Κυριακή 19 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Αλφρέντο Παλάσιο

Ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ κάθεται πάνω σε ηλεκτρική καρέκλα. Το γνώριζε εξ αρχής, όταν, ως αντιπρόεδρος του προκατόχου του, Λούσιο Γκουτιέρες, κατά τη λαϊκή εξέγερση τάχθηκε στο πλευρό των εξεγερμένων που τον ανέτρεψαν.

Τον ανέτρεψαν, γιατί πρόδωσε το λαϊκό κίνημα που τον ανέδειξε στην εξουσία, συνεχίζοντας το ξεπούλημα της χώρας στις πολυεθνικές. Συνεπώς, μόνο δόλο και σκοτεινές προθέσεις ενέχουν οι δηλώσεις ότι ο λαϊκός ξεσηκωμός είναι «σχεδιασμός για πραξικόπημα». Κατά τον Παλάσιο, το λαϊκό κίνημα προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα, να κονιορτοποιήσει την ενότητα και τη δημοκρατία, απειλώντας ακόμη και την ίδια την υπόσταση του Εκουαδόρ... Δηλώσεις που έδωσαν περιθώρια στις ΗΠΑ να απειλήσουν εμμέσως με επέμβαση, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη αποσταθεροποίηση». Εξάλλου διατηρούν και τη μεγαλύτερη στρατιωτική τους βάση στην περιοχή των Ανδεων, κοντά στην πόλη Μάντα του Εκουαδόρ.

Πάντως, παρά τις άμεσες ή έμμεσες απειλές, το λαϊκό κίνημα - που ήδη συμπληρώνει μια βδομάδα κινητοποιήσεων και αποκλεισμών κεντρικών οδικών αρτηριών - δηλώνει ανυποχώρητο και θα συνεχίσει μέχρι να διακοπούν οριστικά και αμετάκλητα οιουδήποτε είδους διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την TLC, την ακύρωση του συμβολαίου με την «Οξιντένταλ», ενάντια στο Σχέδιο Κολομβία και τη συμφωνία χρήσης της βάσης Μάντα από τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, αλλά και απαιτώντας Συνταγματική Συνέλευση! Αραγε, το Εκουαδόρ θα είναι το επόμενο, που θα ενταχθεί στο λατινοαμερικάνικο γαϊτανάκι;


Χρ.Μ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ