Κυριακή 25 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι φτωχοί των φτωχών

Ολο και πιο εντυπωσιακά στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη φτώχεια, όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και τη χώρα μας. Ενα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού ζει με εισοδήματα πείνας, ενώ, κατά τους μετριότερους υπολογισμούς, ένας στους τέσσερις Ελληνες είναι φτωχός.

Ποιοι είναι, όμως, οι φτωχοί των φτωχών ανάμεσα στους Ελληνες; Μια έρευνα του Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών που είχε προηγηθεί «φωτογράφισε» τις μονογονεϊκές οικογένειες, όπου υπεύθυνη είναι γυναίκα. Στην έρευνα εντυπωσιάζει η χειρότερη οικονομική κατάσταση, όσον αφορά τα ποσοστά φτώχειας των γυναικών και των διαζευγμένων. Οπως σημειώνουν οι ερευνητές Διονύσης Μπαλούρδος και Γιάννης Υφαντόπουλος, στις περιπτώσεις όπου υπεύθυνος της οικογένειας είναι γυναίκα, τα ποσοστά φτώχειας είναι πολύ μεγάλα. Στην ίδια έρευνα (για την οικογένεια, την ανισότητα και τη φτώχεια στην Ελλάδα), διαπιστώνεται ότι τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας παρατηρούνται ανάμεσα στις οικογένειες ή τα νοικοκυριά με τουλάχιστον τρία παιδιά (39,6%). Η κατάσταση επιδεινώνεται όπου συνυπάρχουν κάτω από την ίδια στέγη πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι...

Πιο συγκεκριμένα: Στις περιπτώσεις όπου ο υπεύθυνος της οικογένειας είναι γυναίκα, τα ποσοστά φτώχειας είναι πολύ υψηλά (27%), κυρίως πρόκειται για «νέες» μονογονεϊκές οικογένειες. Το αντίθετο παρατηρείται, όταν ο υπεύθυνος είναι άνδρας, όπου τα ποσοστά φτώχειας ανέρχονται σε 23,4%.

Σε καλύτερη κατάσταση εμφανίζονται οι έγγαμοι, όπου η αναλογία των φτωχών είναι 23,4% και υπολείπεται από τα ποσοστά που σημειώνονται για το συνολικό δείγμα (24%). Στον αντίποδα, αναφέρεται στην έρευνα, βρίσκεται η περίπτωση των διαζευγμένων, όπου 28,9% καταγράφονται ως φτωχοί, ενώ οι άγαμοι εμφανίζουν ποσοστά φτώχειας κοντά στο 24%.

«Αν και στη χώρα μας, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, δεν υπάρχει κάποια έντονη έξαρση των διαζυγίων, εν τούτοις φαίνεται ότι στα ζευγάρια που έχουν παντρευτεί και χωρίζουν, στη "νέα" τους οικογενειακή κατάσταση οι οικονομικές δυσκολίες είναι υπερβολικές και αξεπέραστες. Εχουμε, δηλαδή, μια σαφή επιβεβαίωση της μειονεκτικής κατάστασης, που βρίσκονται οι διαζευγμένοι, εκ των οποίων μια σημαντική αναλογία αποτελεί αυτόνομο μονογονεϊκό ή μονοπρόσωπο νοικοκυριό, το οποίο, πέραν των άλλων, αντιμετωπίζει και προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού» (Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών).

Οταν η οικογένεια αποτελείται από δυο ενήλικες, δυο παιδιά και έναν ηλικιωμένο, τότε τα ποσοστά φτώχειας ανέρχονται σε 46,4%, δηλαδή σχεδόν μια στις δυο οικογένειες μ' αυτήν τη σύνθεση είναι φτωχή. Οταν η οικογένεια απαρτίζεται από δυο ενήλικες και τρία παιδιά, τότε η αναλογία των φτωχών καλύπτει το 39,6% του συνόλου. Οσα περισσότερα εξαρτώμενα μέλη, τόσο μεγαλύτερη η φτώχεια... Οταν υπάρχει μια «τυπική» οικογένεια, η οποία αποτελείται από το ζευγάρι και ένα μόνο παιδί, τα ποσοστά της φτώχειας είναι ελάχιστα (13,3%).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βάθεμα και «μονιμοποίηση» της φτώχειας στην «ατμομηχανή»(2021-03-19 00:00:00.0)
Επιτυχία!(2017-10-18 00:00:00.0)
1 στους 5 στο όριο της φτώχειας(2013-10-22 00:00:00.0)
Συνθήκες εξαθλίωσης για τα λαϊκά νοικοκυριά(2012-02-09 00:00:00.0)
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ των εργαζόμενων γυναικών(2007-07-28 00:00:00.0)
Πεινασμένα παιδιά στην πιο πλούσια χώρα(2001-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ