Κυριακή 14 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποφασιστικά ως την τελική νίκη!

Ο χαιρετισμός του Μιγκέλ Μαδέιρα, προέδρου της ΠΟΔΝ, στο Συνέδριο της ΚΝΕ

Μέσα σε πυκνά χειροκροτήματα ανέβηκε στο βήμα του Συνεδρίου ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας, Μιγκέλ Μαδέιρα, για να μεταφέρει το χαιρετισμό της οργάνωσης, που μόλις είχε ολοκληρώσει τις εργασίες του Γενικού Συμβουλίου της, οι οποίες διεξήχθηκαν στην Αθήνα, τις τρεις προηγούμενες μέρες. Παραθέτουμε ολόκληρο το χαιρετισμό:

Αγαπητοί αντιπρόσωποι και καλεσμένοι

Σύντροφοι και φίλοι

Εκ μέρους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας θα ήθελα να μεταφέρω θερμούς χαιρετισμούς στο 9ο Συνέδριό σας και να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στην επίτευξη των στόχων που θέσατε.

Η δυνατή αφοσίωση της ΚΝΕ στην ΠΟΔΝ, το χαρακτήρα, τις αρχές, την ενίσχυση και τους αγώνες της είναι πλατιά γνωστή και αναγνωρισμένη. Πάραυτα, θα θέλαμε επ' ευκαιρίας να σας ευχαριστήσουμε ακόμη μια φορά για την ετοιμότητά σας και την προσπάθεια που καταβάλλατε για να παρέχετε τις απαραίτητες υποδομές για τη φιλοξενία του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΔΝ - ίσως του γεγονότος αυτού του είδους με τη μεγαλύτερη συμμετοχή της τελευταίας δεκαετίας, το οποίο και διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία εδώ στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια των τριών περασμένων ημερών.

Οι αποφάσεις αυτής της συνάντησης θα ενισχύσουν την Ομοσπονδία μας και θα δώσουν ώθηση στα θετικά αποτελέσματα του 16ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που έλαβε χώρα από τις 7 έως τις 15 Αυγούστου στο Καράκας, την πρωτεύουσα της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, υπό το σύνθημα «Για την Ειρήνη και την Αλληλεγγύη. Παλεύουμε ενάντια στον Ιμπεριαλισμό και τον Πόλεμο», το οποίο συγκέντρωσε 17.000 αντιπροσώπους από 144 χώρες. Ως ένα από τα πλουσιότερα εγχειρήματα της αντιιμπεριαλιστικής νεολαίας και των φοιτητών, με βάση τις δραστηριότητες και τον αριθμό των συμμετεχόντων, και ως μια από τις κύριες εκφράσεις των αντιιμπεριαλιστικών, αντιφασιστικών και αντιαποικιοκρατικών αγώνων, που διεξάγει η νεολαία, αυτή η εκδοχή αποδείχτηκε αναγέννηση του Φεστιβαλικού Κινήματος και πραγματική δυνατότητα για την περαιτέρω ενίσχυση των προσπαθειών στη βάση του κοινού σκοπού και συμφερόντων για την εντατικοποίηση του αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού. Σε σχέση με τα παραπάνω, αξίζει να αναφερθεί η μαζική συμμετοχή της ελληνικής νεολαίας και φοιτητών, υπό την καθοδήγηση της ΚΝΕ, σαν μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία και τη συμβολή τους στην επιτυχία του Φεστιβάλ.

Από την εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης που οργάνωσε η ΚΝΕ προς τιμήν της ΠΟΔΝ, την Παρασκευή, στη Φιλοσοφική Σχολή
Από την εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης που οργάνωσε η ΚΝΕ προς τιμήν της ΠΟΔΝ, την Παρασκευή, στη Φιλοσοφική Σχολή
Σήμερα, η σύνθετη και επικίνδυνη κατάσταση σε διεθνές επίπεδο βάζει μπροστά μας πιο δύσκολες προκλήσεις και μεγαλύτερες ευθύνες. Ο καπιταλισμός και ο ιμπεριαλισμός δεν μπορούν να λύσουν προβλήματα ή να δώσουν απάντηση στα συμφέροντα και τις ανάγκες της νεολαίας, αντίθετα επαυξάνουν τα προβλήματα και φαίνεται να θέλουν μια νέα γενιά χωρίς καθόλου δικαιώματα, με στόχο να κυβερνήσουν ως το μοναδικό δυνατό σύστημα σε παγκόσμια κλίμακα και να διαλύσουν οποιονδήποτε υψώσει ανάστημα εναντίον τους. Για τις καπιταλιστικές δυνάμεις είναι βασικό οι λαοί να μην οργανώνονται, αμφισβητούν, έχουν ενδοιασμούς, σκέφτονται, συζητούν ή αντικρούουν και γνωρίζουν τις ήττες του καπιταλισμού - που είναι νίκες των εργαζομένων και των λαών. Θέλουν, μόνο, οι λαοί να αποδέχονται τα πράγματα όπως μας παρουσιάζονται, να είναι βολεμένοι και παρατημένοι σε μία ιστορία που τη θέλουν χωρίς νέα κεφάλαια. Δεν έχουμε φθάσει στο τέλος των ιδεολογιών και της ιστορίας και η ζωή το έχει αποδείξει. Παρά τις ιδεολογικές επιθέσεις του ιμπεριαλισμού, οι προοδευτικές δυνάμεις αντιστέκονται, αντιπαρατίθενται, γίνονται νικηφόρες, δυναμώνουν και αποκτούν περισσότερη αποφασιστικότητα. Οσο η αδικία και η εκμετάλλευση διοικούν τον κόσμο, όσο οι λαοί καταπιέζονται, πάντα θα υπάρχει αντίσταση.

Ο Μιγκέλ Μαδέιρα στο βήμα του Συνεδρίου της ΚΝΕ
Ο Μιγκέλ Μαδέιρα στο βήμα του Συνεδρίου της ΚΝΕ
Η νεολαία, στο πλευρό των εργαζομένων, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για τον κοινωνικό μετασχηματισμό και την πρόοδο της κοινωνίας, γι' αυτό και είναι ένας από τους βασικούς στόχους της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και της ιδεολογικής επίθεσης του ιμπεριαλισμού. Ο αγώνας είναι το μονοπάτι στη μάχη κατά του ιμπεριαλισμού και της κατάκτησης δικαιωμάτων, το οποίο όλοι μας πρέπει να ακολουθήσουμε. Ο αγώνας σε εθνικό επίπεδο παίζει κεντρικό ρόλο στον αγώνα κατά των ειδικών μέτρων που επιδρούν στη νεολαία και οι κατακτήσεις σε εθνικό επίπεδο αποτελούν σημαντική συνεισφορά στον παγκόσμιο αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού. Σε αυτά τα πλαίσια, ο αγώνας της ελληνικής νεολαίας, των φοιτητών και των εργαζομένων, που χαιρετίζουμε, μας δίνει κουράγιο στις καθημερινές μας μάχες για το μετασχηματισμό της κοινωνίας.

Η ενίσχυση της ΠΟΔΝ και του αντιιμπεριαλιστικού και προοδευτικού νεολαιίστικου κινήματος είναι απαραίτητη για τη δυναμική του αγώνα και για την πολιτική και κοινωνική συνειδητότητα των νέων. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ), ως μια αντιιμπεριαλιστική, προοδευτική, δημοκρατική και μαζική διεθνής οργάνωση νεολαίας, που συγκεντρώνει πάνω από 150 οργανώσεις από περισσότερες από 100 χώρες, προωθεί την ενότητα, τη συνεργασία, την οργανωμένη δράση, την αλληλεγγύη, την ανταλλαγή πληροφοριών και πείρας αγώνα, μεταξύ των προοδευτικών νεολαιίστικων δυνάμεων, παίζοντας αναντικατάστατο ρόλο στον αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού, του φασισμού, της αποικιοκρατίας, της εκμετάλλευσης και του πολέμου, για την ειρήνη, την ανεξαρτησία και εθνική κυριαρχία, τη διεθνιστική αλληλεγγύη, τα δικαιώματα της νεολαίας. Με τα ιδανικά και τις αξίες που εκπροσωπεί, με ολόκληρο τον ιστορικό της αγώνα και τις πεποιθήσεις της, η ΠΟΔΝ αποτελεί υπόδειγμα για το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα νεολαίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ΠΟΔΝ εμπνέεται από τα ευγενή ιδανικά και τους στόχους της ιδρυτικής γενιάς της ΠΟΔΝ και όλων των άλλων γενιών, που αγωνίστηκαν με πυγμή κατά του ιμπεριαλισμού, χέρι χέρι με τους νέους και τους εργαζόμενους για μια νέα κοινωνία, πιο αδερφική και δίκαιη, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Η ΠΟΔΝ συνέχιζε να αγωνίζεται στη διάρκεια των χρόνων για την απελευθέρωση του ανθρώπου από κάθε είδους καταπίεση, διακρίσεις και ιμπεριαλιστική κυριαρχία. Η ΠΟΔΝ τάσσεται στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της νεολαίας και την εκπλήρωση των ονείρων και των προσδοκιών των νέων του κόσμου. Τη στιγμή της 60ής της επετείου, που πρέπει κυρίως να είναι στιγμή αγώνα, υπογραμμίζουμε ότι τα ιδανικά που υπήρχαν κατά την ίδρυση της ΠΟΔΝ ισχύουν εξ ολοκλήρου και ότι οι δημοκρατικές και προοδευτικές της παραδόσεις ενισχύουν την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τον αγώνα, που ξεκίνησε το 1945, για τα δικαιώματα της νεολαίας του κόσμου, ως την τελική νίκη. Η νίκη θα είναι δική μας!

Ζήτω ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας και η διεθνιστική αλληλεγγύη!

Ζήτω η ΚΝΕ!

Ζήτω η ΠΟΔΝ!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ