Κυριακή 19 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Θαύμα! Γεννήθηκε νέος άγιος!

Εντάξει, εσείς που φωνάζετε στις τηλεοράσεις σας και τις εφημερίδες σας είστε γνωστοί και μη εξαιρετέοι! Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνετε ή συμμετέχετε σε απατεωνιές. Είστε πραγματικά ανυπόληπτα πρόσωπα. Και, κατά πάσα πιθανότητα, και κουτοί! Γιατί ένας έξυπνος άνθρωπος, και αξιοπρεπής πρώτ' απ' όλα, έστω και απατεώνας, δε θα διακινδύνευε το (όποιο) κύρος του και να σκούζει σαν χωριάτα γριά του μεσαίωνα: «θαύμα, θαύμα». Ακόμα και ο βλάκας καταλαβαίνει, πως αν προβάλλει τέτοιους ισχυρισμούς, αν διαδίδει τέτοιες ανοησίες, γίνεται ρεντίκολο! Καταγέλαστος των σκύλων! Εσείς, λοιπόν, είστε χειρότεροι των βλακών. Και οι σκύλοι αρνούνται να γελάσουν μαζί σας. Σας κατουράνε και φεύγουν!

Εσάς, λοιπόν, σας ξεπερνάω με αηδία, όπως σας πρέπει! Σας αφήνω να στέκεστε πάνω από το σκήνωμα του καλόγερου και να σταυροκοπιέστε και εκείνος να σας κοιτάζει με τα κλειστά μάτια του απορημένος και αηδιασμένος, ο άνθρωπος! Πώς να λιώσει, αλήθεια! Ομως, με τίποτα δεν μπορώ να ξεπεράσω τους καλεσμένους σας. Ανθρώπους, που θα 'πρεπε να είναι σοβαροί. Καθηγητές πανεπιστημίων, πολιτικούς, καλλιτέχνες... Δυστυχώς, αυτοί είναι χειρότεροι από του λόγου σας! Το δικό τους κίνητρο, η δική τους συμπεριφορά είναι πιο χυδαία από τη δική σας.

«Θαύμα», λοιπόν, κύριε καθηγητά κοινωνιολογίας, κύριε Πιπερίδη ή όπως αλλιώς σε λένε; «Ανεξήγητο φαινόμενο», κύριε ιατροδικαστή; «Σίγουρα θαύμα», κύριε καλλιτέχνη; Ποιον κοροϊδεύετε, ρε, θεομπαίχτες; Για να σας βγάζει στην εκπομπή του αυτός ο τσαρλατάνος πουλάτε, ρε, την (όποια) αξιοπιστία σας; Πώς θα αντικρίσετε, ρε, τους φίλους σας; Ή είναι όλοι σαν τα μούτρα σας; Και καλά οι φίλοι σας (πες μου με ποιους κάνεις παρέα, για να σου πω ποιος είσαι), δε φοβάστε τον καθρέφτη σας; Αυτός, ρε, θα σας φτύσει! Θα σας ρίξει μια ροχάλα, που θα είναι όλη δική σας!

Δεν το κρύβω, είμαι θυμωμένος! Για την ακρίβεια εξοργισμένος! Νιώθω ντροπή να βλέπω βουλευτές, υπουργούς, ιατροδικαστές, ηθοποιούς, γιατρούς, δικηγόρους, ακόμα και παπάδες, να συζητάνε, τάχα μου σοβαρά, πως υπήρξε «θεία» παρέμβαση και δεν έλιωσε το σώμα! Ή, άλλοι, να γίνεται μπροστά τους η κουβέντα και αυτοί να σιωπούν. Και είμαι θυμωμένος γιατί γνωρίζω, και αυτοί γνωρίζουν, πως λένε ψέματα ή αποφεύγουν να πουν την αλήθεια! Είμαι εξοργισμένος, γιατί είμαι, άθελά μου, μάρτυρας μιας απάτης. Μιας απάτης που δεν μπορώ να σταματήσω!

Και η οργή μου, βέβαια, μεγαλώνει, όταν βλέπω τη σιωπή που απλώνεται για το θέμα, που προέκυψε από το «πουθενά», από ανθρώπους που θα 'πρεπε να μιλήσουν. Οταν ο εισαγγελέας γυρίζει τα μάτια του αλλού. Πού να μπλέξει, τώρα! Λες και δεν τον αφορά όλη αυτή η συντονισμένη εκστρατεία. Λες και δεν τον αφορά η θρησκευτική, αλλά και οικονομική απάτη, που εξυφαίνεται. Λες και οι σκόπιμα λαθεμένες πληροφορίες, που μεταδίδονται από την τηλεόραση, και μάλιστα σε ώρες αιχμής, είναι κουβέντες των καφενείων. Τη μια, το σκήνωμα που δε λιώνει. Την άλλη, το φάρμακο εναντίον του καρκίνου. Και πέφτει το χρήμα...

Αλλά σιωπά και το ΕΣΡ. Και η ΕΣΗΕΑ. Και άλλοι σοβαροί επιστημονικοί φορείς και πρόσωπα. Φυσικά και η κυβέρνηση! Αλήθεια, στο όνομα ποιας ελευθερίας μπορούν τα ΜΜΕ, κρατικά και ιδιωτικά, συνειδητά να εξαπατούν τον κόσμο; Δε φτάνει η εξήγηση, που ακούγεται κατά καιρούς, ότι το κυνήγι της ακροαματικότητας τα οδηγεί στην πλήρη εξαχρείωση! Η αλήθεια είναι πως, πέρα από τους ανταγωνισμούς, συνειδητά εναρμονίζονται με το σκοταδισμό και την καθυστέρηση. Είναι τα ίδια μέρος του σκοταδισμού και της καθυστέρησης. Γιατί μόνον έτσι θα μπορούν να είναι κερδοφόρα στον αιώνα τον άπαντα.

Φυσικά, ποιος δε γνωρίζει τη συνέχεια! Στη Λαμία γεννήθηκε ένας ακόμα άγιος! Το πρώτο ξαδέρφι του αγίου Νεκταρίου της Αίγινας, ο δεύτερος ξάδερφος του αγίου Ραφαήλ της Λέσβου. Ουρές και εκεί ο κόσμος. Σειρά τα παγκάρια. Φωτογραφίες, χαϊμαλιά, τάματα. Και η μονέδα θα πέφτει σύννεφο! Η λέξη ντροπή είναι ελάχιστη, για να αποδώσει ένα μέρος, έστω, δικαιοσύνης.


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ