Τετάρτη 15 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Χωριά κινδυνεύουν να βουλιάξουν!

Ενώπιον των ευθυνών της θέτει την κυβέρνηση το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Ορέστης Κολοζώφ

Λάβαρα, κάτοικοι φεύγουν από τα σπίτια τους...

Motion Team

Λάβαρα, κάτοικοι φεύγουν από τα σπίτια τους...

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρέμενε για δεύτερο 24ωρο χτες ο νομός Εβρου, καθώς έχουν πλημμυρίσει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γεωργικής γης και δεκάδες σπίτια, ενώ κινδυνεύουν να βυθιστούν στα νερά ολόκληροι οικισμοί.

Την ίδια στιγμή το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Ορέστης Κολοζώφ, θέτει την κυβέρνηση ενώπιον των ευθυνών της, ζητώντας να πάρει άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών και για την προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών.

Σε ετοιμότητα για εκκένωση οικισμών βρίσκονταν οι υπηρεσίες στο νομό του Εβρου. Ηδη εκκενώθηκαν 75 σπίτια στα Λάβαρα, ενώ αποφασίστηκε μέχρι αργά χτες το βράδυ να γίνει εκκένωση του οικισμού στην περιοχή της Κάτω Βύσσας, εκτός κι αν κατάφερναν να κλείσουν το ρήγμα στο ανάχωμα που έχει προκληθεί στην τουρκική πλευρά. Παράλληλα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε τμήματα επαρχιακών οδικών δικτύων.

Και χτες η στάθμη των ποταμών Εβρου, Αρδα και Ερυθροποτάμου, συνέχιζε να βρίσκεται πάνω από το όρια επικινδυνότητας. Η κυβέρνηση για άλλη μία φορά εμπαίζει τους κατοίκους του Εβρου, αφού, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Μ. Αντώναρου, θεωρεί υπεύθυνη για τις πλημμύρες «την αποδέσμευση μεγάλων ποσοτήτων νερού από τα φράγματα της Βουλγαρίας». Ο εκπρόσωπος της Τουρκίας επισήμανε ότι η κατάσταση στην Ανδριανούπολη είναι κρίσιμη, αφού έχουν πλημμυρίσει σπίτια και δρόμοι στο Κάραγατς, ενώ έχει εκκενωθεί το χωριό Μποσνάκογιου.

Να παρθούν μέτρα!

«Για τρίτη φορά σε διάστημα ενός χρόνου οι πλημμύρες του ποταμού Εβρου προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στο νομό», επισημαίνεται στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Αγροτικής Ανάπτυξης. «Πλημμύρισαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα σε όλο το μήκος του ποταμού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές ζημιές στη γεωργία, κτηνοτροφία, αγροτική οδοποιία, σε αναχώματα, κανάλια, αντλιοστάσια, ενώ δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στη ζωή των κατοίκων. Επιπλέον πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια στο Διδυμότειχο, τα Λάβαρα, την Αλεξανδρούπολη στο συνοικισμό Απαλού και τη συνοικία που διαμένουν οι μουσουλμάνοι, με αποτέλεσμα να καταστραφούν περιουσίες.

«Για μια ακόμη φορά» - επισημαίνεται στην Επίκαιρη Ερώτηση - «οι εκτεταμένες ζημιές και τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν, αναδεικνύουν την ανεπαρκή θωράκιση του νομού σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και γενικότερα έργα αξιοποίησης των υδάτινων πόρων, έργα που θα προστάτευαν την περιοχή από τις πλημμύρες το χειμώνα και από τη λειψυδρία τη θερινή περίοδο».

«Ολα αυτά τα προβλήματα - υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ - είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθήθηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, της ΝΔ τώρα, οι οποίες, εφαρμόζοντας τις επιλογές της ΕΕ, δε διαθέτουν τους ανάλογους πόρους για να μελετήσουν και να σχεδιάσουν τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής στο νομό Εβρου».

Και η Επίκαιρη Ερώτηση καταλήγει:

  • Τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να αποζημιωθούν άμεσα, για το σύνολο των ζημιών, όσοι επλήγησαν από τις πλημμύρες, καθώς και για την άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των ζημιών.
  • Τι συγκεκριμένα θα κάνει και τι πόρους θα διαθέσει για την άμεση προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών, φραγμάτων, αρδευτικών - εγγειοβελτιωτικών έργων κλπ. στο νομό Εβρου, καθώς και τι μέτρα θα πάρει για την προώθηση της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - Βουλγαρίας - Τουρκίας.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ