Τετάρτη 15 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εφυγε» ο σ. Μηνάς Ξεκομνηνός

«Εφυγε» την Κυριακή 12.3.2006 και κηδεύτηκε προχτές Δευτέρα 13.3.2006, από το Νεκροταφείο Καισαριανής, ο Μηνάς Ξεκομνηνός, ο αντιστασιακός αγωνιστής, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων Αναπήρων Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΣΑΘΕΑ).

Στην κηδεία του, εκτός από τους οικείους του, παραβρέθηκαν πλήθος αντιστασιακοί συναγωνιστές του, σύντροφοι και φίλοι που ήρθαν να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής και να τον αποχαιρετήσουν.

Αποχαιρετώντας τον Μηνά Ξεκομνηνό, ο γγ της ΠΕΑΕΑ, Φοίβος Τσέκερης, αναφέρθηκε στην πλούσια αγωνιστική πορεία του εκλιπόντα, τονίζοντας: Με μεγάλη συγκίνηση και απέραντη θλίψη, όλοι εμείς οι αγωνιστές της ΠΕΑΕΑ και τα μέλη των αντιστασιακών οργανώσεων που συγκροτούν την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) αποχαιρετάμε το σύντροφό μας Μηνά και γονατίζουμε μπροστά σ' αυτό το φέρετρο, που κλείνει μέσα του ένα γενναίο και τίμιο άνθρωπο. Και συνέχισε:

Ο Μ. Ξεκομνηνός γεννήθηκε το 1923 στην Τήνο, μέχρι την τελευταία του πνοή υπήρξε ασυμβίβαστος αγωνιστής και ένα φωτεινό παράδειγμα για τους νεότερους... Στην Κατοχή οργανώνεται στην ΕΠΟΝ. Συλλαμβάνεται από την Ειδική Ασφάλεια, βασανίζεται απάνθρωπα και φυλακίζεται για 4 μήνες στις φυλακές Χατζηκώστα. Μετά την αποφυλάκισή του εντάσσεται στον ΕΛΑΣ Αθήνας και σε συμπλοκή με τους Γερμανούς κατακτητές και τους συνεργάτες τους τραυματίστηκε το Σεπτέμβρη του 1944... Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΠΕΑΕΑ (1964). Επί δικτατορίας συνελήφθη, για μια ακόμη φορά. Υπήρξε για πολλά χρόνια πρόεδρος της ΠΕΣΑΘΕΑ και αργότερα για πολλά χρόνια πρόεδρος της Ομοσπονδίας των αναπηρικών οργανώσεων.

Το νεκρό αγωνιστή αποχαιρέτησαν, επίσης, από την ΚΟΒ Γκύζη του ΚΚΕ, στην οποία ανήκε, ενώ η συγκίνηση ανέβηκε στο κατακόρυφο τη στιγμή του αποχαιρετισμού από τον συναγωνιστή του Γ. Αραζό.

  • Στη μνήμη του, αντί για στεφάνι, η Ανθή Τσαλίκη προσφέρει 25 ευρώ στο «Ρ».

ΥΓ: Επιθυμία δική του ήταν, αντί στεφανιών, να δοθούν προσφορές στο ΚΚΕ και στο «Ριζοσπάστη», «το Ευαγγέλιο» όπως τον χαρακτήριζε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ