρχία, τη διεθνή αλληλεγγύη και τα δικαιώματα της νεολαίας. Με τις ιδέες και τις αξίες που αντιπροσωπεύει, η ΠΟΔΝ είναι ένα παράδειγμα για το αντιιμπεριαλιστικό νεολαιίστικο κίνημα σε παγκόσμιο επίπεδο, για το σύνολο της ιστορικής της πάλης και των "πιστεύω" της. Η ενίσχυση των οργανώσεών μας και των δραστηριοτήτων σε κάθε χώρα είναι η πιο σημαντική συμβολή στην ενίσχυση της ΠΟΔΝ».

Στην πολιτική της έκθεση η ΠΟΔΝ εκφράζει την αλληλεγγύη της στους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους λαούς που αγωνίζονται για εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία. Επισημαίνει τις επιπτώσεις της βαρβαρότητας του ιμπεριαλισμού και της επιθετικότητάς του σε όλο τον κόσμο, εξειδικεύοντάς τες σε κάθε περιφερειακή της οργάνωση.

Ιδιαίτερα για την περιοχή της Ευρώπης υπογραμμίζει την ανάγκη έκφρασης αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό, στην Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Τσεχίας, στους λαούς των Βαλκανίων και χαιρετίζει τις μαζικές κινητοποιήσεις των νέων εργαζομένων και των φοιτητών στη Γαλλία και του τουρκικού λαού που εναντιώνεται στην είσοδο της χώρας στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ