Πέμπτη 30 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ 2006
Στα 475 ευρώ η μέση σύνταξη!

Για τα 2,2 εκατομμύρια συνταξιούχους των μεγάλων ταμείων. Εξι στους δέκα συνταξιούχους του ΙΚΑ θα λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 500 ευρώ το 2006

Και το 2006 πάνω από τους μισούς συνταξιούχους θα αναγκαστούν να επιβιώσουν με λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα
Και το 2006 πάνω από τους μισούς συνταξιούχους θα αναγκαστούν να επιβιώσουν με λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα
Στα 475 ευρώ διαμορφώνεται η μέση κύρια σύνταξη για 2.170.250 συνταξιούχους το 2006 και μάλιστα με ενσωματωμένες τις αυξήσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το τρέχον έτος. Απ' αυτούς οι 860.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ βρίσκονται στον «πάτο του βαρελιού», αφού η μέση σύνταξή τους, μαζί με το κομμάτι της σύνταξης που προέρχεται από την πρόσθετη και κύρια ασφάλιση είναι μόλις 304 ευρώ. Ακόμα και αν δε συνυπολογίσουμε τις συντάξεις του ΟΓΑ, η μέση σύνταξη σε όλα τα υπόλοιπα ταμεία κύριας ασφάλισης για το 2006 θα είναι στα 588 ευρώ.

Ομως η «μέση σύνταξη» ως στατιστικό μέγεθος δεν εκφράζει με ακρίβεια τη θέση εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων που βρίσκονται στα χαμηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία των συνταξιούχων στα λεγόμενα μεγάλα ταμεία λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 500 ευρώ. Ετσι, κάτω από 500 ευρώ σύνταξη λαμβάνει φέτος το 61% των συνταξιούχων του ΙΚΑ, το 57% των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ, το 93% των συνταξιούχων του ΤΣΑ (ταμείο αυτοκινητιστών) και το 46% των συνταξιούχων του ΤΑΕ (ταμείο εμπόρων)!

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σε ημερίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) στο πλαίσιο του 23ου εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου της, που άρχισε χτες στην Αθήνα. Η αποτίμηση αυτών των στοιχείων, από τη σκοπιά των εργαζομένων και των συνταξιούχων αποδεικνύει ότι το πραγματικό και μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κοινωνική Ασφάλιση - και όχι μετά από 50 χρόνια - για το οποίο φλυαρούν τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είναι οι εξευτελιστικές συντάξεις που δίνουν τα ταμεία. Αυτή είναι η πραγματική «βόμβα» για τις συντάξεις και όχι τα αναλογιστικά ελλείμματα, το «δημογραφικό» και η «βιωσιμότητα» την οποία επικαλείται σήμερα η ΝΔ, επικαλούνταν χτες το ΠΑΣΟΚ, για να επιβάλουν νέους αντιασφαλιστικούς νόμους και να πετσοκόβουν παροχές και δικαιώματα.

Ομως αυτή η ανυπόφορη πραγματικότητα καθόλου δεν απασχόλησε τον υπουργό Απασχόλησης, Σάββα Τσιτουρίδη, και τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, οι οποίοι έστησαν άλλη μια σικέ «αντιπαράθεση» για τις ανάγκες του δικομματικού σκηνικού. Εριξαν ο ένας τις ευθύνες στον άλλο για την κατάσταση στην Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά δεν παρέλειψαν να συμφωνήσουν τελικά στο γνωστό «κοινωνικό διάλογο». «Η διάγνωση θα γίνει από όσους έρθουν στο διάλογο», είπε ο υπουργός Απασχόλησης, για να πάρει την πάσα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να συμπράξουμε στη μελέτη του προβλήματος, αλλά με προϋποθέσεις...».

Το σκηνικό της συναντίληψης και του διαλόγου χάλασε η παρέμβαση του εκπροσώπου του ΚΚΕ, βουλευτή Τάκη Τσιόγκα, που υπογράμμισε πως η «εργατική τάξη μόνο έχασε όταν κάθισε στα τραπέζια των διαλόγων. Αντίθετα ό,τι κέρδισε το κέρδισε από τους αγώνες της». Προσθέτοντας, πως για την Κοινωνική Ασφάλιση οι εργάτες δε χρωστάνε δεκάρα τσακιστή. Την έχουν πληρώσει πανάκριβα. Αυτοί που πρέπει να πληρώσουν είναι το κράτος και οι εργοδότες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ